tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Ζητάμε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (11/05/2024).


Η κίνηση στην πασχαλινή αγορά αποτέλεσε μία ακόμα απόδειξη της δύσκολης θέσης που βρίσκονται τα χαμηλά εισοδήματα στη χώρα μας. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, κυρίως στον τομέα του εμπορίου, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η κατανάλωση κυμάνθηκε σε χαμηλά, για τις ανάγκες της αγοράς, επίπεδα.

Μπορεί να έφυγε πολύς κόσμος από την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα για την περιφέρεια, όμως οι αγορές που βρίσκονταν μακριά από τουριστικές περιοχές κινήθηκαν υποτονικά.

Ακόμα όμως και σε σημεία που οι τζίροι των επιχειρήσεων, ειδικά των εμπορικών καταστημάτων, έφτασε τα περσινά επίπεδα δεν είναι λόγος αισιοδοξίας καθώς μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές σε προϊόντα αλλά και υπηρεσίες έχουν ανέβει λόγω της συνέχισης των πληθωριστικών πιέσεων. Για αυτό και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε και τις ποσότητες των προϊόντων που πουλήθηκαν. Αυτή η εξέλιξη βέβαια ήταν αναμενόμενη, καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξημένες υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, μία οικογένεια που ήθελε να περάσει τις διακοπές του Πάσχα στον τόπο καταγωγής της, έπρεπε να μπορεί να καλύψει το κόστος των καυσίμων που το τελευταίο διάστημα ανεβαίνει διαρκώς. Και αυτή η εξέλιξη επηρεάζει οριζόντια όλη την αγορά. Από την στιγμή που ανεβαίνει το κόστος μετακίνησης και μεταφοράς αγαθών, είναι δεδομένο ότι επηρεάζονται προς τα πάνω οι τιμές γενικότερα.

Για να μπορέσουν λοιπόν τα νοικοκυριά να εξασφαλίσουν τη μετάβαση τους ή την προμήθεια των αναγκαίων για το πασχαλινό τραπέζι, αναγκαστικά περιόρισαν την κατανάλωση σε άλλα είδη.

Κάτι που έπληξε τον εμπορικό κόσμο της χώρας.

Είναι πλέον φανερό ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν οδήγησαν στις μειώσεις των τιμών στα ράφια, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο κόσμος σε λίγο δεν θα μπορεί να κάνει τις αγορές που έχει ανάγκη. Αν αυτό δεν σημαίνει υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου τι άλλο μπορεί να σημαίνει;

Την ίδια ώρα, με αφορμή τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, οι πολυεθνικές συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι και η επιβολή προστίμων φαίνεται πως δεν έχουν αποθαρρύνει αυτές τις πρακτικές. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πιο σκληρά μέτρα. Να μελετήσει την επιβολή πλαφόν, ώστε να μπει ένα φρένο στις παράλογες αυξήσεις. Ή ακόμα και να εξετάσει την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων για ορισμένες πολυεθνικές. Στο σημείο που έχουμε φτάσει η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα αλλά με δραστικές λύσεις. Ή τα συμφέροντα των «μεγάλων» ή η επιβίωση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέση λύση δεν υπάρχει.