tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η ΕΣΕΕ αντίθετη με τη μείωση του κατώτατου μισθού

Εκτός πραγματικότητας κάθε συζήτηση για μείωση του κατώτατου μισθού δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κροκίδης

«Εκτός πραγματικότητας κάθε συζήτηση για μείωση του κατώτατου μισθού» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κροκίδης με αφορμή τη συζήτηση που προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργου Μέργου ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός.

Όπως αναφέρει ο κ. Κροκίδης «Η ΕΣΕΕ αναρωτιέται: Πόσο πιο κάτω πρέπει να πέσει ο κατώτατος μισθός; Ποιός επιμένει; Πώς ορίζεται; Γιατί συνεχίζει να θεωρείται ο καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας; Πότε επιτέλους θα σταματήσει ο μισθολογικός κατήφορος με τις καταστροφικές επιπτώσεις του; Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ο κατώτατος μισθός έχει συρρικνωθεί κατά 32%, η ανεργία έφτασε το 2012 στο 27% από το 10% του 2009, η ύφεση παρέμεινε στα επίπεδα του 6,5% που αντιστοιχεί σε περίπου 20% σωρευτική μείωση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί από την αγορά τα δύο τρίτα της κατανάλωσης. Για το ελληνικό εμπόριο, η ανακίνηση του ζητήματος περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού σε αυτή την χρονική περίοδο που η ελληνική κοινωνία δίνει έναν τεράστιο αγώνα για την έξοδο από την κρίση, λειτουργεί υπονομευτικά για την εθνική προσπάθεια και την κοινωνική συνοχή. (…) Η ΕΣΕΕ μένει σταθερή στη θέση της και επιμένει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, να καθορίζεται ετησίως από τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμά μας».

Το θέμα απασχόλησε πολλά κυβερνητικά στελέχη τα οποία επισήμως καταδίκασαν κάθε άποψη για μείωση του κατώτατου μισθού. Ο δε Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News ανέφερε ότι δεσμεύεται προσωπικά να μη μειωθεί ο κατώτατος μισθός.