Γ. Χατζηθεοδοσίου στο «Έθνος της Κυριακής»: Ήρθε η ώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στο «Έθνος της Κυριακής» 5 Ιανουαρίου 2020:

Κάθε νέο ξεκίνημα –σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής- δημιουργεί προσδοκίες και καλλιεργεί ελπίδες για μικρές ή μεγαλύτερες υπερβάσεις. Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε δεν θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει εξαίρεση. Και επειδή εστιάζουμε στο κομμάτι επιχειρηματικότητα και οικονομία, κοινή επιθυμία όλων είναι το 2020 να αποδειχθεί το έτος ανάκαμψης για αυτούς τους ευαίσθητους τομείς από τους οποίους εξαρτάται η πορεία της χώρας. Η διαφορά με τα όσα προσδοκούσαμε τη δεκαετία της κρίσης είναι ότι φέτος ελπίζουμε βάσιμα σε μία βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά προκαλούν αισιοδοξία, αρκεί βέβαια να μην επαναπαυθούμε σε αυτά και να εργαστούμε συγκροτημένα για να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη.

Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά οι μικρομεσαίοι έχουν υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης εξαιτίας της πρωτοφανούς φοροεπιδρομής. Και αν σήμερα είμαστε σε θέση να συζητάμε για ένα καλύτερο αύριο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κράτησαν «ζωντανή» την ελπίδα δείχνοντας αξιομνημόνευτη αντοχή. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε στην πράξη ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο από την κυβέρνηση που θα στηρίζει επί της ουσίας τη μεσαία τάξη και πολιτικές που θα στοχεύουν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Από εκεί και πέρα βέβαια θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι –επιμελητήρια και επίσημοι φορείς- να δούμε πως μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο χρήσιμοι, καταθέτοντας προτάσεις και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν το επιχειρείν. Από την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης έως την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και τον σχεδιασμό δράσεων που θα δίνουν ξεκάθαρα αναπτυξιακή προοπτική στις επιχειρήσεις μας. Για παράδειγμα, εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ανακοινώσαμε πρόσφατα την απόφαση μας να στηρίξουμε εντελώς δωρεάν τα μέλη μας που θα θελήσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία e-shop. Εμείς κάνουμε την αρχή, θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα δει τα οφέλη που θα υπάρξουν από αυτή την ενίσχυση της δυναμικής των επιχειρήσεων και θα συνδράμει την προσπάθειά μας.

Αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για ένα καλύτερο μέλλον, οφείλουμε να βλέπουμε με καθαρή ματιά τα δεδομένα. Και αυτά δείχνουν ότι έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή, αυτήν της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου ήδη πάρα πολλά πράγματα που σχετίζονται με το επιχειρείν, γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Ήδη το Ε.Ε.Α. στηρίζει τα μέλη του προσφέροντας περισσότερες και πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες.  Δεν έχουμε λοιπόν το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια στην εξέλιξη, ούτε να εμμένουμε σε τακτικές του παρελθόντος. Αντίθετα, πρέπει να βοηθήσουμε τον κάθε επαγγελματία και τον κάθε μικρομεσαίο, στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προσαρμογή του ώστε να αξιοποιήσει τα «όπλα» που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία.

Το Επιμελητήριο μας παράλληλα έχει χρηματοδοτήσει μελέτη για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, δηλαδή την περιοχή Πλάκα-Μοναστηράκι και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και στην στήριξη του επιχειρείν και στην ενίσχυση του τουρισμού.

Ο σχεδιασμός μας για το ιστορικό κέντρο προκάλεσε και το έντονο ενδιαφέρον του Δημάρχου Αθηναίων, με τον οποίο συναντηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Μπακογιάννης εμφανίστηκε θετικός στις προτάσεις που καταθέσαμε για πάρα πολλούς τομείς και το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί μεταξύ Ε.Ε.Α. και Δήμου Αθηναίων ένα Σύμφωνο Συνεργασίας που πιστεύω ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ. Στόχος μας είναι κάθε μέρα που περνά να μας φέρνει και πιο κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση. Αφού αντέξαμε έως τώρα, δεν μας φοβίζει πλέον τίποτα.