tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Δεύτερη Ευκαιρία» σε έντιμους που πτώχευσαν

Προτάσεις ΕΕ για το πρόβλημα που στερεί χιλιάδες επιχειρηματίες από την δυνατότητα να επιχειρήσουν, να ορθοποδήσουν και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία

Άρθρο με θέμα τη «Δεύτερη Ευκαιρία» σε έντιμους επιχειρηματίες που πτώχευσαν δημοσίευσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα «Χρηματιστήριο» στις 25 Αυγούστου.

Στο άρθρο παρέθεσε τις κύριες προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για το φλέγον αυτό πρόβλημα που στερεί χιλιάδες επιχειρηματίες από την δυνατότητα να επιχειρήσουν πάλι για να ορθοποδήσουν και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.

 

Το κείμενο του άρθρου έχει ως εξής.

Άμεσα η Κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει για την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα, με έμφαση στην Δεύτερη Ευκαιρία στους έντιμους επιχειρηματίες που έπεσαν έξω.

Σε κάθε προηγμένη χώρα ο Πτωχευτικός Κώδικας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο της Οικονομίας και όχι μια απλή διαδικασία εκκαθάρισης των επιχειρήσεων που πτώχευσαν. Και αυτό γιατί το να αποτύχει μια επιχείρηση είναι απολύτως φυσιολογικό στα πλαίσια του επιχειρείν. Το να γνωρίζει ο έντιμος επιχειρηματίας ότι η πτώχευση της επιχείρησής του δεν αποτελεί αγχόνη αλλά φυσιολογική παράμετρο του επιχειρείν, εξυγιαίνει την επιχειρηματικότητα, βοηθάει νέους επιχειρηματίες να ρισκάρουν άφοβα, προωθεί την Ανάπτυξη της χώρας, προσφέρει θέσεις εργασίας.

Είναι προφανές ότι το πτωχευτικό μας δίκαιο υπολείπεται σημαντικά αφού στην διεθνή κατάταξη του DOING BUSINESS βρισκόμαστε, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, στην 87η θέση! Πολύ ψηλά βρίσκονται χώρες που εφαρμόζουν το Βρετανικό Εμπορικό Δίκαιο όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (7), η Ιρλανδία (8) και το Hong Kong (19).

Η πρόταση του ΕΕΑ

Το ΕΕΑ ασχολήθηκε εντατικά με το ζήτημα της αλλαγής του Πτωχευτικού Κώδικα και ειδικά την Δεύτερη Ευκαιρία. Ομάδα εργασίας μελέτησε τους πτωχευτικούς κώδικες της Ιρλανδίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Χονγκ Κονγκ και ετοίμασε σειρά από προτάσεις.

Η πρόταση μας συμβαδίζει πλήρως με το Small Business Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με την πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας στους έντιμους που πτώχευσαν, από όλα τα κράτη μέλη, έως τον Μάρτιο του 2015.

Στόχος μας βασικός είναι να μπούνε και πάλι στην αγορά, στην παραγωγή χιλιάδες εργοδότες που έπεσαν έξω και που θεωρούνται ανέντιμοι και καταδικασμένοι σε ισόβια. Αυτό σημαίνει παραγωγή, νέες θέσεις εργασίας άμεσα.

Πρώτη επισήμανση του ΕΕΑ είναι ότι στην κατάρτιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα επιβάλλεται να συμμετάσχει και το Υπουργείο Ανάπτυξης (εκτός από το Υπ. Δικαιοσύνης που συντάσσει αποκλειστικά των Πτωχευτικό Κώδικα) και φυσικά οι φορείς των επιχειρήσεων όπως τα Επιμελητήρια. Άλλωστε αυτό συμβαίνει και σε Ενωσιακό επίπεδο όπου η διαμόρφωση της πολιτικής του Πτωχευτικού Δικαίου συνδιαμορφώνεται από την ΓΔ Δικαιοσύνης και ΓΔ Enteprise and Industry.

Επισημαίνουμε ότι οι προτάσεις του ΕΕΑ είναι ένα αμάγαλμα πολιτικών – κοινωνικών – οικονομικών θέσεων, και λιγότερο θέσπισης συγκεκριμένων νομικών διατάξεων. Το αντικείμενο της πτωχευτικής διαδικασίας είναι εξαιρετικά τεχνικό, και απαιτεί εξειδικευμένες νομικές γνώσεις και εμπειρία ενασχόλησης με το θέμα. Οι προτάσεις του ΕΕΑ, οι οποίες αποτελούν μια βάση για διάλογο, θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα προετοιμάσει την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα αλλά και από τους Κοινωνικούς φορείς.

Επίσης, απολύτως χρήσιμη είναι η εμπειρία Ευρωπαϊκών χωρών με επιτυχημένους Πτωχευτικούς Κώδικες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την συνεργασία των οποίων επιβάλλεται να ζητήσει ο νομοθέτης, όπως για παράδειγμα στα κριτήρια διαχωρισμού των πτωχών σε έντιμους και μη καθώς και στις λοιπές διαδικασίες.

Τα βασικά σημεία των προτάσεων του ΕΕΑ για την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα είναι τα ακόλουθα:

1.Δημιουργείται Οργανισμός Πτωχεύσεων που ασχολείται αποκλειστικά με τις Πτωχεύσεις νομικών προσώπων και με τους συνδίκους πτώχευσης. Σήμερα το δικαστήριο ορίζει ως σύνδικο πτώχευσης έναν δικηγόρο που δρα σχεδόν αυτόνομα, χωρίς έλεγχο, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς παροχή υποστήριξης

2.Δημιουργείται Μητρώο Αφερεγγυότητας στο οποίο τηρούνται όλες οι διαδικασίες μιας πτώχευσης και στο οποίο ανακοινώνονται δημοσίως οι σχετικές πληροφορίες.

3.Ορίζεται ακριβώς τι εστί Αφερεγγυότητα, η αδυναμία μιας επιχείρησης να καλύψει με ρευστό τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της

4.Αλλάζει ριζικά η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που κατέστησαν αφερέγγυοι με άμεσο διαχωρισμό τους σε έντιμους και μη, διαχωρισμό που επιβάλει πλέον και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κριτήρια διαχωρισμού αφορούν κριτήρια επιχειρηματικού χαρακτήρα και εφαρμόζονται με επιτυχία σε χώρες με προηγμένο Πτωχευτικό Δίκαιο όπως η Αγγλία (από την οποία θα ζητήσουμε άμεσα και την σχετική τεχνογνωσία). Ο έντιμος σύντομα αποκτάει το δικαίωμα σε επόμενη επιχειρηματική ευκαιρία (Δεύτερη Ευκαιρία), απαλλάσσεται από κάθε λογής ποινικές και αστικές ευθύνες (λόγω έλλειψης δόλου), διαγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του (εξαιρούνται ορισμένες οφειλές που θα αποφασίσει ο νομοθέτης). Ο ανέντιμος (στατιστικά ποσοστό 3%-6%) αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες και άλλες δυσμενείς συνέπειες (πχ στέρηση Δεύτερης Ευκαιρίας).

5.Αλλάζει η διαδικασία διαπίστωσης της αφερεγγυότητας, αλλαγή που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρείν συνολικά. Η αλλαγή θα γίνει σταδιακά ώστε να αποφευχθεί ένα άμεσο σοκ στην αγορά. Η αδυναμία κάλυψης κάθε λογής βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι το σημάδι της αφερεγγυότητας. Η διαπίστωση της γίνεται ιδιαιτέρως εύκολη και άμεσα ξεκινάει η εκκαθάριση της επιχείρησης. Βασική συνέπεια της αλλαγής αυτής είναι η αλλαγή νοοτροπίας στο επιχειρείν που στηρίζεται στην πίστωση, ενισχύεται το επιχειρείν που ασχολείται με την χρηματοροή (cash flow) ως βασικός παράγοντας λειτουργίας της επιχείρησης. Ένα παράδειγμα (όπως συμβαίνει στην Αγγλία): ο Α οφείλει στον Β 3.000 ευρώ. Καθυστερεί να τον πληρώσει. Ο Β του απευθύνει επιστολή με κοινοποίηση στον Οργανισμό Πτωχεύσεων. Αν σε εύλογο χρόνο, πχ 30-60 ημέρες ο Α δεν εξοφλήσει ή δεν εκφράσει επισήμως αντιρρήσεις για την οφειλή τότε η εταιρεία του θεωρείται ως αφερέγγυα και μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η αλλαγή αυτή θα κάνει πολύ πιο ευαίσθητους όσους έδιναν πίστωση στο παρελθόν (προμηθευτές, τράπεζες) αφού πλέον θα γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να χάσουν τα χρήματά τους εύκολα. Άρα θα κρίνουν καλύτερα τον επιχειρηματία που εμπιστεύονται με πίστωση. Ο επιχειρηματίας πλέον επικεντρώνεται στις θετικές χρηματοροές, άρα σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα της επιχείρησης και όχι απλά να κάνουμε πωλήσεις και ότι να είναι, γίνεται πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του αφού ένα λάθος μπορεί να του κοστίσει (όχι όμως για πάντα αφού ελέγχεται ο δόλος του)