tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: «Το μεγάλο στοίχημα του 2023»

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (03/01/2023).


Αφήνουμε πίσω μας μία δύσκολη χρονιά, όμως όλα δείχνουν ότι και το έτος που μόλις ξεκίνησε δεν θα είναι εύκολο, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Ένα έτος με πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ένα έτος θολό, αδιευκρίνιστο και σίγουρα όχι σταθερό.

Ο λογαριασμός είναι μεγάλος. Οι υποχρεώσεις ακόμη μεγαλύτερες και η αβεβαιότητα παρούσα σε κάθε επιχειρηματική κίνηση. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, το κάθε μέσο νοικοκυριό έχει να αντιπαλέψει πολλά και για να μπορέσει να τα φέρει βόλτα, χρειάζονται σταθερές επιλογές και γενναίες λύσεις από την Πολιτεία.

Απαιτείται πραγματική ανάπτυξη, όχι μόνο στους αριθμούς αλλά και στην καθημερινότητα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει αφενός να μειωθούν οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και αφετέρου να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών αλλά και να μειωθούν οι φόροι. Αν, παράλληλα, διατηρηθεί το θετικό κλίμα στον τουρισμό, και συνεχίσει να φέρνει και αυτή τη χρονιά έσοδα, τότε και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και πιθανώς να αυξηθούν, και οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα κινδυνεύσουν.

Πέραν όμως από την ακρίβεια, ανασταλτικός για την οικονομία παράγοντας τη χρονιά που διανύουμε είναι οι εκλογές, που παραδοσιακά οδηγούν σε περιορισμό της κατανάλωσης. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι άκριτες προεκλογικές υποσχέσεις, όχι μόνο δεν θα κάνουν καλό αλλά αντιθέτως θα υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια για να γυρίσει η σελίδα και να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη. Χρειάζεται, επομένως, μεγάλη προσοχή από όλους.

Οι πολλαπλές, δε, εκλογικές αναμετρήσεις που απ’ ό,τι όλα δείχνουν θα έχουμε, προϋποθέτουν να έχουμε ασφαλίσει πρώτα και κύρια τα οικονομικά της χώρας, για να μην κινδυνεύσουν από την αβεβαιότητα και την άκρατη παροχολογία.

Αν μάλιστα καταφέρουμε σε μεγάλο βαθμό και δεν διολισθήσει η χώρα στον λαϊκισμό, τότε βάσιμα θα μπορούμε να ελπίζουμε πως: με το ονομαστικό ΑΕΠ να αυξάνεται στα 224 δισ. και τον προϋπολογισμό να εκτελείται με πρωτογενή πλεονάσματα, θα ανακτηθεί η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, με την παρένθεση που άνοιξε το 2009 να κλείνει οριστικά αφήνοντας πίσω σαν κακόγουστη φάρσα την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.