tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Άγχος, ανασφάλεια και δυσαρέσκεια

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (12/03/2023).


Ανησυχία, άγχος, ανασφάλεια και δυσαρέσκεια… Αυτά είναι, κατά κύριο λόγο, τα συναισθήματα που κατακλύζουν σήμερα όλους τους πολίτες, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, επαγγελματίες είτε μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.
Στη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο ο πληθωρισμός-ρεκόρ και η εκτόξευση των επιτοκίων, η τρελή πορεία των οποίων κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα σταματήσει:
• Οι πολίτες αναγκάζονται να περιορίζουν βασικές ανάγκες τους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (44%), με το 13% να δηλώνει ότι ακόμα κι έτσι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.
• Δυσκολεύονται (πολύ και αρκετά) σε ποσοστό 53% να ανταποκριθούν συνολικά στις υποχρεώσεις τους, όπως αποπληρωμές δανείων, καρτών κ.λπ. Συγκεκριμένα, το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39,7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης.
• Το 56% αισθάνεται απαισιόδοξο (σίγουρα και μάλλον) για την προσωπική του οικονομική κατάσταση. Απαισιόδοξο δηλώνει το 53,3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 50,9% των ελεύθερων επαγγελματιών / αυτοαπασχολουμένων.
• Το 55% δηλώνει ανήσυχο για το μέλλον της δουλειάς του. Το ποσοστό, μάλιστα, φτάνει στο 75,4% στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, στο 81% στους ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολουμένους και στο 41,7% στους επιχειρηματίες.
Όλα τα παραπάνω ευρήματα, μαζί με πολλά ακόμα, αποκαλύπτονται από νέα μεγάλη έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Γενικότερα, τόσο οι πολίτες όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη πραγματικών και ουσιαστικών λύσεων στα μείζονα προβλήματα της ακρίβειας και της κάθετης αύξησης των επιτοκίων, που ανέβασε σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα για τους περισσότερους το κόστος δανεισμού. Ως εκ τούτου, το 53% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Το 35% θεωρεί ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 11% τα θεωρεί σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.
Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά όσων θεωρούν ότι τα μέτρα προσφέρουν μηδαμινή βοήθεια στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα (55,5%) και στους ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολουμένους (51,7%). Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι το 88,6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88,4% υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα και το 77,4% υπέρ της αύξησης των δόσεων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Δηλαδή, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφωνεί σχεδόν καθολικά με τις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης αποτελούν μία ακόμη δικαίωση για τις θέσεις που εκφράζει με κάθε δυνατό τρόπο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και με την έντονη ανησυχία που έχει κυριεύσει εδώ και καιρό ολόκληρη την αγορά σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανές ότι, από τη στιγμή που τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν έχουν το αποτέλεσμα που όλοι θα θέλαμε, πρέπει να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Είναι καιρός η κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να ακούσουν την κοινωνία, να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της και να σταθούν δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες.