tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο naftemporiki.gr: Τα επιδόματα δεν λύνουν τα προβλήματα της οικονομίας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο naftemporiki.gr.


Τα προβλήματα λόγω της ακρίβειας, που ολοένα και «φουντώνει», διογκώνονται και δεν είναι δυνατόν να λυθούν με επιδόματα.

Όταν ο πληθωρισμός σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, και ξεπερνά πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 11,3%, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων που «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εκτός από μία πρόσκαιρη ανακούφιση για κάποιες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με επιδόματα αυξήσεις που φτάνουν τον τελευταίο χρόνο το 80,2% στον ηλεκτρισμό, το 172,7% στο φυσικό αέριο, το 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, το 36,6% στα καύσιμα και τα λιπαντικά, το 13,4% σε ψωμί και δημητριακά, το 13,8% σε κρέατα, το 14,1 σε γαλακτοκομικά και αυγά, το 23,2% σε έλαια και λίπη κ.ά.

Με τις συνθήκες να είναι ασφυκτικές, το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται να παρέμβει γενναία και να μειώσει φόρους στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και όχι με “μπαλώματα” το τσουνάμι της ακρίβειας στη βάση του, εκεί δηλαδή που πονάνε οι επαγγελματίες, η αγορά και τα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στη μείωση του Ε.Φ.Κ. και του Φ.Π.Α. φοβούμενη ότι θα εκτροχιαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τα μέτρα, ωστόσο, που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, από την καθημερινότητα αλλά και από τα στοιχεία, ότι δεν επαρκούν για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, όπως έχει προαναγγελθεί, να ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις, ελπίζουμε πιο ουσιαστικές.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι η συνέχιση των επιδομάτων δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά, ίσως, τον Ιούνιο το 12%, η κατάσταση θα συνεχίσει να δυσχεραίνει, αν δεν μπει πραγματικό «φρένο» στο ράλι ανατιμήσεων.

Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι αδύνατο να αποπληρωθούν, με ορατό τον κίνδυνο «λουκέτων», απώλειας θέσεων εργασίας και κοινωνικών αντιδράσεων.

Το αίτημα του Ε.Ε.Α. παραμένει επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Μειώστε φόρους, αφαιρέστε τα οικονομικά βάρη. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο.