tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο ieidiseis.gr: Ασφυκτικές οι πιέσεις για τους μικρομεσαίους

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστήμιου Πειραιά, στο ieidiseis.gr (25/11/2022).


Η είσοδος του χειμώνα βρίσκει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση, κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας.

Την ώρα που οι πολίτες μετράνε και το τελευταίο σεντ καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα εισοδήματα τους δεν φτάνουν για να περάσουν το μήνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν τους τζίρους τους να υποχωρούν συνεχώς λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης.

Το ενεργειακό κόστος παραμένει ο μεγαλύτερος βραχνάς για όλους, ενώ οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες συνεχίζονται.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί στους δανειολήπτες το επιπλέον βάρος από την αύξηση των επιτοκίων. Και το πιο εντυπωσιακό –με την αρνητική έννοια του όρου όμως- είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φρόντισαν να εναρμονιστούν αμέσως με την εντολή της ΕΚΤ για υψηλότερα επιτόκια, αλλά συνεχίζουν να κρατάνε σχεδόν μηδενικά αυτά των καταθέσεων. Την ίδια ώρα παραμένει κλειστή η στρόφιγγα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ένα πρόβλημα που απασχολεί τους μικρομεσαίους από την εποχή των μνημονίων και για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν μαθηματικά στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους καθώς, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, όλο και περισσότεροι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Ένα μέτρο που θα μπορούσε να δώσει πολύτιμη «ανάσα» στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και θα στήριζε περισσότερο τα δημόσια έσοδα, είναι μία ρύθμιση των 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών. Ως Επιμελητήριο εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το αίτημα μας καθώς τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση θα ήταν σημαντικά και θα βοηθούσαν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Το μεγάλο θέμα όμως που μπορεί πραγματικά να αλλάξει το τοπίο, είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Αρκεί να αναφέρω ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τα προγράμματα χρηματοδότησης αφορούν στο 6% των ΜμΕ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός μόλις στο 3,8%.

Όταν λοιπόν η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός από δράσεις που μπορούν να τονώσουν τη ρευστότητα τους, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η προσπάθεια βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός για το πως αυτοί οι πόροι θα στηρίξουν πιο ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα. Το βέβαιο είναι ότι μπορούν πραγματικά να διαμορφώσουν μία νέα εικόνα στο επιχειρείν και ταυτόχρονα να βοηθήσουν τους μικρομεσαίους να ανακουφισθούν από την ασφυκτική πίεση που τους ασκείται σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.