tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ.Πιτσιλής – Ηλεκτρονικά βιβλία στις επιχειρήσεις από το 2019

Σχεδιάζεται ακόμη μια θεμελιώδη καινοτομία - τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματά τςη ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη

Στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του διοικητή της ΑΑΔΕ στο 10ο tax forum, περιελήφθη η διεύρυνση της ηλεκτρονικής στα τιμολόγια και στα λογιστικά βιβλία μέσα στο 2019. Σχεδιάζεται ακόμη μια θεμελιώδη καινοτομία – τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματά τςη ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώριση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη και η μερίδα του λήπτη!

 

Όσον αφορά τις στοχεύσεις της ΑΑΔΕ ανέφερε χαρακτηριστικά:

 

Είναι το αναγκαίο άλμα στην τεχνολογία και ηλεκτρονικοποίηση όλων των υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης.

 

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ατελής χωρίς την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων. Σήμερα, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει πλέον συγκεκριμένη μορφή και έχουν δοθεί στους παραγωγικούς φορείς για τα σχόλιά τους. Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι ικανά να δεχθούν πληροφορίες είτε μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης όπως είναι και το τελικό σχέδιο, είτε καταχωρητικά, είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων είτε με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών.

 

Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με την παραγωγή του ηλεκτρονικού γεγονότος της τιμολόγησης, σχεδιάζουμε μια θεμελιώδη καινοτομία – τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματά μας μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώριση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη και η μερίδα του λήπτη.

 

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το έργο καταχώρισης στα βιβλία, εξασφαλίζεται η μοναδικότητα της πληροφορίας και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών γενικά. Στη φάση που είμαστε τώρα επεξεργαζόμαστε λύσεις για τις περιπτώσεις όπου ο λήπτης θα μπορεί να συμπληρώνει τα βιβλία του όταν ο εκδότης παρέλειψε – για οποιοδήποτε λόγο – να καταχωρήσει το σχετικό τιμολόγιο, καθώς και για τυχόν άλλες ασυμφωνίες ως προς τα στοιχεία του τιμολογίου.

 

Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι σε πολύ σύντομο χρόνο (τα στελέχη μας εργάστηκαν) και το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο έργο αυτό η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργήσουν εντός του 2019.

 

Είναι επίσης σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της ηλεκτρονικής υποβολής παρακρατούμενων φόρων, τόκων, μερισμάτων και δικαιωμάτων καθώς και του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, όπως και η σταδιακή επέκταση της ηλεκτρονικής υποβολής ενδικοφανών προσφυγών και η διασύνδεση του μητρώου μας με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Αστυνομία.

 

Η ηλεκτρονικοποίηση είναι απάντηση, δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή όπου χρειάζεται.

 

Ενόψει της κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου του 2019 σχεδιάζουμε συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης πολιτών και επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα και ιδίως στις ακριτικές περιοχές.

 

Η συζήτηση για την εξωστρέφεια μας οδηγεί σε θέματα που απασχολούν, ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις στη σχέση τους με τη Φορολογική Διοίκηση.

 

Θέματα που έχουν παρουσιάσει σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα:

 

  • Το χαρτόσημο – στόχος είναι να αντικαταστήσουμε το απαρχαιωμένο και δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο που προκαλεί τριβές και πληθώρα αντιδικιών με τους φορολογουμένους με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά. Έχουμε αναζητήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία στο ζήτημα αυτό, η πρότασή μας θέλαμε να λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές, έχουμε δουλέψει εντατικά και πιστεύω ως το τέλος του χρόνου το αργότερο θα είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία.

  • Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στο κομμάτι της ενσωμάτωσης της αντικαταχρηστικής οδηγίας του 2016. Έχουμε εργαστεί εντατικά σε τεχνικό επίπεδο για την ενσωμάτωση των σύνθετων ρυθμίσεων της οδηγίας αυτής στο εσωτερικό μας δίκαιο, μελετήσαμε αναλυτικά και επιλογές ενσωμάτωσης που έχουν υιοθετηθεί σε άλλα κράτη – μέλη και έχουμε καταλήξει στις προτάσεις μας για την υιοθέτηση ενός νέου αντικαταχρηστικού κανόνα ο οποίος θα αντικαταστήσει το άρθρο 38 του ΚΦΔ, για τις διατάξεις για την αποφυγή της υποκεφαλαιοδότησης και για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες.

 

Όσον αφορά το θέμα των μετασχηματισμών, η ΑΑΔΕ συμμετείχε στη νομοπαρασκευαστική υπηρεσία θέτοντας ζητήματα με στόχο tη συστηματοποίηση του φορολογικού πλαισίου ώστε οι νέες διατάξεις του εταιρικού πλαισίου να συμβαδίζουν με τις φορολογικές και να καταστούν λειτουργικές.

 

Μια αναφορά θέλω να κάνω στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει φορολογουμένους αναγνωρίζοντας ότι το πλαίσιο που υπάρχει για τον ΕΦΑ, έχει αποτελέσει σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, βρισκόμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε το πλαίσιο εξαιρέσεων από τον ΕΦΑ να προσαρμοστεί με την ισχύουσα νομοθεσία περί Κεφαλαιαγοράς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλεί σχέδιο προτεινόμενων διατάξεων προς την πολιτική ηγεσία.

 

Ένα άλλο θέμα που έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς είναι των κατοίκων αλλοδαπής με οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Με σειρά αποφάσεών μας έχουμε ξεκαθαρίσει αρκετά ζητήματα νομίζω, ιδίως ως προς τη διαδικασία της μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό για κατοίκους Ελλάδας που εταναστεύουν, αυτό όμως που δεν έχει τακτοποιηθεί είναι η διαδικασία με την οποία οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής χωρίς να θίγεται η ιδιότητά τους ως κατοίκων αλλοδαπής να προβαίνουν σε ενέργειες όπως η συμμετοχή τους σε συμβούλια διοίκησης, η άσκηση επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας υπό προϋποθέσεις. Έχουμε διαπιστώσει ένα έλλειμμα στο σημείο αυτό.

 

Οι υπηρεσίες επεξεργάζονται σχέδιο απόφασης, αισιοδοξώ ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει πάρει τον δρόμο του.

 

 

Β