tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Παρασκήνιο του Σαββάτου: «Ολοκληρωτική καταστροφή για επιχειρήσεις και εργαζόμενους αν δεν στηριχθούν από την Πολιτεία»

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Παρασκήνιο του Σαββάτου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Χατζηθεοδοσίου:

“Πριν από λίγους μήνες είχαμε προβλέψει ως Επιμελητήριο ότι εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών από το πρώτο κύμα του κορονοϊού, τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και περίπου 250.000 εργαζόμενοι θα προστεθούν στο ήδη υψηλό ποσοστό των ανέργων. Πλέον αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς το δεύτερο κύμα που ήδη χτυπά την οικονομία μας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, στο κλείσιμο πολλαπλάσιων επιχειρήσεων και να εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη την ανεργία. Οι συνεχείς αυξήσεις των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, προμηνύουν για ένα εξαιρετικά δύσκολο φθινόπωρο. Και αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τότε μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή.

Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά το γενικό λοκντάουν της άνοιξης, δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θέλαμε. Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να κυκλοφορήσουν αλλά κυρίως η συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, έχουν περιορίσει δραματικά την κατανάλωση. Και αυτό αποτυπώνεται στους τζίρους των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καθίζηση. Χωρίς κατανάλωση πως θα μπορέσουν να επιζήσουν επιχειρήσεις και μάλιστα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας; Όλα είναι μία αλυσίδα.

Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι η όποια οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να μοιράζεται στα κράτη-μέλη από το ερχόμενο καλοκαίρι, η αγωνία για το πως θα πορευθεί η οικονομία τους επόμενους μήνες κορυφώνεται.

Μοναδική λύση για το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί, είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης ώστε να περιοριστούν –όπου αυτό είναι εφικτό- οι αρνητικές συνέπειες. Τώρα είναι η στιγμή που η Πολιτεία θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει επιχειρηματικότητα και απασχόληση. Με δεδομένο ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της αγοράς είναι η έλλειψη ρευστότητας, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να συνεχίσει και να διευρύνει το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο στην προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων. Άμεση ανάγκη υπάρχει και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση.
Παράλληλα, οι προθεσμίες για την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων να μετατεθούν για το τέλος του χρόνου, δίνοντας έτσι «ανάσα» στους υπόχρεους. Για την στήριξη της απασχόλησης, ένα θέμα που «καίει» την κοινωνία, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους. Έτσι θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και στην επιχειρηματικότητα και στον κόσμο της εργασίας. Για την εστίαση, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί και που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», ο ΦΠΑ πρέπει άμεσα να πέσει στο 6%. Τέλος, πρέπει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Όλα τα παραπάνω δεν είναι παράλογες απαιτήσεις αλλά μέτρα που εφόσον ληφθούν θα ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό τον αγώνα που δίνουν υπό άνισες συνθήκες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το κυβερνητικό επιτελείο, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε σχετικές ανακοινώσεις για την στήριξη της οικονομίας. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Κάθε μέρα που περνά φέρνει σε όλο και δυσκολότερη θέση όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους”.