tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Η φορολογία, «κλειδί» για το μέλλον της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (06/05/2023).


Η φορολογία αποτελεί ένα από τα κομβικά ζητήματα για το επιχειρείν αλλά και συνολικά για την οικονομία.

Θα έπρεπε επομένως να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού διαλόγου αλλά και στις προτεραιότητες της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε καταθέσει μία σειρά από προτάσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης  με στόχο τη συγκράτηση του κύματος ανατιμήσεων που εδώ και δύο χρόνια «γονατίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο έχει υλοποιηθεί σε αρκετές χώρες, ενώ μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές και παιδικές πάνες, καθώς και σε προϊόντα για την γυναικεία υγιεινή προστασία και σε πάνες ενηλίκων.

Με τις αυξήσεις των τιμών, ειδικά στα τρόφιμα, να συνεχίζονται, εκτιμούμε ότι η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί μονόδρομο.

Στο επιχείρημα ότι η όποια μείωση δεν θα φτάσει τελικά στον καταναλωτή, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να ασκεί συνεχείς ελέγχους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και κυρίως για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Και στα καύσιμα, όμως, απαιτείται μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τιμή τους επηρεάζει συνολικά την εφοδιαστική αλυσίδα, άρα και την τελική τιμή των προϊόντων.

Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να καταργηθεί το ταχύτερο δυνατό το τέλος επιτηδεύματος. Μία μνημονιακή υποχρέωση, ένα άδικο «χαράτσι», που βαρύνει εδώ και τόσα χρόνια τους ελεύθερους επαγγελματίες και έπρεπε ήδη να αποτελεί παρελθόν.

Είναι γεγονός ότι τα προγράμματα των κομμάτων εξουσίας εστιάζουν στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και αυτό μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Όμως για να δοθεί περαιτέρω ώθηση στο επιχειρείν χρειάζεται επανεξέταση των συντελεστών φορολόγησης, που συγκριτικά με γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) είναι υψηλοί, αλλά και να δοθούν κίνητρα για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Κυρίως, όμως, αυτό που χρειάζεται η οικονομία για να επιτρέψει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές αλλά και σε όσες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά να το πράξουν, είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Μία φορολογική πολιτική που δεν θα διαφοροποιείται στα βασικά της σημεία, ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Και για να συμβεί αυτό ο μόνος δρόμος είναι η συνεννόηση και η συνεργασία.