tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: «Τη ζοφερή εικόνα κοινωνίας και οικονομίας δείχνει και η έρευνα της ΚΕΕΕ»

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (7/1/2023).


Δύσκολο προβλέπεται και το νέο έτος, αν από τώρα δεν ληφθούν γενναία μέτρα που να αντιστρέφουν το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία, για να μπορέσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντισταθούν στην ακρίβεια.

Όλες οι έρευνες που διεξάγονται για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα αποτυπώνουν την ίδια αρνητική εικόνα.

Απαισιοδοξία, ανασφάλεια, περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και ελλείψεις στην αγορά καταγράφει και η πρόσφατη έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονές των Χριστουγέννων.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΚΕΕΕ, το 54% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπει δυσμενέστερη κατάσταση το επόμενο εξάμηνο, με αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων, το 56% βλέπει επιδείνωση της οικονομίας της χώρας, ενώ το 49% εκτιμά εντονότερη τάση αύξησης τιμών σε προϊόντα.

Και οι καταναλωτές όμως προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα της ΚΕΕΕ, το 62% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώθηκε το τελευταίο εξάμηνο, το 84% δηλώνει ότι ένα από τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της χώρας είναι η ακρίβεια, το 70% έχει περιορίσει δαπάνες ένδυσης, υπόδησης, ψυχαγωγίας και ταξιδιών και το 52% έχει μειώσει τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως πχ τα τρόφιμα.

Η εικόνα είναι ζοφερή. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει προτείνει εδώ και πολύ καιρό συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και ανάσχεσης των ανατιμήσεων με στοχευμένα μέτρα για τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης.

Παράλληλα, έχουμε τονίσει την ανάγκη μίας νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών προς το Δημόσιο, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους οφειλέτες και να μπει ένα «φρένο» στην επικίνδυνη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι και το θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που στενάζουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι κοινοτικοί αυτοί πόροι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων, που δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια ικανά να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους.

Τα μέτρα, επιδοματικού κυρίως χαρακτήρα, που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, έχουν προσφέρει μία πρόσκαιρη και μερική ανακούφιση, κυρίως στους ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Η ακρίβεια είναι εδώ και πλήττει καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αν δεν υπάρξουν πιο γενναίες παρεμβάσεις και αυτό το έτος, η ανάπτυξη και η ευημερία θα παραμείνουν μία ευχή.