tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι αστερίσκοι των φορολογικών και ασφαλιστικών εξαγγελιών

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα – Φοροτεχνικό


Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τους αστερίσκους που ήρθαν να συμπληρώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί, όσον αφορά στις φετινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το φετινό Thessaloniki Helexpo forum, το οποίο ήταν τελείως διαφορετικό, αφού η 85η Δ.Ε.Θ. δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το φετινό καλάθι των παροχών δεν έχει καμία σχέση με το περυσινό και γενικά τις προηγούμενες χρονιές, αφού το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε είναι αρκετά περιορισμένο. Ας δούμε, όμως, διεξοδικά τα μέτρα, καθώς και το ποιοι επωφελούνται και πότε, αλλά και το ποιοι μένουν έκτος.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν μια από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και πέρυσι, η οποία, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος, θα καταργούνταν μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, φέτος η ανακοίνωση για την κατάργησή της αφορά μόνο το έτος 2021 και ισχύει μόνο για μια συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων.

Αυτοί που επωφελούνται από το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μέσω της κατάργησης της παρακράτησης φόρου, θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους μηνιαίως, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021. Επιπλέον, από το συγκεκριμένο μέτρο θα επωφεληθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που έχουν κέρδη άνω των 12.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι θετικό, αφού μιλάμε για έναν έκτακτο φόρο που είχε επιβληθεί από το 2011 και μονιμοποιήθηκε αργότερα, ωστόσο προς το παρόν αφορά μόνο ένα έτος και ισχύει για τρεις πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Αυτοί που μένουν εκτός του μέτρου της μείωσης είναι όλοι οι συνταξιούχοι, οι υπάλληλοι που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, αλλά και τα μέλη νομικών προσώπων και οντοτήτων που θα λάβουν μέρισμα.

ΕΝΦΙΑ

Η έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα, αφού βάσει της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, θα απαλλάσσονται από φέτος και σε μόνιμη βάση από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ οι μόνιμοι κάτοικοι 26 ακριτικών νησιών. Με την κατάθεση της τροπολογίας εκπρόθεσμα στο νομοσχέδιο που πήγε στη Βουλή προς ψήφιση, δόθηκαν κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου. Τα νησιά που υπάγονται στο εν λόγω μέτρο είναι 28, αφού γίνεται αναφορά σε ακριτικά νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, ενώ η φοροελάφρυνση αφορά όσους έχουν ακίνητο σε ένα από τα 28 αυτά τα νησιά, αλλά το δηλώνουν και στη φορολογική τους δήλωση ως κύρια κατοικία. Επιπλέον, η απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα είναι μόνο για το εν λόγω ακίνητο. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι κάτοικος Αθηνών ή κάτοικος Ρόδου κι έχει ένα εξοχικό σε ένα από τα υπαγόμενα νησιά, δεν επωφελείται του μέτρου, αφού η κύρια κατοικία του δηλώνεται στην Αθήνα ή στη Ρόδο.

Αξίζει βέβαια να τονίσουμε ότι η προαναφερόμενη μείωση ήταν η αιτία για την οποία δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην γνωρίζει τι έχει να πληρώσει στην πρώτη δόση, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου! Βάσει αυτού θεωρούμε ότι η παράταση της πληρωμής της πρώτης δόσης κρίνεται αναγκαία, αφού δεν γίνεται να υπάρχει προθεσμία πληρωμής πρώτης δόσης σε διάστημα τόσων λίγων ημερών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 100.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην προσπάθεια τόνωσης των επιχειρήσεων, όχι μόνο αυτές να παραμείνουν ανοιχτές, αλλά και να προσλάβουν προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας, η κυβέρνηση μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές για το 2021 κατά τρεις μονάδες, από 39,7% σε 36,7%, αλλά και ανοίγει 100.000 θέσεις εργασίας μέσω υποβολής αίτησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν με την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για διάστημα 6 μηνών, ανεξαρτήτως ύψους καθαρού μηναίου μισθού, βάσει της υποβληθείσας Α.Π.Δ.. Στην περίπτωση που γίνει πρόσληψη εργαζομένου, ο οποίος είναι και μακροχρόνια άνεργος, εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ, η επιδότηση αυξάνεται κατά 200 ευρώ.

Οι βασικές προϋποθέσεις υπαγωγής είναι οι εξής :

Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα εργοδότη. Δηλαδή, προκειμένου να εκδοθεί ενημερότητα, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει – ή τουλάχιστον να έχει ρυθμίσει – τις οφειλές της σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, σενάριο το οποίο φαντάζει δύσκολο, αφού ακόμα και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες οφειλές.

Διατήρηση του μέσου όρου των θέσεων εργασίας για 6 μήνες, όσο και το διάστημα δηλαδή που θα επιδοτείται η νέα θέση εργασίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι εργοδότες δεν δύναται να εντάξουν τους εργαζόμενους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά ούτε και να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας τους.

Ο νεοπροσληφθείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει ενεργή σύμβαση εργασίας, τουλάχιστον για 1 μήνα πριν από την επιδοτούμενη πρόσληψή του.

Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση ωφελείται του προγράμματος, ενώ σύμφωνα και με τις σχετικές διασταυρώσεις δεν το δικαιούται, αυτή αποκλείεται του προγράμματος και υποχρεούται της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του μηνιαίου μισθού που έχει δηλωθεί κατά την πρόσληψη για 6 μήνες.

Θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το πρόγραμμα κινείται σε σωστά πλαίσια, όμως με την κατάσταση που επικρατεί και την ανασφάλεια που έχουν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες, λόγω του «αγνώστου» που αντιμετωπίζουν με τα θέματα της πανδημίας, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καλυφθούν οι 100.000 θέσεις εργασίας, αλλά και σε περίπτωση που καλυφθούν, εάν οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να τηρήσουν σε όλο το εξάμηνο τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μια πάγια μηνιαία υποχρέωση των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό, οπότε θα πρέπει να δοθεί κάποια φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση, όχι για ένα μόνο έτος, αλλά για πολλά περισσότερα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όταν το κράτος έχει να κάνει πληρωμές στις επιχειρήσεις, αλλά και στους φορολογούμενους γενικότερα, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που να λειτουργεί στην ώρα του. Με αυτά τα χρήματα ο επαγγελματίας υπολογίζει να κλείσει άλλες υποχρεώσεις, ειδικά τώρα που το θέμα της ρευστότητας είναι αυτό που τον ταλανίζει. Φαινόμενα σαν κι αυτό με το Δώρο Πάσχα, που κοντέψαμε να φτάσουμε Χριστούγεννα για να το λάβουν οι επιχειρήσεις, μαζί με τη μείωση τζίρου για το β’ τρίμηνο του 2020 κατά 25%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δεν ταιριάζουν σε καμία περίπτωση.

Πηγή: www.e-forologia.gr