Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ: «Ρεκόρ αφίξεων, αλλά χαμηλά έσοδα – Οι μικρομεσαίοι πνίγονται στα χρέη»

Μοιράσου το στο

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ: «Ρεκόρ αφίξεων, αλλά χαμηλά έσοδα – Οι μικρομεσαίοι πνίγονται στα χρέη»

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (12/8/2025), εστιάζοντας στις εξελίξεις στον τουρισμό, την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, οι αφίξεις τουριστών φέτος αυξήθηκαν κατά 7–10% σε σχέση με πέρυσι, με την Αττική να καταγράφει ρεκόρ. Ωστόσο, η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι μειωμένη, γεγονός που αποδίδεται στην ευρύτερη οικονομική κρίση και για τους Ευρωπαίους επισκέπτες. Η πλειοψηφία των τουριστών επιλέγει διαμονή σε φιλικά σπίτια, δικά τους ακίνητα ή Airbnb, ενώ μόλις το 7% καταλύει σε ξενοδοχεία. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη για πιο ποιοτικό, οργανωμένο και εναλλακτικό τουρισμό, αποφυγή του υπερτουρισμού και καλύτερη διαχείριση πόρων όπως το νερό, η καθαριότητα και το περιβάλλον.

Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ότι το 60% αυτών έχει χρέη, με τις οφειλές στον ΕΦΚΑ να έχουν εκτοξευτεί στα 51 δισ. ευρώ. Ζήτησε βιώσιμη ρύθμιση οφειλών και μείωση φορολογίας για νομικά και φυσικά πρόσωπα, με κλιμακωτές ζώνες εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά το στεγαστικό εκτίμησε ότι τα επιδόματα είναι θετικά αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Προέκρινε ως μόνη λύση την αύξηση της προσφοράς ακινήτων, προτείνοντας την αξιοποίηση περίπου 500.000 κλειστών ιδιωτικών και 10.000 δημοσίων ακινήτων. Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι η αύξηση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ για πολύ μικρές επιχειρήσεις στα 25–30.000 ευρώ θα διευκόλυνε νέες επενδύσεις και θα στήριζε την αγορά.

Για την ενέργεια, έκανε λόγο για ολιγοπωλιακή αγορά με υπερκέρδη, ζητώντας εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για τις υπερβολικές τιμές και απλοποίηση του συστήματος τιμολογίων, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση των καταναλωτών.

Σχολιάζοντας τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας–Ε.Ε., εκτίμησε ότι η προοπτική συνεργασίας είναι θετική, αλλά οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ είναι δύσκολο να υλοποιηθούν και ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξαγωγές. Δείτε το βίντεο: 
Μοιράσου το στο