ΚΑΥΣΙΜΑ

Α. Γεωργιάδης: Όποιος πρατηριούχος ανέβασε τις τιμές στα καύσιμα λόγω Ιράν, είναι κλέφτης!

Σχόλιο

Οι πολιτικοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν υπερβολικές εκφράσεις, είτε στις μεταξύ τους διαμάχες, είτε απαντώντας σε τρέχοντα προβλήματα.

Αφορμή για το σχόλιο έδωσε μια έκφραση  του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε συνέντευξη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», στις 4 Δεκεμβρίου 2020[i].

Συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsit Newsroom, στις 4/1/2020, είπε:

«Κάθε λογικός άνθρωπος ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Ιράν, ένας υπουργός Ανάπτυξης ακόμη περισσότερο διότι, αν έχουμε παρατεταμένη κρίση εκεί και το πετρέλαιο αυξηθεί πάνω από τα 100 δολάρια για μακρό χρονικό διάστημα, αυτό επιβαρύνει συνολικά την οικονομία μας στο μέτρο που αυτή εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα … σήμερα δε νοείται καμία αύξηση στην τιμή των καυσίμων λόγω της επίθεσης των Αμερικανών στο Ιράν προχθές… Όποιος πρατηριούχος τυχόν ανέβασε τις τιμές εξ αυτού του λόγου είναι κλέφτης. Ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε βγάλει συνεργεία και κάνουμε ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων».

Δεν διαθέτουμε, φυσικά, επίσημα στοιχεία αύξησης των τιμών στα πρατήρια, με αιτιολογία τις διεθνείς τιμές. Θα συμφωνήσαμε ως προς το ηθικό μέρος ότι, είναι απαράδεκτο, αν πραγματικά συνέβαινε κάτι τέτοιο και μάλιστα με αυτή την αιτία. Κανένας δεν μπορεί να αποδεχτεί αυθαίρετη αύξηση τιμών, χωρίς πραγματική αύξηση του κόστους αγοράς ή άλλες πραγματικές αιτίες. Ωστόσο, αυτό αφορά στο ηθικό – επιχειρηματικό επίπεδο και όχι στο αγορανομικό και δεν ανάγεται σε κλοπή με την τυπική νομική έννοια. Κι αυτό γιατί εδώ και δεκαετίες ισχύει η ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών[ii], ενώ παράλληλα και η έννοια της αισχροκέρδειας χάνει τη δυναμική της όταν υπάρχει ελευθερία διαμόρφωσης τιμών στα καύσιμα χωρίς αιτιολογία και τεκμηρίωση[iii]. Υπάρχει όμως η κλοπή με την αντίθετη πρακτική των «φθηνών τιμών»! Όπως κατάγγειλε επανειλημμένως η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, η ελεύθερη διαμόρφωση τιμών αξιοποιήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση σε βάρος των καταναλωτών, με ψευδείς φθηνές τιμές[iv], κάτι που πρέπει να μελετήσει ο κ. Υπουργός[v].

Ο κ. υπουργός γνωρίζει από επιχειρήσεις και συνεπώς γνωρίζει πως για πολλούς και διάφορους λόγους μια τιμή μπορεί να αλλάξει από τις επιχειρήσεις χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς αυτό να σημαίνει κλοπή (όχι βέβαια εναρμονισμένα που είναι θέμα παραβίασης του νόμου περί ανταγωνισμού) .

Ειδικότερα για τα πρατήρια, είναι συνηθισμένα τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι αυξάνουν τις τιμές τους όταν αυξάνουν και οι διεθνείς τιμές, χωρίς να έχουν αγοράσει αυτά ακριβότερα.  Δυστυχώς για τα μέσα, αυτές οι «ειδήσεις» ποτέ δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τα ίδια τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου του κ. Γεωργιάδη[vi]. Αντιθέτως, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε και μειώσεις των κερδών των πρατηρίων σε συγκεκριμένες περιόδους αύξησης των διεθνών τιμών!

Σημειώνουμε ότι οι τιμές στα πρατήρια διαμορφώνονται με βάση τις αγορές από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Μόνο αυτές είναι τα πραγματικά σημεία αναφοράς και σύγκρισης τιμών για τα πρατήρια. Οι τιμές αυτές, μαζί με τα ποσοστά κέρδους των εταιρειών, τους φόρους και των τιμών διυλιστηρίων δημοσιεύονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Δεν γνωρίζουμε με ποια στόχευση έγινε η ερώτηση στον κ. Υπουργό. Για λόγους γνώσης του κ. Υπουργού, παραθέτουμε ορισμένα τεκμηριωμένα δημοσιεύματα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΕΑ και διέψευσαν παρόμοιες υποθέσεις μέσων ενημέρωσης σε άλλες περιόδους αύξησης των διεθνών τιμών. Αντίθετα, εμφαίνεται και μείωση των ποσοστών κέρδους των πρατηρίων στη διαμόρφωση των τιμών!

  • 20/01/2016

Οι λιανικές τιμές καυσίμων μειώθηκαν περισσότερο από τις διεθνείς!

Συνεχείς είναι οι αναλύσεις από τα δελτία των μέσων ενημέρωσης ότι η λιανική τιμή καυσίμων δεν μειώνεται αναλόγως της μείωσης των διεθνών τιμών

 31/07/2015

Σχόλιο. Οι διεθνείς και οι εθνικές τιμές των καυσίμων

Με διεθνή τιμή, 60 δολάρια το βαρέλι, το λίτρο κόστιζε 0,377 δολ. με 50 δολ. κόστιζε 0,314 δολ. Η διαφορά είναι +0,063 δολ. χωρίς τις διαφορές ευρώ – δολαρίου

 

  • 02/07/2018

Οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων Μάιος 2017 – Μάιος 2018

Οι τιμές λιανικής αυξάνονται λιγότερο από τις διεθνείς τιμές

 

  • 08/05/2018

Άποψη: Πως διαμορφώνονται οι τιμές των καυσίμων

Σε κάθε 100 ευρώ, πληρώνουμε για βενζίνη 29,91 ευρώ, για φόρους και τέλη 64,21 ευρώ και για τα κέρδη εταιρειών, πρατηρίων και μεταφορέων 5,88 ευρώ!

Παραπομπές:

[i] Γεωργιάδης: Όποιος πρατηριούχος ανέβασε τις τιμές στα καύσιμα λόγω Ιράν, είναι κλέφτης!

https://www.newsit.gr/oikonomia/georgiadis-opoios-pratiriouxos-anevase-tis-times-sta-kaysima-logo-iran-einai-kleftis/2948381/

[ii] Γ.Γ.Ε.: «Επισημαίνεται ότι, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς οι τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων διαμορφώνονται ελεύθερα σύμφωνα με το νόμο της Προσφοράς και της Ζήτησης και ενδεχόμενες παραβάσεις από επιχειρήσεις ελέγχονται με το νόμο «Περί ανταγωνισμού»

https://www.eea.gr/arthra-eea/oi-metavoles-stis-times-ton-kaysimon-maios-2017-maios-2018/

[iii] Δυστυχώς, η ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών έχει παραβιαστεί πολλές φορές προς το αντίθετο, όταν με το 2ο μνημόνιο καταργήθηκε η απαγόρευση πώλησης σε τιμές κάτω του κόστους. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, τιμές κοντά στις τιμές διυλιστηρίου που δεν δικαιολογούνται από τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πλέον παράβαση. Παράβαση έχει επιβεβαιωθεί μόνο με άλλη αιτία, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποκαλύψει ότι πίσω από τις «φθηνές τιμές»υπαρχει νοθεία, κλοπή στην αντλία, λαθρεμπόριο κ.α.

«Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει,  με την παρ. 8 του άρθρου 248 του νόμου  4072/12 (ΦΕΚ 86 Α/11-4-2012): «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος – Νέα εται­ρική μορφή – Σήματα – Μεσίτες Ακινήτων – Ρύθμι­ση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλ­λες διατάξεις», καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 24 του ν. 2941/2001 (Α΄ 201) με τίτλο «Πω­λήσεις κάτω του κόστους», όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 15 του ν. 3377/05, ΦΕΚ 202 Α΄».

https://www.eea.gr/arthra-eea/apagoreysi-poliseon-kato-toy-kostoys-zitoyn-oi-venzinopoles/

[iv]Εξαρθρώθηκε σπείρα που προωθούσε νοθευμένα καύσιμα. 72 συμμέτοχοι, 20 συλλήψεις και 21 πρατήρια με… «φθηνά καύσιμα»!

https://www.eea.gr/arthra-eea/exarthrothike-spira-pou-proothouse-nothevmena-kafsima-72-simmetochi-20-sillipsis-ke-21-pratiria-me-fthina-kafsima/

[v] Απαγόρευση πωλήσεων κάτω του κόστους ζητούν οι βενζινοπώλες

https://www.eea.gr/arthra-eea/apagoreysi-poliseon-kato-toy-kostoys-zitoyn-oi-venzinopoles/

[vi] Οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων Μάιος 2017 – Μάιος 2018.

Γ.Γ.Ε: «Τέλος, όσον αφορά τις αντιδράσεις της αγοράς και το αν εκμεταλλευτούν οι παράγοντες αυτής τη γενικότερη κατάσταση προκειμένου να κερδοσκοπήσουν αθέμιτα. Όπως αναφέρουμε και στο επισυναπτόμενο ενημερωτικό σημείωμα, οι διυλιστηριακές τιμές καθορίζονται με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο και είναι ευθέως συνδεδεμένες με τις τιμές Platts. Όσον αφορά το κομμάτι της εμπορίας, παρατηρείται μείωση των εκτιμώμενων μικτών περιθωρίων κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων».

https://www.eea.gr/arthra-eea/oi-metavoles-stis-times-ton-kaysimon-maios-2017-maios-2018/

 

Σ.Β.