tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η δράση του ΕΕΑ για την υπεράσπιση των επαγγελματιών

Άμεση αντίδρασή του ΕΕΑ στην απόφαση προαιρετικης εγγραφής στα επιμελητήρια

  Η ιστορία του ΕΕΑ τόσο ως συμβούλου της Πολιτείες άσο και ως εκφραστής των συμφερόντων των μελών του, έχει να μας δείξει πολλές παρεμβάσεις υπεράσπισης των επαγγελματιών. Από αυτές τις παρεμβάσεις δεν βγήκαν μόνο κερδισμένοι οι επαγγελματίες αλλά και η ίδια η Πολιτεία. Αν μάλιστα από πλευράς της δινόταν μεγαλύτερη προσοχή στις προτάσεις και στις παρατηρήσεις του ΕΕΑ και ευρύτερα του επιμελητηριακού θεσμού, οι ωφέλειες θα ήταν πολλαπλάσιες. Υπ’ αυτή την έννοια είναι εκτός λογικής η απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει σε προαιρετική την εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1.1.2015. Μια απόφαση που μαθηματικά οδηγεί σε αποδιοργάνωση και υποβάθμιση τα επιμελητήρια μέσα από την οικονομική ασφυξία.

Κάτω από αυτή την εξέλιξη ήταν απολύτως φυσική η άμεση αντίδρασή του ΕΕΑ στην απόφαση. Έτσι μετά από συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης πραγματοποιήθηκε στις 19/12/2012 συνάντηση αντιπροσωπείας του ΕΕΑ με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη.

Η διοίκηση εξήγησε στον κ. υπουργό τις τεράστιες απώλειες για επιχειρήσεις και για το κράτος από την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η  απάντηση του υπουργού ήταν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απαίτηση της τρόικας! Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να ασπασθούμε την απόφαση της τρόικας ως σωστή. Ούτε την αποδοχή της από την κυβέρνηση ως επωφελή για τη χώρα. Από τη στιγμή που ανέλαβε η τρόικα να «σώσει» την ελληνική οικονομία, βλέπουμε πληθώρα μικρών και μεγάλων λαθών που μας οδήγησαν σε βαθύτερη κρίση και σε νέα σκληρότερα μέτρα. Ομοίως η άκριτη αποδοχή των μέτρων από τις κυβερνήσεις ήταν γεμάτες λάθη.

Συνεπώς βάσιμα το ΕΕΑ υποστηρίζει με τεκμήρια ότι και αυτή η απόφαση είναι λάθος. Το μόνο θετικό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, που βγήκε από τη συνάντηση και μετά από ισχυρή πίεση, είναι ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί ξανά κάτω από άλλα δεδομένα μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης, για την οποία το ΕΕΑ ζήτησε νέα παράταση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα επιμελητήρια και πρώτα απ’ όλα το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, το ΕΕΑ, θα πρέπει να αναπτύξουν συντονισμένες δράσεις για να αλλάξει τελικά η απόφαση.  

Ωστόσο το ΕΕΑ δεν άνοιξε μόνο αυτό το  θέμα για τις συνδρομές. Στη συνάντηση εξέφρασε την αντίθεσή του στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές για να αποσπάσει τελικά την απάντηση ότι το θέμα δεν έληξε αλλά βρίσκεται στη διαβούλευση.

Το        ΕΣΠΑ ήταν άλλο ένα καυτό θέμα που έθεσε το ΕΕΕ στον κ. Χατζηδάκη. Χρόνια τώρα ακούμε για προγράμματα για τους μικρομεσαίους και προγράμματα δεν βλέπουμε. Τα κονδύλια πάνε αλλού. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της λαθεμένης στάσης των  κυβερνήσεων να υποτιμούν τις προτάσεις των επιμελητηρίων για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων. Κάθε επένδυση στις μικρές επιχειρήσεις τουλάχιστον μπορεί πολύ πιο εύκολα να αξιοποιηθεί εκσυγχρονιστικά και να αποφέρει πολλές θέσεις απασχόλησης. 

Το ΕΕΑ έθεσε με ένταση και το θέμα της εφαρμογής της διάταξης ενίσχυσης των άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης του ΟΑΕΕ. Δεν είναι δυνατόν να καταβάλουμε εισφορά για το Ταμείο και η γραφειοκρατία να το ακυρώνει τώρα που το έχουν τεράστια ανάγκη χιλιάδες επαγγελματίες.

Τα άλλα θέματα της συνάντησης ήταν η βελτίωση της εικόνας του κέντρου της Αθήνας, και η επίλυση ενός ειδικού θέματος που αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια επαγγελματικής αστικής ευθύνης που καταθέτουν υποχρεωτικά στο επιμελητήριο καθώς και η υπερφορολόγηση του κλάδου των Διαμεσολαβούντων οι οποίοι κατά κοινή ομολογία δεν έχουν κανένα περιθώριο φοροδιαφυγής και να καταταγεί, κατά την κυβέρνηση σε κλάδους με υποψία.