tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (30/07/2024).


Η πράσινη μετάβαση αποτελεί βασικό ζητούμενο της εποχής μας και αφορά όλους μας, πολίτες και επιχειρήσεις.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες εστίαζαν αποκλειστικά στις οικονομικές εξελίξεις. Γιατί από αυτές εξαρτιόταν η επιβίωση ή η πρόοδος της επιχείρησής τους. Πλέον όμως πρέπει να λαμβάνουμε και άλλα -πιο σύνθετα- ζητήματα υπόψη, όπως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και αυτά παίζουν το ρόλο τους.

Κάποτε συζητούσαμε για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον μία μεγάλη βιομηχανία. Τώρα στο μικροσκόπιο μπαίνει και μία μικρή επιχείρηση. Η οποία όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει πληγεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση, από τις συνέπειες της πανδημίας, από την ενεργειακή κρίση, την έκρηξη του πληθωρισμού, την επέλαση της ακρίβειας.

Επειδή, λοιπόν, αυτή η πράσινη μετάβαση κοστίζει -και μάλιστα αρκετά- η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει με όσους τρόπους μπορεί την προσπάθεια των ΜμΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, παροχή κινήτρων, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεση μας, η ειδική γνώση στην οποία έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση συγκριτικά με το παρελθόν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Κομβική στην ευρύτερη προσπάθεια είναι και η συνένωση δυνάμεων. Δήμοι και φορείς, μεταξύ των οποίων και τα Επιμελητήρια, χρειάζεται να επιχειρήσουν να πείσουν την κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αναγκαίες επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, είναι δύσκολο να επιτευχθούν, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες.

Υπάρχουν σήμερα κάποια προγράμματα, με πιο σημαντικό ίσως τη Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, όμως σίγουρα δεν αρκούν.

Βαρύτητα μπορεί να δοθεί και στο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση ή και ανακύκλωση προϊόντων, εργαλείων, υλικών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή αποβλήτων. Όμως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένους κλάδους. Πολλές μικρές επιχειρήσεις εφαρμόζουν με επιτυχία την κυκλική οικονομία, ωστόσο είναι δύσκολο να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, τουλάχιστον, στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα πάντως βοηθάει και στην αλλαγή κουλτούρας.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την όσο δυνατόν ομαλότερη προσαρμογή σε ένα άλλο μοντέλο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των δράσεων καθώς αυτές είναι που κινούν το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας. Χρειάζονται, όμως, στοχευμένη βοήθεια και αυτή μπορεί να τους δοθεί μόνο μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να το αντιληφθεί έγκαιρα.