tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Greece – N. Africa e-Business Gathering”: Νέα κανάλια επικοινωνίας για επιχειρηματίες από τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα

Στις 7 Απριλίου τ.ε., το Αραβo- Ελληνικό Επιμελητήριο διοργάνωσε και συνεκάλεσε, με την υποστήριξη της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων, την τρίτη εκδήλωσή του για τη φετινή χρονιά, τη διαδικτυακή επιχειρηματική συνάντηση με τίτλο “ Greece – N. Africa e-Business Gathering”, που παρουσίασε πέντε αραβικές χώρες, την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Μαρόκο και την Τυνησία μαζί με την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με εισαγωγικά σχόλια από τον Rashad Mabger, Γενικό Γραμματέα, και με χαιρετισμό καλωσορίσματος από τον Χάρη Γερονικόλα, Πρόεδρο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου. Στη συνέχεια, ο επίτιμος καλεσμένος, Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, ξεκίνησε την ομιλία του καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και επισημαίνοντας τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Βορείου Αφρικής, καθώς και τις δυνατότητες ενεργοποίησης του τουρισμού μεταξύ των δύο πλευρών.
Η πρώτη συνεδρία, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Αλγερία, ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Amira Aouachria Zemoura, Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία της Αλγερίας στην Αθήνα, και ακολούθησε παρουσίαση από τη Dr. Asma Moulay, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού, Χειροτεχνίας και Οικογενειακής Εργασίας και ομιλία της Samira Arabe, Επαγγελματία στον τομέα της Εκπαίδευσης και Στέλεχος Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Υπουργείο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Παιδείας της Αλγερίας. Τη συνεδρία παρουσίασε και συντόνισε ο Dr. Saleh Jallad, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, Επιχειρηματίας, Οικονομολόγος, Εκδότης της Επιθεώρησης MEES & Οικονομικός Σύμβουλος στην εταιρία Consolidated Contractors Co. (C.C.C.)

Η δεύτερη συνεδρία, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Αίγυπτο, ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Ismail Khairat, Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα. Η πρώτη ομιλία έγινε από τον Dr. Hany Barakat, Μέλος Δ.Σ. και Εκτελεστικό Διευθυντή της EGESOQuality S.A.E. και πρώην Υφυπουργό στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τον Περικλή Δαβανέλο, Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο. Τη συνεδρία παρουσίασε και συντόνισε η Manal Abdeltawab, Πληρεξούσια Υπουργός και Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε συνεδρία αφιερωμένη στη Λιβύη, κατά την οποία εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον Mohamed A. Raied, Πρόεδρο Δ.Σ. της Γενικής Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Λιβύης (GUCC), τον Mohamed Alsafi, Αναλυτή-Ερευνητή στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG) και Συνιδρυτή της Λιβυκής ΜΚΟ «Ideas Drivers» και τον Dr. Gamal Allamoushi, Σύμβουλο στο Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου της Λιβύης. Ο Rashad Mabger παρουσίασε και συντόνισε τη συνεδρία.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η συνεδρία για το Μαρόκο με χαιρετισμό από τον Khalid Sebti, Επιτετραμμένο στην Πρεσβεία του Μαρόκου στην Αθήνα και ακολούθησαν ομιλίες από τον Lahoucine Alayoua, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μαροκινών Επιμελητηρίων Εμπορίου, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών (FCMCI), τον Badr Alioua, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Wafasalaf και Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής στη Γενική Συνομοσπονδία Μαροκινών Επιχειρήσεων (CGEM), τον Ιωάννη Παππά, Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και τέλος από τον Τάκη Κακαγιάννη, Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Μαρόκο. Τη συνεδρία παρουσίασε και συντόνισε η Atika Karom, Σύμβουλος στην Πρεσβεία του Μαρόκου στην Αθήνα.

Η συνεδρία για την Τυνησία ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Dr. Lassaad M’hirsi, Πρέσβη της Τυνησίας στην Ελλάδα, το οποίο ακολούθησε ομιλία από την Dr. Nejia Ben Hellal, Ιδρύτρια του Universal College & Πρόεδρο του Συνδέσμου Τυνήσιων Γυναικών και μια παρουσίαση από τον Γιώργο Σακουφάκη, Προϊστάμενο του Εμπορικού Γραφείου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τύνιδα. Τη συνεδρία παρουσίασε και συντόνισε η Manel Chamtouri, Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Τυνησίας στην Αθήνα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συνεδρία αφιερωμένη στην Ελλάδα, που ξεκίνησε με μια ομιλία της Άντζελας Γκερέκου, Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Ακολούθησε ομιλία του Ιωάννη Σμυρλή, Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και Πρόεδρο του Enterprise Greece και τέλος παρουσίαση από την Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Τη συνεδρία παρουσίασε και συντόνισε ο Νικόλαος Βλαχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΟΚΕΜ Α.Ε. και Μέλος Δ.Σ. του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου.

Συνοψίζοντας τα θέματα και τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα από την πλευρά των ομιλητών, υπήρχε σαφής ένδειξη ενδιαφέροντος για την εδραίωση των υφιστάμενων φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πέντε αραβικών χωρών της Βόρειας Αφρικής. Οι ομιλητές άγγιξαν διάφορα ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό και συναφείς τομείς και υπηρεσίες, και ανέφεραν τη δυναμική άλλων τομέων, ιδίως των έργων υποδομής, της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, των δομικών υλικών και της ενέργειας, καθώς και άλλων, ως περιοχές προς εξέταση από τους ιδιωτικούς τομείς των δύο πλευρών, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διερευνήσεις και να ξεκινήσει επικοινωνία και συνεργασία. Στην περίπτωση της Αλγερίας, της Λιβύης και του Μαρόκου, υπήρξε έκκληση από τους ομιλητές τους να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις προς αυτές τις χώρες, διευκολύνοντας έτσι την μετακίνηση και την επικοινωνία των επιχειρηματιών και ενεργοποιώντας τον τουρισμό μεταξύ της Ελλάδας και των εν λόγω χωρών. Η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση έδωσε επίσης την ευκαιρία στους Έλληνες και Άραβες επιχειρηματίες να δικτυωθούν μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων ή βιντεοκλήσης.

Το Άραβο – Ελληνικό Επιμελητήριο δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει την εκτίμησή του προς όλους τους συμμετέχοντες και ομιλητές σε αυτήν την διαδικτυακή συνάντηση. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ένωση Αραβικών Επιμελητηρίων για την υποστήριξή της και τις εταιρείες του Επιμελητηρίου που υπήρξαν χορηγοί της εκδήλωσης. Η εν θέματι διαδικτυακή συνάντηση συνέβαλε καθ’ όλα στο άνοιγμα νέων καναλιών επικοινωνίας για επιχειρηματίες από τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα.