tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι η στήριξη των μικρομεσαίων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (28/04/2023).


Η προεκλογική περίοδος είναι σε πλήρη εξέλιξη, το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν πολίτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες – επαγγελματίες.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι αντοχές ελάχιστες. Η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές απαιτείται να αναλάβει άμεσα δράση δίνοντας ουσιαστικές λύσεις σε μία σειρά από κρίσιμα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ζητήματα.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται φυσικά η ακρίβεια. Μετά από τη 10ετή περίοδο των μνημονίων και τα δύο χρόνια πανδημίας οι μικρομεσαίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» της ακρίβειας που συνεχίζει να τους «γονατίζει», καθώς η καταναλωτική αδυναμία των νοικοκυριών έχει άμεσο αντίκτυπο στους τζίρους τους.

Τα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα των περισσότερο ευάλωτων, εξαντλούνται σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη βασικών υποχρεώσεων –ενοίκιο, ενέργεια κ.λπ.- και την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να μην περισσεύουν χρήματα για άλλες αγορές.

Μάλιστα το προεκλογικό κλίμα επιδεινώνει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, καθώς η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα «φρενάρει» ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και μαζί της και τους τζίρους των επιχειρήσεων.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτούνται αποτελεσματικές δράσεις και όχι κάποια ημίμετρα χωρίς προοπτική. Ως Ε.Ε.Α. συνεχίζουμε να ζητάμε τη μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, τον ΕΦΚ στα καύσιμα και ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών από βάρη όπως το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου.

Λύση, όμως, απαιτείται να δοθεί άμεσα και στο θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βλέπουν τις πόρτες των τραπεζών κλειστές, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αποκλείεται και από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι και δανειολήπτες έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης το ζήτημα της τεράστιας αύξησης των δόσεων των δανείων τους λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων. Η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων καθίσταται πλέον μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, με ειδικούς να εκτιμούν ότι είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Κι ενώ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων ήλπιζε ότι θα μπορέσει να «ανασάνει» από το «βραχνά» των συσσωρευμένων οφειλών, μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε αυτό μπορεί να συμβεί. Οι προϋποθέσεις αλλά και οι όροι που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ένταξη στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων ή για την αναβίωση των 72 ή 120 δόσεων αφήνουν εκτός 8 στις 10 επιχειρήσεις, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Είναι σαφές ότι για την επιβίωση και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας απαιτείται σχέδιο και στοχευμένες παρεμβάσεις για όλα τα καίρια ζητήματα. Οι μικρομεσαίοι περιμένουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις από την επόμενη κυβέρνηση.