Γ. Φλωράς: Σουπερ μάρκετ – προμηθευτές και ακρίβεια
Μοιράσου το στο
Γ. Φλωράς: Σουπερ μάρκετ – προμηθευτές και ακρίβεια
Άρθρο στην εφημερία «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 7-6-2015
Κάθε Σάββατο είμαι ένας από τα εκατομμύρια Έλληνες που θα πάω στο Σούπερ Μάρκετ (ΣΜ) για τις προμήθειες της εβδομάδας. Η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι δεδομένη, αγοράζουμε λιγότερα, φθηνότερα, το μάτι μας πάει σε όλα τα ράφια (όσο ψηλά ή χαμηλά και αν είναι) και φυσικά δεν χάνουμε προσφορά για προσφορά. Αυτό που δεν άλλαξε όμως και δεν θα αλλάξει είναι ο τρόπος πληρωμής. Μετρητά η συντριπτική πλειοψηφία και με πιστωτικές κάρτες οι υπόλοιποι.
Κάθε φορά που είμαι στο ταμείο αναρωτιέμαι το ίδιο πράγμα. Γιατί ενώ ο πελάτης πληρώνει τοις μετρητοίς, τα ΣΜ πληρώνουν τους προμηθευτές τους σε 4, 5, 6, 9, έως και 12 μήνες;
Η καθυστέρηση στις πληρωμές των ΣΜ είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μόνιμα τα Επιμελητήρια και γίνομαι δέκτης πολλών παραπόνων από συναδέλφους που έχουν την «τύχη» να δουλεύουν με τα μεγάλα ΣΜ. Οι πολυεθνικές και οι εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά τους πληρώνονται σαν «κύριοι». Ό,τι όρους πληρωμής θέλουν επιβάλουν. Και ποιος πληρώνει την νύφη; Οι μικροί παραγωγοί-προμηθευτές και φυσικά ο Καταναλωτής (μέσω της μετακύλισης του κόστους στις τιμές).
Αν θέλουν να μπούνε στο Ολιγοπώλιο των μεγάλων ΣΜ θα πρέπει να δεχτούν ότι θα είναι μονίμως «οικονομικοί σκλάβοι» των αλυσίδων. Αφού καταβάλουν έναν υπερβολικό αέρα για να μπούνε στο ράφι, αφού αναλάβουν υποχρεώσεις παράδοσης και τοποθέτησης (πολλές φορές) των προϊόντων στα ράφια, θα αναγκαστούνε να εισπράττουν το αντίτιμο μετά την πάροδο πολλών μηνών. Και μερικές φορές θα υποστούν τον απόλυτο βιασμό όταν η αλυσίδα πέσει έξω, ένα μεγάλο κούρεμα στο χρέος του ΣΜ, με αντίτιμο την συνέχιση της συνεργασίας τους.
Οι 4-5 αλυσίδες ΣΜ έχουν καταστεί βραχνάς για το εμπόριο. Με μια Πολιτεία απολύτως αδιάφορη για την κατάχρηση της Συλλογικής Δεσπόζουσας Θέσης (ΣΔΘ) τους εις βάρος των μικρών προμηθευτών τους, για την συμπαιγνία τους με κάθε πολυεθνική που κάνει κατάχρηση της δικής της δεσπόζουσας θέσης, για τα φορολογικά αδικήματά τους με τις εικονικές συναλλαγές στο επίπεδο μάρκετινγκ και ιδίως για τις απαράδεκτες μεθόδους πληρωμών των προμηθευτών τους.
Όταν η Ευρώπη απαιτεί την πληρωμή των προμηθευτών σε 90 ημέρες η ελληνική Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα. Θα μου πείτε, η Ευρώπη ζητάει 90 ημέρες «εκτός αν υπάρχει άλλη συμφωνία ανάμεσα στα δυο μέρη». Θα απαντήσω: σοβαρά μιλάτε; Υπάρχει δυνατότητα στους μικρούς προμηθευτές να εκμεταλλευτούν την τεράστια αγορά αν δεν υποταχθούν πλήρως στα ΣΜ;
Θα μου πείτε: ελεύθερη αγορά είναι, δικαίωμά τους. Η απάντηση μου είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Κατέχουν ΣΔΘ και κάνουν κατάχρηση αυτής. Ένας από τους παράγοντες που οι τιμές των προϊόντων είναι στα ύψη.