tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η επιδότηση ρεύματος… λίγο «διαφορετικά»

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α. 


Ο Ιούνιος μας επιφυλάσσει άλλο ένα μικρό τριήμερο bonus με τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, όμως από ό,τι φαίνεται ο καιρός δεν θα είναι και πολύ σύμμαχός μας, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ελπίδα και ευχή όλων μας βέβαια, είναι τα καιρικά φαινόμενα να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια γίνεται και να μην ταλαιπωρήσουν κόσμο με πλημμύρες και καταστροφές, όπως επίσης να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τραυματισμούς ή ακόμα χειρότερα με απώλειες ζωών. Δυστυχώς ο καιρός τα τελευταία χρόνια μας έχει τρομάξει με τη μανία που δείχνει όταν κάνει αισθητή την παρουσία του, για αυτό και θεωρούμε χρήσιμο να αρχίσουμε με αυτόν τον πρόλογο.

Κατά τα άλλα, έστω και με κακό καιρό, θεωρούμε ότι το τριήμερο θα είναι μια καλή ευκαιρία για μια μικρή ανάπαυλα, πριν μπούμε στην τελική (;) ευθεία που μας περιμένει αυτό το διάστημα. Ευθεία που βέβαια θα είναι αρκετά μεγάλη, σε επίπεδα αυτοκινητόδρομου Γερμανίας ή Ιταλίας, εκείνων των τεράστιων δρόμων δηλαδή με τις απέραντες ευθείες άπειρων χιλιομέτρων. Βέβαια, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος σε επίπεδα αυτοκινητόδρομου, αφού κρύβει λακκούβες και κακοτεχνίες, σαν κάτι ορεινούς επαρχιακούς δρόμους που έχουν να διορθωθούν από την πρώτη ασφαλτόστρωσή τους… Άρα ο δρόμος δεν θα είναι «χαλί» αλλά θα είναι «χάλι». Είδατε πόσο μαγική είναι η ελληνική γλώσσα και πόσο αλλάζει η έννοια μιας λέξης μόνο αλλάζοντας τον τόνο!!!

Στα χάλια μας λοιπόν, ταιριάζει απόλυτα η έκφραση «τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα», αφού εκτός των «20 ημερών» για τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων, όπως μας ενημερώνει η ΑΑΔΕ ξεχνώντας πάλι τα μέλη προσωπικών εταιρειών με απλογραφικά βιβλία, μας προστέθηκε και άλλη μία υποχρέωση πολύ πιεστική όσον αφορά τις προθεσμίες που ορίζονται για αυτή.

Σε ποια αναφερόμαστε;

Μα φυσικά στην πολύ σημαντική διαδικασία της επιδότησης ρεύματος που θα κληθούν να αιτηθούν σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας, μετά τη δημοσίευση της KYA 3365/3.6.2022, που ορίζει τις λεπτομέρειες και τις διαδικασίες.

Είναι αυτή δουλειά του λογιστή (;) θα ρωτήσει ο συνάδελφος. Προφανώς και δεν είναι, αλλά εκ του αποτελέσματος όλοι γνωρίζετε πολύ καλά τι έχει να γίνει, αφού λίγο πολύ όλοι θα ζητήσουν τη συμβουλή μας και το πιθανότερο θα ζητήσουν τις υπηρεσίες μας ή ακόμα χειρότερα θα μας πιέσουν να υποβάλλουμε νωρίτερα τη φετινή φορολογική τους δήλωση, γιατί αυτό προβλέπει η εγκύκλιος για μερικούς υποψήφιους αιτούμενους της επιστροφής. Για το θέμα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αρκετές πιθανές ερωτήσεις που θα μας θέσουν, αλλά και θέτουμε μόνοι μας στους εαυτούς μας, με λίγο διαφορετική προσέγγιση.

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μεγάλο;

Τεράστιο, αφού σχεδόν όλοι έχουν λάβει υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος με ρήτρες αναπροσαρμογής, που αφορούν την κύρια κατοικία τους, άρα είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης επιδότησης, εφόσον πληρούν επιπλέον το μοναδικό εισοδηματικό κριτήριο των 45.000 ευρώ καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων. Αρκεί κάποιος να δει τα email και τα τηλέφωνα του γραφείου που λαμβάνουμε εδώ και μέρες, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Η προθεσμία που έχουν- έχουμε για τις αιτήσεις ενδιαφέροντος;

Θα λέγαμε προκλητικά μικρή, αφού στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η διάρκεια των αιτήσεων θα είναι μόνο 17 ημέρες και για την ακρίβεια θα γίνονται από 14 Ιουνίου που θα ανοίξει η σχετική εφαρμογή, έως τις 30 Ιουνίου. Το ότι την ίδια περίοδο τρέχει μια άλλη τεράστια υποχρέωση, αυτή των φορολογικών δηλώσεων, αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια, αφού άλλωστε οι λογιστές τα προλαβαίνουν όλα… Σε κάθε περίπτωση, πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί για κάτι τόσο σημαντικό, πρέπει να υπάρχει deadline κι εάν πρέπει να υπάρχει, γιατί να είναι τόσο άμεσο και πιεστικό;

Ποιοι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, πριν την υποβολή της αίτησης;

Ευτυχώς όχι όλοι, αφού προβλέπεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα ληφθούν από τη δήλωση φορολογικού έτους 2020. Όμως, για να μην μείνουμε με το παράπονο, θα υπάρχουν και αυτοί που θα πρέπει να βιαστούν για τη δήλωση. Η μία κατηγορία μας φαίνεται εν μέρει λογική και αφορά αυτούς που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση το 2020 λόγω μη υποχρέωσης και θα υποβάλλουν πρώτη φορά στη ζωή τους το 2021. Είναι, όπως είπαμε, εν μέρει λογικό, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα και να διαχωριστεί από τους «ξεχασιάρηδες» που δεν υπέβαλαν δήλωση για το φορολογικό έτος 2020, έως την 1η Μαΐου 2022, οι οποίοι θα μείνουν εκτός αίτησης έτσι κι αλλιώς.

Η άλλη κατηγορία αυτών που θα πρέπει να έχουν υποβάλλει δήλωση πριν την αίτηση επιδότησης, είναι οι γονείς προστατευόμενων τέκνων φοιτητών που θα κάνουν αίτηση για τη φοιτητική στέγη των τέκνων τους. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι «η υποβολή της αίτησης οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων και ο οποίος δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό. Για την υποβολή αίτησης οικονομικής ενίσχυσης για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό, θα πρέπει προηγουμένως απαραιτήτως ο γονέας ή κηδεμόνας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος».

Εδώ θεωρούμε ότι υπάρχει ένας μικρός παραλογισμός, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανόν ο πίνακας 6 να μην μπορεί να συμπληρωθεί φέτος, γιατί απλούστατα η κατοικία νοικιάστηκε το 2022. Απίθανο είναι τον Δεκέμβριο να μην είχε δικό του φοιτητικό σπίτι; Αλλά κι αυτό να μην γίνεται, γιατί μετά τους δήμους (βλέπε άρθρο «Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και από κανέναν άλλο!»θα πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι κι άλλον «εκβιαστή» υποβολής της δήλωσης πάνω από το κεφάλι τους; Εάν δηλαδή ο γονέας που έχει παιδί που μπορεί να επιδοτηθεί, είναι και ομόρρυθμος εταίρος, τι θα πρέπει να γίνει; Να πιέσει τον λογιστή της εταιρείας να υποβάλλει τη δήλωση, για να του βγάλει τη βεβαίωση για να μπορέσει να στείλει κι αυτός τη δική του και στη συνέχεια να μπορεί να κάνει αίτηση για το τέκνο του; Γιατί τόση αχρείαστη πίεση ρε παιδιά; Δεν μπορούσαν να πάνε κι αυτοί με τη λογική της υπεύθυνης δήλωσης που θα δούμε στην επόμενη ερώτηση μας;

Τελικά από πού θα πιστοποιείται η κύρια κατοικία του αιτουμένου;

Από την αρθρογραφία μας, αλλά και από τη δημόσια παρουσία μας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχαμε τονίσει ότι δεν πρέπει η κύρια κατοικία να πιστοποιείται από τις δηλώσεις, γιατί θα δημιουργηθούν πολλές στρεβλώσεις και άπειρα προβλήματα. Μάλιστα είχαμε προτείνει για το τι πρέπει να γίνει. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εισακούστηκαν οι ανησυχίες μας, αφού η κύρια κατοικία θα προκύπτει από την ίδια την αίτηση του ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση θα δηλώνει για κάθε μήνα ποια ήταν η κύρια κατοικία για την οποία θα μπορεί να επιδοτηθεί. Μάλιστα η επιλογή αυτή καλύπτει κάποιον που μετακόμισε μέσα στο 2022, ο οποίος θα μπορεί να λάβει ξεχωριστά επιδότηση και για τα δύο σπίτια.

Βέβαια, θέλει προσοχή μεγάλη, αφού η αίτηση θα αποτελεί ταυτόχρονα υπεύθυνη δήλωση του φορολογούμενου. Εάν από τις δηλώσεις που θα γίνουν το 2023 για τη χρήση του 2022, δεν προκύπτει το γεγονός της κύριας κατοικίας, τότε η επιδότηση θα ζητείται να επιστραφεί και μάλιστα διπλάσια, αφού το πρόστιμο είναι το 100% της επιδότησης που λήφθηκε από μη δικαιούχο. Το ίδιο ακριβώς και για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σχέση με τις φετινές δηλώσεις. Για αυτό θα συμβουλεύαμε αυτούς που ως εκ θαύματος «ενάλλασσαν» την κύρια κατοικία τους 5 περασμένους μήνες, μεταξύ πραγματικής κύριας κατοικίας και εξοχικού, να μην το απεικονίσουν στην αίτηση, γιατί αυτοπαγιδεύονται…

Άλλες λεπτομέρειες δεν λέμε επί του θέματος, άλλωστε μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουμε μπροστά μας άλλες δύο Παρασκευές με την εφαρμογή ανοιχτή, οπότε εάν χρειαστεί κάτι θα επανέλθουμε επί του θέματος. Από την άλλη, για τις δηλώσεις τι να πούμε; Είμαστε ακόμα στο 40% των υποβολών περίπου… Οι 20 ημέρες δεν φτάνουν ούτε για ζήτω…

Πηγή: e-forologia