tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Το μέλημα των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η στήριξη της κοινωνίας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (24/3/2023).


Μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πλέον το ζητούμενο είναι να επικρατήσει ένας πολιτικός πολιτισμός, να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και τα κόμματα να κάνουν ξεκάθαρες τις θέσεις τους απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Μην ξεχνάμε ότι μπορεί να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες, κάτι που σημαίνει παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά η οποία «παγώνει» σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Για να μην έχουμε μεγαλύτερη ύφεση, κάτι που θα στοιχίσει πολύ και στην κοινωνία και στο επιχειρείν, πρέπει να προτάξουμε την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής. Και η ακρίβεια κρατά περίοπτη θέση σε αυτές. Γιατί μπορεί σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός του πληθωρισμού να αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο, και έναντι 7,2% τον Φεβρουάριο 2022, ωστόσο στα είδη διατροφής καταγράφεται αύξηση κατά 14,8%. Δηλαδή σε προϊόντα και αγαθά που έχει ανάγκη κάθε νοικοκυριό, δείγμα της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες. Και όταν η κοινωνία πιέζεται τόσο ασφυκτικά, είναι επόμενο αυτή η πίεση να μεταφέρεται και στις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, που συνεχίζουν να δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν και τα νέα υψηλότερα επιτόκια που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, εξέλιξη που ασκεί ακόμα περισσότερες πιέσεις σε δανειολήπτες. Η αποπληρωμή τους γίνεται τόσο δύσκολη που εκτιμούμε ότι θα δούμε σύντομα μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, καθώς δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για την καταβολή των υψηλότερων δόσεων. Μιλάμε για διαφορές που μπορεί να ξεκινάνε από αρκετές δεκάδες ευρώ για ένα μικρό δάνειο μέχρι και χιλιάδες για ένα μεγάλο στεγαστικό ή επιχειρηματικό. Εκτός όμως από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται πάρα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα οδηγούν σε «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα η κοινωνία ζητά αποτελεσματικότερα μέτρα. Πλέον δεν αρκείται σε υποσχέσεις, «παχιά» λόγια για την ικανοποίηση των κομματικών ακροατηρίων και σε μικροπολιτικούς διαξιφισμούς, αλλά ζητά στοχευμένες δράσεις που θα παράγουν αποτέλεσμα. Ακόμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε πρόσφατα δεν αρκεί για να αντιστραφεί το κλίμα.

Αποτελεί υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να υπάρξει εθνική συνεννόηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την στήριξη των πιο ευάλωτων, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όσο δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις και λύσεις και αυξάνονται το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, τόσο είναι πιο ορατός ο κίνδυνος νέου οικονομικού εκτροχιασμού.