Γενική απεργία. Συμπαράσταση απο ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ

Εικοσιτετράωρη απεργία κηρύχτηκε για σήμερα Πέμπτη, 13 Ιουνίου, με απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων

Εικοσιτετράωρη  απεργία κηρύχτηκε για σήμερα Πέμπτη, 13 Ιουνίου, με απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ μετά την κυβερνητική απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ.
Η ΓΣΕΒΕΕ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ
Η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στο Ραδιομέγαρο, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει τη δική του συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Την συμπαράστασή τους στους εργαζομένους της ΕΡΤ και την αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση έχουν δηλώσει με ανακοινώσεις τους εκατοντάδες φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ κ.α.

Το ΕΕΑ

Σε ανακοίνωσή του το ΕΕΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το σύνολο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης που συνθέτουν την ΕΡΤ βρίσκει απολύτως αντίθετο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.  

Τα υπαρκτά προβλήματα της ΕΡΤ που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν μια τέτοια πράξη σίγασης της δημόσιας ενημέρωσης.

(…)

Το ΕΕΑ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που θα προστεθούν, δυστυχώς, στις ατελείωτες στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα

Τα μέσα μεταφοράς

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 13 Ιουνίου, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιφνίδιο  κλείσιμο της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, από το ΟΑΣΑ ανακοινώνεται ότι λόγω 24ωρης απεργίας των Εργαζομένων, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη 13-06-2013 θα κινηθούν ως εξής:

Λεωφορεία και Τρόλλεϋ : 24 ωρη απεργία
Προαστιακός σιδηρόδρομος: 24ωρη απεργία
Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ: Οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Ιουνίου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί, συμμετέχοντας στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, λόγω της 24ωρης απεργίας του ΟΣΕ την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 το Μετρό θα φθάνει έως τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και δεν θα προσεγγίζει το αεροδρόμιο. Συνεπώς, ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο και τους σταθμούς Παλλήνη, Παιανία – Κάντζα και Κορωπί καθ'  όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και τα Σωματεία μέλη της, αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ τη συμμετοχή των Σιδηροδρομικών στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ & η ΑΔΕΔΥ την ΠΕΜΠΤΗ 13/6/2013

Η ΓΣΕΒΕΕ

Από πλευράς της η ΓΣΕΒΕΕ κάλεσε όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμπορους «να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.  Για την Αθήνα στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ  στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή στις 11.00 το πρωί.

Κάλεσε επίσης όλες τις Τοπικές Ομοσπονδίες να κινητοποιήσουν τα μέλη τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ μεταξύ άλλων αναφέρει:

Είναι δύσκολο ακόμα και για τον πιο κυνικό ρεαλιστή να διακρίνει τα οφέλη αυτής της “μακιαβελικής” πολιτικής απόφασης. Υπάρχουν άραγε ανταλλάγματα που να αναθεωρούν τους επαχθέστερους μνημονιακούς όρους από την ελληνική κοινωνία και οικονομία μέσα από την απόφαση αυτή; Ή μήπως αυτή η απόφαση αποτελεί προάγγελο ανάλογων μελλοντικών αποφάσεων ; Γιατί π.χ. αύριο να μην κλείσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, ή τα δημόσια νοσοκομεία, ή τα σχολεία, κατ’ αντιστοιχία της ΕΡΤ με την ίδια επιχειρηματολογία και τα ίδια προσχήματα, προκαλώντας βίαιη μείωση των συντάξεων, συντριπτική υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ολική ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και της Παιδείας».

Η ΕΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ τονίζει μεταξύ άλλωνν:

Το σήμα της ΕΡΤ δεν είναι ένα απλό τηλεοπτικό σήμα, αλλά ένα εθνικό σύμβολο. Είναι ένας θεσμός με τον οποίο μεγαλώσαμε και τον οποίο αγαπήσαμε.

Με την απόφαση για το "κλείσιμο" της ΕΡΤ μοιάζει να υποστέλλεται η ελληνική σημαία από τον ιστό της, δεδομένου ότι η δημόσια τηλεόραση ήταν ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας με χιλιάδες συμπολίτες μας στις ακριτικές περιοχές, αλλά και με τον ελληνισμό του εξωτερικού.

Η επιλογή της δημιουργικής καταστροφής δείχνει αδυναμία διαχείρισης από το μοναδικό μέτοχο, που είναι το ΥΠΟΙΚ, και σε καμία περίπτωση δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αφού γνωρίζουμε ότι είναι εύκολο να καταστρέψεις και δύσκολο να δημιουργήσεις.

Η ΕΣΕΕ συμπαρίσταται στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους ευχαριστεί για την αδιάλειπτη ενημέρωση και την αμερόληπτη προβολή των προβλημάτων της αγοράς».

 

Άλλες κινητοποιήσεις

  • 24ωρη απεργία γιατρών του ΕΣΥ, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
  • δίωρη στάση εργασίας (15:00-17:00) η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας στην απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
  • 24ωρη απεργία η ΟΤΟΕ.

 

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αποφάσισε τον 'ξαφνικό θάνατο' της ΕΡΤ, βάζοντας έτσι με πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο 'λουκέτο' στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων.

 Η κυβέρνηση, η οποία με τρόπο μεθοδικό και αυταρχικό καταργεί εδώ και καιρό ένα-ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα την ίδια πρακτική και για άλλους Οργανισμούς του Ευρύτερου και Στενού Δημοσίου Τομέα, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων απέναντι στην Τρόικα.

Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των δημοσίων φορέων και στις απολύσεις 14.500 εργαζομένων μέχρι το τέλος Ιουλίου.