tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Tο κομμάτι της «πράσινης ανάπτυξης» έχει σημαντική θέση για την προσπάθεια ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο «Pitsounicity.gr»

για το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα, με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος»


Η πανδημία ήρθε να μας υπενθυμίσει με δραματικό τρόπο το πόσο ανήμπορος μπορεί να είναι ο άνθρωπος σε ορισμένες περιπτώσεις. Και ταυτόχρονα να «χτυπήσει» δυνατά το καμπανάκι κινδύνου σχετικά με συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αναφέρομαι κυρίως στο θέμα των επιπτώσεων που σχετίζονται με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη πρόκληση του καιρού μας είναι το πως θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το κοινό μας «σπίτι», το περιβάλλον. Γιατί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τόσο σοβαροί που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τα δεδομένα προς το χειρότερο. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή, η αποδάσωση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και αυτή του υδροφόρου ορίζοντα, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, είναι ορισμένοι μόνο παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το είδος της μελλοντικής ζωής στον πλανήτη. Και ήδη επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό ενέργειες και δράσεις του σημερινού ανθρώπου.

Τρανή απόδειξη είναι οι σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Τα νέα δεδομένα έχουν μεταβάλει το επιχειρηματικό τοπίο και βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι για να προχωρήσει ένα πρότζεκτ παίζει ρόλο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα κάποιες δραστηριότητες οδεύουν προς οριστική κατάργηση, αλλάζοντας ταυτόχρονα τον επιχειρηματικό και κοινωνικό «χάρτη». Για παράδειγμα, στο θέμα της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας –αλλά και αλλού- καθοριστικό ρόλο είχε η καύση διαφόρων ουσιών (λιγνίτης, πετρέλαιο, κάρβουνο). Πλέον, μετά και τη γνώση που έχουμε αποκτήσει για τις συνέπειες αυτής της πρακτικής στο περιβάλλον, γίνονται εντατικές προσπάθειες αύξησης του ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Παράλληλα έρχονται τα «πάνω κάτω» με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, κάτι που θα δούμε να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.

Ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα για το πως αλλάζουν τα δεδομένα με ταχύτατους ρυθμούς, είναι αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων. Η μείωση της παραγωγής και διάθεσης των πλαστικών ειδών (σακούλες, καλαμάκια, κλπ) κρίνεται πια επιβεβλημένη, καθώς ο πλανήτης δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση με υλικά που δεν καταστρέφονται εύκολα. Χάρη στην τεχνολογία, έχουν βρεθεί άλλοι τρόποι για τη διαχείριση τους ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και η κουλτούρα όλων μας, δίνοντας προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην αξιοποίηση όσων υλικών είναι εφικτό να επαναχρησιμοποιηθούν. Και αυτό το γεγονός έχει αλλάξει δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους.

Αυτό λοιπόν που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια και που θα γίνεται όλο και πιο έντονο το επόμενο διάστημα, είναι ότι πλέον υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» μπαίνει όλο και πιο πολύ στην καθημερινότητα μας και υπαγορεύει νέες προτεραιότητες αλλά και καινούριες πρακτικές στο επιχειρείν. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει περίοπτη θέση στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των προηγμένων κρατών και αναμένεται να σηματοδοτήσει πολλές και σημαντικές αλλαγές στο θέμα άσκησης της επιχειρηματικότητας. Ήδη πολλές start up επιχειρήσεις που στοχεύουν σε φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές δραστηριοποιούνται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, ενώ δίνονται πολλά και σοβαρά κίνητρα σε επιχειρήσεις για να λειτουργούν με βασικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κομμάτι της «πράσινης ανάπτυξης» έχει σημαντική θέση για την προσπάθεια ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας, καθώς περιλαμβάνεται στους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες του σχεδίου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σχετικά με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βρισκόμαστε λοιπόν στην «αυγή» μίας νέας εποχής για το σύνολο της επιχειρηματικότητας, στην οποία δεν παίζει ρόλο μόνο η αξιοποίηση κάποιας ξεχωριστής επιχειρηματικής ιδέας αλλά κυρίως η εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών. Άρα θα πρέπει το σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, να στραφούν στις νέες τεχνολογίες και να καθορίσουν τις δράσεις και τις προτεραιότητες τους σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Όσοι επιμείνουν σε απαρχαιωμένες πρακτικές ή σε επιβαρυντικές για το περιβάλλον ενέργειες, είναι δεδομένο ότι θα οδηγηθούν εκτός επιχειρηματικού χάρτη, είτε μέσω σχετικών απαγορεύσεων, είτε μέσω επιβολής εξοντωτικών προστίμων. Αυτό ας γίνει συλλογική συνείδηση, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα και κυρίως να αφήσουμε στις επερχόμενες γενιές έναν πλανήτη που θα είναι σε θέση να συνεχίσει να φιλοξενεί το ανθρώπινο είδος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ