tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Βήμα της Κυριακής”: «Κόφτης» στις ελπίδες για ρύθμιση οφειλών

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής” (30/4/2023).


Οι προβληματισμοί που είχαμε διατυπώσει για τις προϋποθέσεις και τους όρους ένταξης στη νέα ρύθμιση των 36 ή των 72 δόσεων καθώς και στην αναβίωση των 72 ή 120 δόσεων, δυστυχώς επαληθεύονται, με τις προσδοκίες των μικρομεσαίων για την αντιμετώπιση αυτού του «βραχνά» να διαψεύδονται.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όσοι θα καταφέρουν τελικά να επωφεληθούν είναι πολύ λίγοι. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μεγάλη πλειονότητα –περίπου το 80%- δεν θα μπορέσει να ρυθμίσει τις οφειλές της και μόλις 20% των ενδιαφερομένων θα πάρει τελικά μία «ανάσα».

Και αυτό, όπως αποδεικνύεται στην πράξη στο διάστημα που τρέχει η νέα ρύθμιση καθώς και η αναβίωση, συμβαίνει καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις που αφήνουν εκτός τους περισσότερους οφειλέτες, λειτουργώντας ουσιαστικά ως «κόφτες».

Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Πρόκειται επομένως για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι πριν από αυτό το χρονικό όριο, η αγορά και οι επιχειρήσεις «χτυπήθηκαν» βαρύτατα από την πανδημία, παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε κλειστές είτε υπό περιορισμένη λειτουργία, ενώ και όταν επανήλθαν οι τζίροι τους ήταν κατά πολύ μειωμένοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών να μην μπορεί να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του και να δημιουργηθούν νέα χρέη, που λειτουργούν τώρα ως «κόφτης» για την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση.

Και εκείνο το μικρό ποσοστό επιχειρήσεων, όμως, που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής καλείται να αποπληρώσει τις οφειλές του με πολύ υψηλό ποσοστό επιτοκίων που για τις 36 δόσεις ανέρχονται στο 4,38% και για τις 72 δόσεις στο 5,87%.

Την ίδια στιγμή, η αναβίωση των 72 ή 120 δόσεων προϋποθέτει την καταβολή δύο δόσεων, από εκείνους που είχαν χάσει τη ρύθμιση λόγω αδυναμίας αποπληρωμής. Όταν, μάλιστα, η ακρίβεια συνεχίζει να «γονατίζει» τους μικρομεσαίους, η καταβολή αυτού του ποσού αλλά και η δυνατότητα να φανούν συνεπείς στην πληρωμή των υπόλοιπων δόσεων είναι κάτι περισσότερο από αμφίβολη.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε τονίσει ότι η μόνη λύση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος των χρεών είναι μία ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί πραγματική «ανάσα» ζωής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποφευχθούν «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.