tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Η τραπεζική κρίση έχει θορυβήσει μικρομεσαίους και νοικοκυριά

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (01/4/2023).


Επιδεινώνεται συνεχώς το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτό φυσικά συμβάλλουν καθοριστικά η συνεχής αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, που ανατρέπουν τους όλο και πιο απαιτητικούς προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και η πρωτοφανής ακρίβεια, που έχει μπει και αυτή σε καθεστώς μονιμότητας στην ελληνική οικονομία.

Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να «πολεμήσει» τις ανατιμήσεις με έκτακτα «μπόνους» στις συντάξεις και μέτρα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και τα διάφορα «pass» έχει αποτύχει παταγωδώς όπως προκύπτει από τα ευρήματα ερευνών και πρέπει τάχιστα, κατά την άποψη μας, να εγκαταλειφθεί.

Το χειρότερο είναι ότι σε αυτό το τόσο δύσκολο σκηνικό της εγχώριας αγοράς ήρθαν να προστεθούν οι διεθνείς αναταράξεις μίας ακόμα τραπεζικής κρίσης, που ξεκίνησε από την Αμερική (όπως δηλαδή και αυτή του 2008) και μεταφέρθηκε αστραπιαία στην Ευρώπη δείχνοντας ότι μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε ένα ντόμινο πολύ αρνητικών εξελίξεων.

Μάλιστα το γεγονός ότι στο «κάδρο» της κρίσης μπήκε με εμφατικό τρόπο ακόμα και η Deutsche Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, δείχνει πώς πλέον η ευστάθεια του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή.

Αποδεικνύεται δε ότι αυτή η εύθραυστη ισορροπία μπορεί εύκολα στις μέρες μας να διασαλευτεί από ένα τυχαίο γεγονός, όπως η λάθος απόφαση ενός CEO, ή τις διαθέσεις των «κορακιών» που καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν την παραμικρή ευκαιρία να «ρουφήξουν αίμα» από τις αγορές.

Αυτή η κρίση, που ακόμα είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το μέγεθος της μελλοντικής της έκτασης, έχει θορυβήσει χώρες κυρίως όπως η Ελλάδα, της οποίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μόλις επανέλθει από μία δεκαετία «νοσηλείας στην εντατική» και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, πωλήσεις θυγατρικών, κλείσιμο καταστημάτων και δραστική μείωση προσωπικού για να μπορέσει απλά να ξαναγίνει λειτουργικό.

Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ λογικό όλοι στη χώρα μας να ανησυχούν για το πόσο οι ελληνικές τράπεζες είναι πραγματικά θωρακισμένες ώστε να αντιμετωπίσουν μία νέα κρίση, όταν μόλις πριν από λίγα χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει (και όχι στο 100%) τις καταιγιστικές συνέπειες της προηγούμενης μεγάλης ελληνικής ύφεσης.

Γι’ όλους αυτούς τους λόγους εμείς, ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητάμε να υπάρξουν άμεσα και πριν τις εκλογές ευρύτερες συναινέσεις, δεσμεύσεις και μέτρα για να αποφευχθεί η καταστροφή των δανειοληπτών.

Πρόκειται για ένα μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας εδώ και σχεδόν 15 χρόνια με διαστάσεις εθνικού ζητήματος και ως εκ τούτου στην προσπάθεια επίλυσης του δεν χωράνε ούτε ιδεολογικές εμμονές ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Και πρώτα από όλα επιμένουμε στην απόλυτη προτεραιότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας σε ευάλωτες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες για να μην δούμε ποτέ ξανά οικογένειες στο δρόμο προκειμένου να θησαυρίζουν κάποια funds στις πλάτες του ελληνικού λαού.