tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Πρώτο Θέμα”: Η ανάπτυξη είναι εφικτή αν η κυβέρνηση σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” της Κυριακής 5 Ιανουαρίου 2020.


Όλοι οι Έλληνες φιλοδοξούμε το 2020 να είναι η χρονιά που θα σημάνει την οριστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που άλλαξε τις ζωές όλων μας μέσα σε μία δεκαετία.

Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό, απαιτείται ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα εστιάζει κυρίως στην στήριξη των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της όπως αυτές προκύπτουν από τον πρόσφατα ψηφισμένο προϋπολογισμό, αλλά να αποδείξει έμπρακτα την φιλοεπιχειρηματική πολιτική που υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει. Όχι όμως μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις –καθώς ούτως ή άλλως τις στηρίζει- αλλά κυρίως για αυτές που αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας μας, δηλαδή τις μικρομεσαίες.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό πρέπει να περιλαμβάνεται μία πραγματικά σπουδαία φορολογική ελάφρυνση, αν θέλουμε να μιλάμε για προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αρκετά βάρη υποστήκαμε. Και για όσους υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκύψει δημοσιονομικό κενό, η απάντηση είναι ότι αν μειωθεί κατά 50% η φορολογία και ταυτόχρονα παταχθεί αποφασιστικά η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, τότε όχι μόνο δεν θα δούμε μείωση των δημοσίων εσόδων, αλλά μεγάλη αύξηση. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τη λήψη πολιτικής απόφασης για την αντιμετώπιση αυτής της παραβατικότητας και βέβαια η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής. Εκτός όμως από την «ανάσα» που θα πάρουν τα δημόσια οικονομικά με μία τέτοια κίνηση, θα ενισχυθεί σημαντικά και η υγιής επιχειρηματικότητα, κάτι που επίσης είναι ζητούμενο για να περάσουμε στη νέα εποχή. Πρέπει να σταματήσει πια αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός επειδή κάποιοι επιτήδειοι γλυτώνουν από επιβολή φόρων και λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων. Φτάνει πια αυτή η διάκριση που επιφέρει τόσες στρεβλώσεις. Αν η κυβέρνηση θέλει, μπορεί εύκολα να βάλει μία τάξη.

Από εκεί και πέρα βέβαια, έχει μεγάλη σημασία και η δική μας στάση, δηλαδή επιμελητηρίων και φορέων και όσων εκπροσωπούμε επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Οφείλουμε να εργαζόμαστε πάντα με γνώμονα την προστασία και στήριξη των επιχειρήσεων μας, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη «συνταγή» ανακαμψης πέρα από την πρόοδο του επιχειρείν.

Εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε επενδύσει στην αύξηση των υπηρεσιών προς τα μέλη μας και στον ψηφιακό μετασχηματικό. Όταν όλα γίνονται, ή μάλλον πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, εμείς δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε παρωχημένες τακτικές του παρελθόντος. Πέρα λοιπόν από την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, ενισχύουμε εντελώς δωρεάν τα μέλη μας για τη δημιουργία e-shop. Γιατί αυτό σημαίνει πραγματική ενίσχυση. Η βοήθεια για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Αν μάλιστα αυτή μας η πρωτοβουλία βρει σύμμαχο την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, τότε είμαστε βέβαιοι ότι θα ξημερώσει μία καλύτερη μέρα για την ελληνική επιχειρηματικότητα και κατ΄επέκταση για την κοινωνία και την οικονομία μας.

Η αναπτυξιακή πορεία που όλοι μας επιθυμούμε, είναι απολύτως εφικτή. Το μόνο που χρειάζεται είναι όραμα, σχέδιο και πράξεις. Αν μείνουμε να κλαίμε για το χυμένο γάλα εξαιτίας της κρίσης, δεν έχουμε καμία ελπίδα. Αν εργαστούμε όμως με συνέπεια και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, το τραίνο της ανάπτυξης αυτή τη φορά δεν χάνεται.