Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Kontra: Τι προσδοκούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για όλα τα θέματα που άπτονται της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας ανέπτυξε, εν όψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra, το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019.

Σε μία ευρεία συζήτηση για την οικονομία και την αγορά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στο ζήτημα των οφειλών, σημειώνοντας τη θετική συμβολή των 120 δόσεων τόσο στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων όσο και στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Επανέλαβε, ωστόσο, ταυτόχρονα ότι χωρίς ανάπτυξη – επομένως και αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων- οι οφειλέτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις των οφειλών τους. Διαχώρισε, δε, τους οφειλέτες σε τρεις κατηγορίες. Εκείνους που πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δεν δύνανται να πληρώσουν και το ποσοστό τους εκτιμάται σε περίπου 30%, εκείνους που με τις ρυθμίσεις θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν.

Για τη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε την ανάγκη να αποτελεί η έκθεση πεδίο προώθησης της επιχειρηματικότητας και όχι πολιτικών αντιπαραθέσεων και άλλων συγκρούσεων. Αναφέρθηκε παράλληλα στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει και υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Ε.Ε.Α. παρέχοντας στα μέλη του δωρεάν περίπτερο, εντός του περιπτέρου του Επιμελητηρίου.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις προσδοκίες της αγοράς, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν τις μειώσεις των φόρων και των εισφορών καθώς και τη διαμόρφωση ενός 5ετούς ή 7ετούς αναπτυξιακού – επενδυτικού σχεδίου που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα.

Επανέλαβε, ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η αντιμετώπιση των πληγών που λέγονται φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και παρεμπόριο είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, ενώ στάθηκε και στις υψηλές χρεώσεις στα POS για αγορές με πλαστικό χρήμα.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: