tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σε βαθιά κρίση το λιανεμπόριο- βίντεο

«Πως τα ελληνικά τρόφιμα & ποτά θα αποκτήσουν μερίδιο στην εγχώρια και διεθνή «αγορά»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε στην διημερίδα «SUPER MARKET FORUM» 2016 που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016.

 

Περιεχόμενο της ημερίδας ήταν η συνάντηση λιανεμπορίου βιομηχανίας τροφίμων ποτών, και θέμα των ομιλιών ήταν «Πως τα ελληνικά τρόφιμα & ποτά θα αποκτήσουν μερίδιο στην εγχώρια και διεθνή «αγορά».

 

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου παρουσίασε στοιχεία έντασης της κρίσης στο λιανεμπόριο αλλά και γενικότερα στην οικονομία. Συνοψίζοντας τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η χώρα, μετά από τα απανωτά μνημόνια και τα βαριά μέτρα σε βάρος των επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης που σηκώνει το κύριο βάρος των φόρων, κατέληξε ότι μονόδρομος είναι η εθνική συνεννόηση του πολιτικού κόσμου πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης της οικονομίας.

 

 

 

 

 

Μερικά από τα σημεία της ομιλίας:

 

Ο χάρτης του λιανεμπορίου αλλάζει ριζικά και ο μεγάλος αριθμός λειτουργίας των καταστημάτων τίθεται σε προφανή κίνδυνοι.

 

Παραγωγικοί φορείς και ο ρόλος μας, είναι να δούμε ξανά την έννοια του λιανικού εμπορίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να βρούμε λύσεις για αυτά.

 

Το 2016 για έβδομη χρονιά, βρίσκει λιανέμπορους και προμηθευτές προβληματισμένους, απέναντι σε σωρεία προβλημάτων, και καλούνται να πάρουν αποφάσεις.

 

1. Σημερινή κατάσταση:

 

Η λιανική αγορά συρρικνώνεται (λόγω μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος) και συγκεντρώνεται (λιγότεροι & μεγαλύτεροι παίκτες)

 

Για πολλούς μικρομεσαίους που άντεξαν, οι πωλήσεις πέφτουν, τα έσοδα μειώνονται και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών εξασθενεί. (Το ΑΕΠ έχει χάσει 30 μονάδες)

 

Η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή μείωση και οι προσδοκία; των καταναλωτών έχουν επηρεαστεί σε βαθμό που όλοι γνωρίζουμε. Τα χρήματα του νοικοκυριού δεν φτάνουν ούτε για τους φόρους και τα στοιχειώδη για την διαβίωση

 

Η οικονομική κρίση θα συνεχίσει και θα κορυφωθεί και το 2016. Η ρευστότητα αποτελεί, σαφώς, το σοβαρότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Είναι γνωστό ότι η αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρευστότητας την οποία ενέτειναν, μεταξύ άλλων, η συρρίκνωση της καταναλωτική; δύναμης της αγοράς, η επιβολή των capital controls και η παύση του τραπεζικού δανεισμού.

 

Συνεχείς μεταβολές στο φορολογικό περιβάλλον δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Το μεταβαλλόμενο, αυτό, φορολογικό πλαίσιο δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα στη δρομολόγηση επενδύσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου να ενσωματώσουμε την καινοτομία στις προϊοντικές μας προτάσεις. Ενώ αυξάνει συνεχώς το κόστος απασχόλησης, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις που βρίσκονται σε θετική πορεία και επιθυμούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας -ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση- να αδυνατούν να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό.

 

Οι καθυστερήσεις πληρωμής των προμηθευτών, ένα πρόβλημα που κρύβεται κάτω από το χαλί ή το χάλι της ελληνικής οικονομίας! Ο μέσος όρος καθυστερήσεων στη χώρα μας βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο στις λοιπές χώρες της ΕΕ.

 

Τα προβλήματα – ιδιαίτερα στις σχέσεις προμηθευτών και λιανέμπορων – που οδήγησαν στην κατάρρευση των υπεραγορών όπως τον Μαρινόπουλου και η επιπτώσεις για εκατοντάδες μικρομεσαίους.

 

Πολλές πολύ μικρές και μη ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς εξαγωγική ικανότητα – δυσκολεύονται να κλείσουν (εταιρείες – ζόμπι)

 

 

2. Όμως:

 

Η ελληνική παραγωγή αντεπιτίθεται: όλο και περισσότερες μικρές εταιρίες, παίρνουν μερίδια στην κατανάλωση

 

 

3. Βασικά εμπόδια σήμερα:

 

φορολογική επιβάρυνση ο ασφαλιστικές εισφορές

 

ανύπαρκτος τραπεζικός τομέας

 

 

4. Τι μπορούμε να κάνουμε με γνώμονα ότι η πολιτεία, δεν μπορεί να κάνει κάτι για τις ΜμΕ του κλάδου; Πως μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαίτησης για την στήριξη των συναδέλφων μας ώστε να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα;

 

 

Για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις χρειάζονται επενδύσεις σε συστήματα πληροφορικής, οργάνωση των λειτουργιών logistics, κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών αλλά και να υπάρξει εκπαίδευση των στελεχών ώστε να καταστεί πολυεπίπεδη λειτουργία της επιχείρησης.

 

Συνεργατικά Δίκτυα – coins

 

 

εξωστρέφεια – όπως με την Alibaba κλπ

 

 

αποτελεσματικότερο πτωχευτικό & προπτωχευτικό δίκαιο & σύστημα υποστήριξης

 

 

Πίεση προς την κεντρική εξουσία για την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών αλλά και την παροχή γραμμών χρηματοροής , όχι σε πλαίσια κατασπατάλησης εκτός εμπορικής δραστηριότητας ,αλλά για την ομαλή λειτουργία της

 

ΣΒ