tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Η απογοήτευση του 2022 να γίνει ελπίδα το 2023

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (4/01/2023).


Το 2022 πέρασε πια στην ιστορία και αν θέλαμε να κάνουμε έναν σύντομο και περιεκτικό οικονομικό απολογισμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πολλά δεινά που έφερε κυρίως στην Ευρώπη έχουν στριμώξει «στα σχοινιά» τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Η σφοδρή ενεργειακή κρίση, που εκτόξευσε σε πρωτοφανή επίπεδα τους πάγιους λογαριασμούς σε κάθε επιχείρηση και νοικοκυριό, μετατράπηκε, μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε καθαρά οικονομική, καθώς πυροδότησε πρωτοφανείς, για τα δεδομένα του ευρώ, πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες τίναξαν στο αέρα τους προϋπολογισμούς κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ειδικά για την, απόλυτα εξαρτημένη από τις διαθέσεις των ενεργειακών αγορών, Ελλάδα η εξέλιξη αυτή είχε καταστροφικές συνέπειες, με αποτέλεσμα όλοι οι σημαντικοί δείκτες που καθορίζουν την πορεία μίας οικονομίας να βρίσκονται σε συνεχή πτωτική πορεία.

Έτσι για παράδειγμα ο δείκτης απαισιοδοξίας μεταξύ των επαγγελματιών στη χώρα μας βρίσκεται στο 63%, ο πληθωρισμός όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί στα επίπεδα του 10% και θα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη. Και το χειρότερο από όλα; Ο δείκτης απασχόλησης βρίσκεται σε συνεχή περιδίνηση με τον μήνα Νοέμβριο να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση από το 2001, δηλαδή τη χρονιά που υιοθετήθηκε το ευρώ, καθώς χάθηκαν, μέσα σε έναν μόνο μήνα, 83.627 θέσεις εργασίας.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών στοιχείων – του άσχημου οικονομικού κλίματος, του γιγαντιαίου πληθωρισμού και της συνεχώς μειούμενης απασχόλησης – συνθέτουν ένα θανατηφόρο κοκτέιλ για κάθε επιχείρηση, επαγγελματία και εργαζόμενο και απογειώνουν το γενικό επίπεδο ανασφάλειας για τους επόμενους, τουλάχιστον έξι μήνες.

Το πιο απογοητευτικό όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση με την παθητική στάση της χορήγησης επιδομάτων και κουπονιών, σε μία προσπάθεια, όπως η ίδια λέει, να στηρίξει τους πιο ευάλωτους, αυτούς δηλαδή που «πραγματικά έχουν ανάγκη».

Δεν έχει αντιληφθεί, όμως, ότι στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα η αγορά είναι λίγο έως πολύ στο σύνολό της ευάλωτη. Και η στήριξη που παρέχει θα πρέπει να τους συμπεριλαμβάνει όλους, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά είτε μικρομεσαίοι ή επαγγελματίες.

Κι αυτό γιατί η ελληνική οικονομία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο καμπής που δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να χάσει ούτε «μισή» θέση εργασίας.

Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή επιδομάτων και vouchers καθώς όλοι γνωρίζουμε, και πρώτη από όλους θα έπρεπε να το ξέρει η ίδια η κυβέρνηση, ότι αποτελούν μέτρα «ασπιρίνη» και οι όποιες «ανάσες» δίνουν έχουν πολύ κοντινή «ημερομηνία λήξης».

Επίσης δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τον παράγοντα «εκλογές». Έχει διαπιστωθεί ότι πάντα, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, εντείνεται η ανασφάλεια των πολιτών, κάτι που επηρεάζει και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καθώς μειώνεται η κατανάλωση. Άρα, από την στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές αναμένεται ένα «πάγωμα» στο επιχειρείν.

Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε ότι άμεσα, από την αυγή του 2023, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών:

● Στη δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου των χρεών των επιχειρήσεων μέσω μίας νέας ρύθμισης.

● Στην άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες για άνοιγμα της «κάνουλας» της τραπεζικής χρηματοδότησης και πρόσβασης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια και δικαιότερο τρόπο κατανομής.

● Στη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Καλή χρονιά σε όλους και ας ελπίσουμε ότι το νέο έτος θα είναι πιο ευοίωνο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας.