tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Κουράσης: Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ της ΓΣΕΒΕΕ-Βίντεο

Διανύουμε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, για το στρώμα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, και για το συνδικαλιστικό κίνημα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Διανύουμε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, για το στρώμα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, και για το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και δυστυχώς δεν περιορίζονται στα εσωτερικά μας προβλήματα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η διεθνής τρομοκρατία, οι ανταγωνισμοί μεταξύ Κρατών, ιδιαίτερα στον ενεργειακό χάρτη δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που παρά τα τραγικά προβλήματα που βιώνουμε δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

 

 

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τα προβλήματα μας και τις διεκδικήσεις μας. Διεκδικήσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιβίωση της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίως με την ανάπτυξη της χώρας μας, με την οικονομική της μεγέθυνση που θα πρέπει όμως να στηρίζεται κυρίως στην μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η ΓΣΕΒΕΕ το τελευταίο χρόνο προτάσσοντας τις επιδιώξεις και ανάγκες των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων σε ένα όλο και πιο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Διαβάστε όλο τον απολογισμό δράσης το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ

 

 

Ένα οικονομικό περιβάλλον που τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε στασιμότητα.  Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιλαμβάνονται την οικονομική στασιμότητα που βιώνουμε ως τον πάτο του βαρελιού. Ως δηλαδή την απαρχή της οικονομικής ανάπτυξης. Ο όρος, όμως, στασιμότητα έχει διπλή ανάγνωση. Εάν συνεπώς η μια ερμηνεία είναι η ακολουθουμένη ανάπτυξη η άλλη ερμηνεία εμπερικλείει το κίνδυνο της απότομης κατάρρευσης.  Και δυστυχώς τα διαθέσιμα στοιχεία δεν συνηγορούν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που άντεξαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και παρουσίασαν μια πιο ανθεκτική συμπεριφορά αρχίζουν πλέον να λυγίζουν υπό το βάρος της παρατεταμένης στασιμότητας σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο οικονομικό περιβάλλον.

 

Το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 25% διατηρώντας το σημαντικότερο κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Η μικρή μείωση που καταγράφεται μέχρι τώρα παρουσιάζει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Ένα από αυτά είναι η πρωτοφανής κινητικότητα στην αγορά εργασίας (1 εκ. προσλήψεις και ταυτόχρονα 1 εκ. απολύσεις περίπου ανά εξάμηνο) και η έξαρση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Το 40% των νέων θέσεων μισθωτής απασχόλησης που δημιουργούνται είναι πλήρης και το υπόλοιπο 60% ελαστικές μορφές (μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής). Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προσδιορίζουν την μορφή που έχει πάρει η αγορά εργασίας και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια η αγορά εργασίας πλέον χαρακτηρίζεται από έντονη ελαστικότητα, χαμηλούς μισθούς και κινητικότητα. Αυτό για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων λόγω της ευελιξίας που παρουσιάζει. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει για ακόμα ένα εξάμηνο την εμβάθυνση της αποεπένδυσης. Οι επιχειρηματίες πλέον δεν επενδύουν ούτε και για την συντήρηση του εξοπλισμού τους. Παράλληλα καταγράφεται ότι για κάθε 3 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται 10 θέσεις χάνονται. Εάν συνυπολογίσουμε και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αγγίζουν τα 20 δις, την άρνηση ή την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέες πιστώσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που αυξάνονται πλέον κατά 1 δις € το μήνα διαπιστώνουμε μια εκρηκτική κατάσταση στην αγορά.

 

 

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η υπερφορολόγηση και η έλλειψη ρευστότητας οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες δεν προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αλλά απλά να επιβιώσουν.

 

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η ΓΣΕΒΕΕ το προηγούμενο διάστημα επιδίωξε:

 

  • Να εκφράσει όσο το δυνατόν πιο έντονα και τεκμηριωμένα τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων.

  • Να ενδυναμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΓΣΕΒΕΕ προσπαθεί μέσα από τη δράση της να ενισχύσει τη φωνή των μικρομεσαίων και ακόμη μέσα σε αυτό το δυσχερές δημοσιονομικό περιβάλλον να καταγράψει οφέλη για το στρώμα. Σε αυτήν την προσπάθεια έντονη υπήρξε η δραστηριοποίηση και η προσπάθεια εκτεταμένης δικτύωσης της Συνομοσπονδίας με άλλες οργανώσεις στην Ευρώπη, η επίμονη και τεκμηριωμένη υποστήριξη των αιτημάτων της στον διάλογο με την Πολιτεία, μέσα από μελέτες, κοστολογημένα δεδομένα και στοιχειοθετημένες προτάσεις, αλλά και η αξιοποίηση κάθε δυνατής συνεργασίας για εξειδικευμένα ή ευρύτερα ζητήματα με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα σε ένα περιβάλλον που παραμένει ασφυκτικό λόγω της συνέχισης της αυστηρής λιτότητας που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και που εφαρμόζεται σχεδόν απαρέγκλιτα από την σημερινή κυβέρνηση.

 

 

Συγκεκριμένα:

 

Φορολογικό

 

Η εμμονή στην εισπρακτική λειτουργία του φορολογικού συστήματος, αδιαφορώντας πλήρως για τις αναδιανεμητικές και τις αναπτυξιακές πτυχές του, επέφερε σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

 

Δυστυχώς και κατά το 2016 συνεχίστηκε η εισπρακτική λογική στην διαμόρφωση των πολιτικών με την ψήφιση του νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις».  Αυτό είχε ως συνέπεια την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και στην υιοθέτηση σωρείας νέων επιβαρύνσεων όπως, αυξήσεις στα τιμολόγια των επικοινωνιών, επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αυξήσεις σε ειδικούς φόρους στο αλκοόλ, επιβολή ειδικών φόρων στον καφέ και την παραγωγή μπύρας κ.α.

 

Για τα φορολογικά ζητήματα, έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Όμως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προωθήθηκαν και κορυφώθηκαν με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ περισσότερο προκαλούν νέα υποτίμηση των επαγγελμάτων μας, παρά δημιουργούν όρους δίκαιης ανακατανομής των βαρών.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας μετά την αύξηση του ΦΠΑ βρίσκεται στις 4 πρώτες θέσεις της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ παραμένει κάτω από μέσο όρο σε επίπεδο συλλογής εσόδων.

Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε και ο δημοσιονομικός διορθωτής, ο λεγόμενος «κόφτης», γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέες επιβαρύνσεις προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του. Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε ο μηχανισμός να συνδεθεί με ρήτρες ανάπτυξης και προσαρμογής των δαπανών προς τα πάνω, στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία οδηγηθεί σε αναπτυξιακή πορεία.

 

Υπογραμμίσαμε ότι το νέο πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε οδηγεί την ελληνική οικονομία σε μια νέα φάση ύφεσης, η οποία για να ανασχεθεί απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό των επενδυτικών πρωτοβουλιών, ταχύτερες αποφάσεις και διοικητική αναδιοργάνωση θεσμών και υπηρεσιών οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

 

Σε πλήθος επιστολών προς τη Κυβέρνηση αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις επισημάναμε ότι το πρόβλημα της εισπραξιμότητας δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πρόβλημα στρεβλής φορολογικής διάρθρωσης, η οποία πλήττει την εγχώρια παραγωγή και το εμπόριο, και διευκολύνει τις τριγωνικές και άλλες νομότυπες πρακτικές φοροαποφυγής.

 

Η ΓΣΕΒΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλίες διαβούλευσης με ανώτατους θεσμικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους προς αυτήν την κατεύθυνση με κορυφαία την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο στις 18/4/2016.

 

Συνολικά, η ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε ένα πλαίσιο προτάσεων σε εθνικές αρχές και διεθνείς εταίρους για μια διαφορετική οργάνωση του φορολογικού συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρω τις σημαντικότερες:

•        Καθιέρωση ενός ακατάσχετου λογαριασμού ανά επιχείρηση ο οποίος θα σχετίζεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές (με τη χρήση τερματικού μηχανήματος POS, ηλεκτρονικών συναλλαγών e-banking, και ενδοτραπεζικών εργασιών, πχ επιταγές).

•        Έξυπνη εξειδίκευση του αφορολόγητου αποθεματικού για τις επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση επανεπένδυσης μέρους των κερδών και αύξησης θέσεων απασχόλησης.

•        Επαναφορά του καθεστώτος χαμηλής φορολογίας για νέους επιχειρηματίες. 

•        Κατάργηση των κατ΄αποκοπή επιπρόσθετων επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος και τον ειδικό φόρο αλληλεγγύης.

•        Μείωση κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια (ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) είναι πολλαπλάσιοι εκείνων που επιβάλλουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και των ορίων που αναφέρονται στις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ.

•        Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για επαγγελματίες .

•        Πλήρης λειτουργία του Περιουσιολογίου ώστε να καταγράφονται πλήρως τα περιουσιακά προς φορολόγηση στοιχεία. Παράλληλη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προς τα κάτω, σύμφωνα με την πορεία της πραγματικής αξίας & παράλληλα, αναθεώρηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

•        Υιοθέτηση της αρχής “προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις” στη φορολογική νομοθεσία. Πριν την ψήφιση ενός νόμου ή την εφαρμογή μιας κανονιστικής πράξης θα πρέπει να αναλύονται οι επιπτώσεις των διατάξεων στη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει (SME test). Αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι της ΕΕ. 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

 

Το πρόβλημα της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση δεν είναι μια νέα συνθήκη, αν και έχει επιδεινωθεί εν μέσω κρίσης σε επίπεδα που απειλείται μαζικά η βιωσιμότητα ακόμα και κατά τα άλλα υγιών μικρών επιχειρήσεων. Υπάρχει πλήθος ερευνών και μελετών που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας είναι, και ήταν, ακόμα και πριν την κρίση, στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης αναφορικά με το πρόβλημα αυτό.

 

Το πρόβλημα στην Ελλάδα λοιπόν έχει δύο διαστάσεις. Πρώτον, οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα ένα πρόβλημα εξαιρετικά μειωμένης ρευστότητας, εν μέσω κρίσης, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα δηλαδή από το 2010 έως και σήμερα. Δεύτερον, εντοπίζονται δομικές και μακροπρόθεσμες δυσκολίες των μικρών επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ακόμα και στην προ-κρίσης εποχή (η Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο σκορ στο διάγραμμα 1 ακόμα και το πρώτο εξάμηνο του 2009, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση στη χώρα).

 

Η ΓΣΕΒΕΕ αναγνωρίζει τις δύο διαφορετικές διαστάσεις του προβλήματος και έχει ήδη καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων.

 

Ενδεικτικά αναφέρω την:

 

  • Ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα του λεγόμενου «νέου ΕΣΠΑ».

  • Αύξηση των διαθέσιμων μέσων παροχής κεφαλαίων κίνησης για τις ΜμΕ. Στην τρέχουσα κατάσταση η παροχή ρευστότητας είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ενώ η ζήτηση για επενδύσεις είναι ακόμα σχετικά μικρή, καθώς η πλειοψηφία τους λειτουργεί σε ένα ποσοστό μόνο του συνόλου του δυναμικού τους.

  • Δημιουργία εργαλείων εγγυοδοσίας με βάση τις παρεχόμενες ασφάλειες από τους επιχειρηματίες, ως εγγύηση για λήψη χρηματοδότησης. 

  • Δημιουργία εργαλείου μικροχρηματοδότησης (microfinance).

  • Θα πρέπει να στηριχτεί η πρωτοβουλία των φορέων των μικρών επιχειρήσεων για δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων.

  • Η άμεση ενεργοποίηση της συνεργασίας με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) θα πρέπει να έχει ως σκοπό την ενίσχυση συνεργατικών σχημάτων, καινοτομίας, ανοιχτών αγορών, υποδομών με σκοπό την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε όλους τους όμορους κλάδους. Η ενίσχυση- χρηματοοικονομική και οργανωσιακή- των ΜμΕ πρέπει να έχει ως άξονα την προαγωγή της καινοτομίας, έρευνας, εξωστρέφειας.

  • Θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα εφαρμογής δομών εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης (τύπου crowdfunding) και στη χώρα μας. Τα εργαλεία αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρηματοδότησης και έχουν ήδη προσελκύσει την προσοχή κυβερνήσεων, οι οποίες τα στηρίζουν τόσο θεσμικά, όσο και χρηματοδοτικά.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ– ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

 

Την περίοδο της κρίσης και παρά την περιορισμένη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, το φαινόμενο της ιδιωτικής υπερχρέωσης γιγαντώθηκε ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης αλλά και μετασχηματισμού μέρους του δημόσιου χρέους σε ιδιωτικό. Είναι προφανές ότι τα θύματα αυτής της διαδικασίας, εκτός από τα νοικοκυριά, ήταν και οι μικρές επιχειρήσεις. Σήμερα, πάνω από το 40% των μικρών επιχειρήσεων βρίσκονται στο κόκκινο ως προς την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων στις τράπεζες. Εντούτοις, σε όρους αξίας μόνο 20 δις αφορούν μη εξυπηρέτηση δανείων από τις  μικρές επιχειρήσεις. Εν μέσω κεφαλαιακών περιορισμών, το πρόβλημα της υπερχρέωσης και αδυναμίας εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης διογκώθηκε.

 

Η διευθέτηση των κόκκινων δανείων με σύγχρονα εργαλεία πληροφόρησης και αντικειμενικής αξιολόγησης των οικονομικών δυνατοτήτων των χρεωστών είναι σημαντικός όρος επανεκκίνησης της οικονομίας, σε συνάρτηση ασφαλώς με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Η δημιουργία του Κώδικα Δεοντολογίας δεν αρκεί για να επιλύσει το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, ενώ οι εκδοχές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παραμένουν γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. Σε προηγούμενες αναφορές μας προς την ΤτΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που αφορούσαν την ανάγκη δημοσίευσης και ανάλυσης των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τη διάρθρωση των δανείων, την εξέλιξη των διαφόρων μορφών ρυθμίσεων, τα συνολικά στοιχεία του Τειρεσία, τη σχέση αιτήσεων- χορηγήσεων, σύμφωνα και με τα δελτία που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΣΕΒΕΕ

 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι  το υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον και απειλεί τη βιωσιμότητας τους στο εσωτερικό.

 

Οι ρυθμίσεις στον τομέα ενέργειας  που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο μέσα από τις έκτακτες μνημονιακές νομοθετήσεις αλλά και τις αποφάσεις των διοικήσεων για τη μεταβολή των τιμολογίων εξυπηρετούσαν τη βραχυπρόθεσμη ανάγκη κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δεν είχαν  αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα διακινδύνευαν την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και την ίδια την ουσία του ελεύθερου ανταγωνισμού. Παράλληλα, καλλιεργήθηκαν στρεβλές προσδοκίες και ασκήθηκαν μονοδιάστατες πολιτικές αναφορικά με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή και βιομηχανική πολιτική.

 

Από την 1η Απριλίου 2016, έπειτα από τις συντεταγμένες παρεμβάσεις της ΓΣΕΒΕΕ η ΔΕΗ προχώρησε  σε νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών σε 36 δόσεις και με χαμηλότερη προκαταβολή (15% της οφειλής), σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 29 Μαρτίου 2016, η διοίκηση της. Στη ρύθμιση δόθηκε παράταση έως τέλος Οκτωβρίου, ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις ακολούθησαν από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ.

 

 

Απασχόληση – Εργασιακές Σχέσεις – Κοινωνικός διάλογος

 

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη κινητικότητα τόσο για τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις όσο και για την απασχόληση που βρίσκεται εκ των πραγμάτων ψηλά στην ατζέντα της ΓΣΕΒΕΕ λόγω των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών ανεργίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΒΕΕ ως κοινωνικός εταίρος πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο για το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Συναντήθηκε επίσης και με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση για τα θέματα του κοινωνικού διαλόγου.

 

Σε όλες αυτές τις συναντήσεις η ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξε την επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων ως μέσο εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.

 

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο προκειμένου να δώσουν στον Υπουργό Εργασίας την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να σταματήσει η κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων στην χώρα μας.

 

Στις συναντήσεις αυτές η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα για την χώρας μας που είναι αποτέλεσμα της εκ των άνω μείωσης των μισθών, της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της υποβάθμισης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και τις αυξήσεις των επιβαρύνσεων (φορολογικών  κλπ).

 

Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα έπρεπε να λειτουργούν και προληπτικά-συμβουλευτικά εντός ενός σαφούς, απλού και ρεαλιστικού νομοθετικού πλαισίου. Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη ανασχεδιασμού των προστίμων όπως πχ του 10550. Και φαίνεται ότι στο πεδίο αυτό θα υπάρξουν σημαντικές και θετικές τροποποιήσεις. Στο πεδίο της απασχόλησης ένα μέτρο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο είναι η πρόταση μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις εάν προσλάβουν έναν άνεργο ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών. Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ το προηγούμενο διάστημα πρότεινε να δημιουργηθεί και πρόγραμμα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης με κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους. Στόχος ενός τέτοιου προγράμματος εκτός από την συγκράτηση της ανεργίας μπορεί να είναι και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

 

Κοινωνική Ασφάλιση – Κοινωνική προστασία

 

Το προηγούμενο διάστημα βιώσαμε την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016. Σε αυτό το διάστημα η ΓΣΕΒΕΕ προσπάθησε να αποτρέψει τις δυσμενέστερες από τις νέες αλλαγές τόσο μέσα από την συμμετοχή της στον δημόσιο διάλογο όσο και με κινητοποιήσεις.

Στις αρχές του έτους μετά από συνάντηση των κοινωνικών εταιρών με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα για το ασφαλιστικό συμφωνήθηκε να προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% για την αντιμετώπιση των ταμειακών προβλημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών. Η συμφωνία για την προσωρινή  αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έγινε προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της τότε διαπραγμάτευσης και η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και αφετέρου να μην γίνει ακόμα μία περικοπή των συντάξεων που στηρίζουν περισσότερα από 2.200.000 νοικοκυριά. Παράλληλα ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με κυβερνητικά κλιμάκια για το ασφαλιστικό όσο και για όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση.

 

Με την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού και μίνι φορολογικού νομοσχεδίου επισημάναμε κατ΄ρχας ότι οι αλλαγές πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και οικονομικής αβεβαιότητας και νέας καθόδου της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατάσταση για την οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη τόσο η ελληνική κυβέρνηση με τις συνεχείς παλινωδίες της όσο και οι δανειστές με την παρελκυστική πολιτική εξώθησης στα άκρα, οι οποίοι φαίνεται να διατηρούν μια τιμωρητική, πλήρως αντιευρωπαϊκή στον πυρήνα της φιλοσοφία και λογική σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας,  τις μεταρρυθμίσεις και τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής.

Επισημάναμε ότι οι κοινωνικοί εταίροι προσέφεραν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συναίνεση ως προς το μέτρο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αναλογιζόμενοι την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και διαμόρφωσης κοινής ενιαίας γραμμής απέναντι στο μέτωπο των δανειστών. Υπενθυμίσαμε ότι στη διάρκεια διαβούλευσης με τους κυβερνητικούς φορείς του προσχεδίου του ασφαλιστικού είχαμε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα και τους κινδύνους από την αβασάνιστη υιοθέτηση και εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Οι προσδοκίες για μια βιώσιμη λύση του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού προβλήματος διέρχονται πάλι μέσα από μια «προκρούστεια» κλίνη αυστηρής λιτότητας.

 

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΒΕΕ επαναδιατύπωσε το βασικό κορμό των προτάσεων της ενώ επεσήμανε ότι το νέο Σ/Ν για το ασφαλιστικό και φορολογικό αποσκοπούσε στο κλείσιμο της αξιολόγησης με απώτερο στόχο την διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Η συζήτηση και η τακτοποίηση του δημοσίου χρέους όμως  δεν μπορεί να διαδραματίζεται εις βάρος των υγιέστερων στοιχείων και δομών της ελληνικής οικονομίας αποπροσανατολίζοντας από τον πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Υπάρχει ο κίνδυνος με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή.

 

Ωστόσο, η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών, που αποτελεί πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, καταγράφηκε ως μια θετική εξέλιξη που μπορεί να δώσει μια ανάσα στους επιχειρηματίες που έχουν οφειλές και να επανεντάξει χιλιάδες από τους συναδέλφους μας στο ασφαλιστικό σύστημα. Μένει να δούμε όμως εάν θα εφαρμοστεί.

 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

 

Στα πλαίσια των συναντήσεων που είχαμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης κάναμε σαφές ότι ο νέος παραγωγικός προσανατολισμός πρέπει να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό θεσμικών, διαρθρωτικών και ποσοτικών παρεμβάσεων που θα αφορούν στο σύνολο της οικονομίας αλλά και θα απαντούν στις τοπικές ανάγκες ανάπτυξης. Συνοπτικά και σταχυολογώντας τα σημαντικότερα σημεία των προτάσεων μας αναφέρω ενδεικτικά:

 

  • Θεσμικό πλαίσιο για τις νέες μορφές και εργαλεία χρηματοδότησης (μικροχρηματοδότηση, συμμετοχική χρηματοδότηση, κοινωνική χρηματοδότηση-καινοτομία, ταμείο για ΜμΕ) και κατάλληλο περιβάλλον πληροφόρησης και πρόσβασης σε αυτή.

  • Θεσμικό πλαίσιο ως προς τη δυνατότητα διαμόρφωσης συνεργατικών σχηματισμών. Τούτο περιλαμβάνει σύγχρονες νομικές διευθετήσεις για την ίδρυση, σύσταση και εκκαθάριση συνεργατικών σχηματισμών. Θέσπιση ειδικών κινήτρων για επιχειρήσεις που εντάσσουν στο σχεδιασμό τους την ένταξη σε αλυσίδες αξίας, σε καινοτομικά σχήματα, σε συνέργιες τόσο σε κλάδους αιχμής, όσο και σε κλάδους παραδοσιακούς με αναπτυξιακές προοπτικές. Παράλληλα, προώθηση τέτοιων σχηματισμών στο πλαίσιο της Πολιτικής για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

  • Προαγωγή των ελληνικών σημάτων, όχι μόνο στο πλαίσιο ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα (ΠΟΠ και Γεωγραφικές Ενδείξεις), αλλά και σε όλο το φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν branding ως προς την παροχή υπηρεσιών, μεταποιητικών προϊόντων (παραδοσιακών έργων, κεραμικών, ενδυμάτων, γουνοποιίας, αργυροχρυσοχοΐας, παραδοσιακών σκαφών).

  • Έξυπνη εξειδίκευση αναφορικά με το σχεδιασμό των προγραμμάτων επενδύσεων ΕΣΠΑ, ΕΚΤ σε εθνικό επίπεδο. Γραφείο πληροφόρησης για συνέργιες μεταξύ ελληνικών ινστιτούτων, παραγωγικών φορέων, πανεπιστημίων, επιχειρηματικών μονάδων με αντίστοιχους φορείς της αλλοδαπής. Οι δυνατότητες στο πλαίσιο του HORIZON, COSME αλλά και επί μέρους προγραμμάτων είναι πολλές.

  • Βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, με εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.

  • Διαμόρφωση νέων μορφών τραπεζών ειδικού σκοπού. Η πρώτη θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση και εγγυοδοσία δράσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και η δεύτερη ειδικές δράσεις καινοτομικής και πράσινης ανάπτυξης. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία αντίστοιχων ταμείων για τοπικές δράσεις και αειφόρα ανάπτυξη.

  • Ολοκλήρωση όλων των χαρτών που μειώνουν τα διοικητικά και γραφειοκρατικά κόστη. Το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης επιχειρήσεων, ατόμων, υπηρεσιών και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των παραπάνω μειώνει το κόστος ελέγχου και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

  • Εκσυγχρονισμός των δομών απονομής δικαιοσύνης, κωδικοποίηση της νομοθεσίας και ενίσχυση των μορφών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Η καθιέρωση εκπόνησης μελετών επιπτώσεων από κρατικούς φορείς και ινστιτούτα για κάθε κεφαλαιώδους σημασίας νομοθέτημα που εισάγεται (πχ ασφαλιστικό, Αναπτυξιακός, Φορολογικό), είναι προϋπόθεση για τη διαμόρφωσης μιας συντεταγμένης και οργανωμένης πολιτικής.

  • Περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαγενεακή ισορροπία. Δημιουργία ζωνών αξιοποίησης γαιών και ορυκτού πλούτου με κριτήρια περιβαλλοντικής αειφορίας. Ο δημόσιος διάλογος πρέπει να εμβαθύνει για το ποιες μορφές αποδοτικότερης αξιοποίησης επιζητούμε και σε ποιο βαθμό.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

 

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η δυνατότητα συμμετοχής και πρόσβασης στις δημόσιες συμβάσεις. Για αυτό το λόγο η ΓΣΕΒΕΕ προχώρησε το τελευταίο έτος σε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με φορείς της πολιτείας, τη ΓΓ Εμπορίου, την ΕΑΔΗΣΥ (Εθνική Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), τις ευρωπαϊκές αρχές και εκπροσώπους των επιχειρήσεων για το ζήτημα αυτό, ενώ κατέθεσε και στο Κοινοβούλιο τις θέσεις της ως προς τα εισαχθέντα νομοσχέδια που αφορούσαν τις δημόσιες συμβάσεις (Ν.4412/2016).

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συμπερίληψη του τομέα των δημοσίων συμβάσεων στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» αποτυπώνει με το πιο εμφατικό τρόπο τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που επιφέρουν η συγκεκριμένη οικονομική και θεσμική λειτουργία. Ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής και πρόσβασης των επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, απαιτείται η τεχνική και πληροφοριακή εξοικείωση ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα, τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, την σύγχρονη υποβολή φακέλων. Για μια μικρή επιχείρηση, το διαχειριστικό αυτό κόστος είναι δυσανάλογο σε σχέση με την επιχειρησιακή ικανότητα της ως προς την κατάρτιση προσφορών και ιχνηλάτιση των διαγωνιστικών διαδικασιών, συνθήκη η οποία δε σχετίζεται γραμμικά με την ικανότητα παραγωγής και προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών.   

 

Προσφυγικό – μεταναστευτικό

 

Η ΓΣΕΒΕΕ δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Το πρόβλημα αυτό έχει επηρεάσει πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά που υποδέχονται τους πρόσφυγες ενώ από μόνο του αποτελεί ένα μείζων πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Η ΓΣΕΒΕΕ δραστηριοποιήθηκε έντονα στο πεδίο αυτό και σε στενή συνεργασία με τον ΣΕΤΕ σε ένα κοινό πλαίσιο.

 

 

Συνεργασία ΓΣΕΒΕΕ – ΟΠΕΜΕΔ

 

Η ΓΣΕΒΕΕ από τις 03/02/2016 είναι επίσημα θεσμικός εταίρος  του ΟΠΕΜΕΔ. Η ΓΣΕΒΕΕ συνέταξε τις δυνάμεις της μαζί με άλλους  θεσμικούς εκπρόσωπους της οικονομικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τις προοπτικές που παρουσιάζει στη χώρα μας η εναλλακτική επίλυση των διαφορών. Κατά τη προηγούμενη περίοδο, η ΓΣΕΒΕΕ, έμπρακτα στήριξε τις πρώτες ενέργειες προώθησης, εξωστρέφειας και δημοσιότητας του ΟΠΕΜΕΔ. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η δημιουργία Γραφείου Διαμεσολάβησης εντός της Κεντρικής Δομής της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και διακριτός χώρος προβολής των υπηρεσιών του ΟΠΕΜΕΔ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Γενική Συνομοσπονδία θα προσφέρει έμπρακτα στη λειτουργία και τη δράση του ΟΠΕΜΕΔ και θα συμβάλει καθοριστικά στην ευόδωση των κοινών στόχων για την προαγωγή της διαμεσολάβησης και των άλλων μεθόδων επίλυσης διαφορών στην ελληνική Κοινωνία.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Κλείνοντας τον απολογισμό δράσης της ΓΣΕΒΕΕ θα ήθελα να επισημάνω ότι το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που έχουν ήδη προδιαγραφεί. Πρέπει συνεπώς να είμαστε έτοιμοι καθώς τείνει να γίνει κυρίαρχη άποψη ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η ύπαρξη και η λειτουργία ενός υπερβολικού αριθμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αντίθετα, το πρόβλημα είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, οι ανεκμετάλλευτες και αναξιοποίητες καινοτομίες αλλά και τα μικρά μερίδια αγοράς των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Προκειμένου συνεπώς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό των ολιγοπωλίων, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οφείλουν να συνεργαστούν και όχι να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα μίζερα μερίδια των τοπικών τους αγορών. Στην περίπτωση αυτή ο ρόλος της ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να είναι καταλυτικός.

 

ΣΒ