«Στη βαριά βιομηχανία που είναι ο τουρισμός, είναι αναγκαία η ασφάλιση. Η Ελληνική Πολιτεία εναρμονίζοντας τη νομοθεσία υποχρεώνει πλέον  όποιον οργανώνει ταξίδια να καλύπτει τους πελάτες του. Το κενό που άφησε η Thomas Cook ήταν τεράστιο και έφθασε τα 250 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις”.

Αυτό δήλωσε μιλώντας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 στον ραδιοσταθμό Sky Rodos ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με αφορμή ημερίδα που διοργανωνόταν την ίδια μέρα στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, σε τη συνεργασία Ε.Ε.Α., Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Όπως εξήγησε ο κ πρόεδρος του Ε.Ε.Α., είναι πλέον εφικτό οι τουριστικές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν τα έσοδα τους ώστε αυτά να μην κινδυνεύουν από πτωχεύσεις τουριστικών οργανισμών.

«Το θέμα της ημερίδας είναι η ασφάλιση των πιστώσεων από κάθε κίνδυνο. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στο να μιλήσουμε στους  επιχειρηματίες για το πόσο σημαντική είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Ακόμη και αν προκύπτουν προβλήματα θα είναι εφικτό πλέον να δίνονται χρηματοδοτήσεις και να καλύπτονται οι ζημιές», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και πρόσθεσε πως η ιδιωτική ασφάλιση έχει καλύψει 1.500.000 άτομα στην Ελλάδα έναντι ασθενειών γεγονός που δείχνει πως το δημόσιο παρουσιάζει κενό στον συγκεκριμένο τομέα.

Αν και  οι τουριστικές επιχειρήσεις, τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, είχαν ασφαλίσει τις πιστώσεις τους δεν θα ήταν τώρα σε δεινή θέση και ορισμένες από αυτές δεν θα  κινδύνευαν με λουκέτο.

«Η ασφάλιση στην Ελλάδα καλύπτει λίγους ιδιώτες και επιχειρηματίες. Το είδαμε αυτό και το Μάτι με τις πυρκαγιές. Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι διαφορετική και τα ποσοστά των ασφαλισμένων είναι μεγαλύτερα», δήλωσε.

« Στον  τουρισμό παρά  την  κάμψη υπήρξε  αύξηση των εσόδων κατά 15,8%. Αυτό συνέβη γιατί οι τουρίστες δαπάνησαν περισσότερα χρήματα. Αυτό δείχνει  πως πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη προσοχή τον τουρισμό και τις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν στον τομέα. Έτσι θα καταστεί ο τουρισμός ισχυρό όπλο στο μέλλον», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην αγορά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ανέφερε:
«Στην αγορά το κλίμα είναι θετικότερο τώρα. Η ψυχολογία είναι καλύτερη . Οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι όλα θα είναι καλύτερα όταν θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης . ¨Όμως τα μέτρα δεν είναι χειροπιαστά. Θα υλοποιηθούν στο μέλλον. Εμείς λέμε ότι όσα εξαγγέλθηκαν πρέπει να γίνουν πράξη».

Σχετικά με τα αιτήματα των επιχειρηματιών από την κυβέρνηση ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε:

«Εκτός από τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να λειτουργεί σωστά και το τραπεζικό σύστημα. Μια χώρα δυτικού τύπου δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτό. Είναι λοιπόν αναγκαία η ρύθμιση των οφειλών η δημιουργία ρευστότητας στην αγορά και η απλοποίηση των διαδικασιών».

«Είναι επίσης αναγκαίο να γίνονται περισσότερες συναλλαγές μέσω του ίντερνετ. Εκτιμούμε ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτό θα γίνει», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε να ευδοκιμούν οι επενδύσεις ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε:

« Είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στη χώρα μας. Για να επενδύσει κάποιος όμως το περιβάλλον θα πρέπει να είναι ευνοϊκό».

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε:

«Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τη ροή των προσφύγων και μεταναστών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε την προστασία των συνόρων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαθέτουμε τις απαραίτητες δομές για τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Δεν μπορούμε όμως  μόνοι μας να δώσουμε λύσεις».

Πηγή: www.skyrodos.gr