tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ σε ρυθμούς προβληματισμού

Σε κλίμα αναζήτησης διεξόδου από μια κατάσταση που το ενάρετο μέλλον δεν ήρθε, αλλά το αμαρτωλό παρελθόν είναι παρόν, διεξήχθη η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στις 18 Ιουνίου 2019.

Ακόμη και το σύνθημα – ευχή: «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ – για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών», φανέρωνε το σταυροδρόμι και την αμηχανία των στελεχών του για το τι θέλουμε και πως θα το πετύχουμε. Παρά τις εξηγήσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Κ. Θεόδωρου Φέσσα, για ταχύρυθμη ανάπτυξη με κοινωνική διάσταση, ενάργεια και ηθική, με εταιρική υπευθυνότητα με καινοτομίες και με μια νέα Παιδεία, παρέμειναν πολλά ερωτηματικά για το πραγματικό έδαφος που θα πατήσουν τέτοια σχέδια.

Όπως σημείωναν παράγοντες του ΣΕΒ, «Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, αλλά και μετασχηματισμών σε παγκόσμια κλίμακα, η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, που να αποδίδει περισσότερα ανταγωνιστικά και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη καινοτομία και περισσότερη εξωστρέφεια. Το υπόδειγμα αυτό, όμως, οφείλουμε να το συμπληρώσουμε πρωτίστως με ένα νέο αξιακό υπόδειγμα, που θα βασίζεται σε πρόσωπα, φορείς και οργανώσεις που θα διαπνέονται από αξίες».

Τη Γ.Σ. τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και πολλοί άνθρωποι των επιχειρήσεων, των γραμμάτων και της πολιτικής. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρόεδρος του Busness Europa κ.Pierre Gattaz.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και στην αντοχή που έδειξαν ορισμένες επιχειρήσεις που ασπάζονταν την υγιή επιχειρηματικότητα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μια σειρά επιχειρηματίες εξήγησαν πως ξεκίνησαν, τι καινοτομίες έκαναν και τι πέτυχαν με την επιμονή και την εργασία τους.

Ο κ. Φέσσας αφού στάθηκε στο κεντρικό μήνυμα της Γ.Σ. «Το αύριο, σήμερα: για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών» ανέφερε ότι ο ΣΕΒ, έχει με κάθε τρόπο τονίσει πώς η ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί μόνο με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες επενδύσεις, ανταγωνιστική φορολογία στην εργασία και στην παραγωγή, ψηφιοποίηση της οικονομίας και του κράτους, παιδεία, κράτος  δικαίου, κοινωνική συνοχή και εθνική συνεννόηση.  Για να ξεκολλήσουμε από τις θέσεις των ουραγών στις διεθνείς αξιολογήσεις, και για να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα διαχρονικά μας προβλήματα.
«Επιλέξαμε να αναδείξουμε φωτεινά παραδείγματα: Ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιοι οργανισμοί, κοινωνικές πρωτοβουλίες και άξιοι συμπολίτες μας, που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους  και  στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Επιδόσεις που στηρίζονται σε  γνώση, καινοτομία, εξωστρέφεια, αξιοκρατία, συνεργασία, αλληλεγγύη.
Είναι αξίες που δημιουργούν νησίδες αριστείας. Ζητούμενο, είναι οι νησίδες αυτές να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν ο κανόνας για μία νέα ενάρετη και διατηρήσιμη κανονικότητα για την χώρα. Ένα  στέρεο έδαφος για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και της  κοινωνίας. Επιλέξαμε να ακούσουμε και να εμπνευσθούμε από άξιους συμπολίτες μας, που με όπλο και κινητήρια δύναμη τις αξίες τους πέτυχαν να αποτελούν  θετικά παραδείγματα. Επιδίωξή μας είναι η σημερινή βραδιά να ευαισθητοποιήσει μυαλά και συνειδήσεις ώστε να κτυπηθεί το κακό στην ρίζα του.»

 

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος εξήρε την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και τα νέα ανοδική πορεία που ανοίγεται με τις πολιτικές εκτός μνημονίου τόνισε ότι «Ο δικός μας δρόμος δεν αναζητά τις δήθεν εύκολες λύσεις που όμως συσσωρεύουν βάρη στο μέλλον αλλά τις βιώσιμες λύσεις, τα διατηρήσιμα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και είναι ανηφορικός. Η φετινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο. Παρόλα αυτά επέλεξα να σας παρουσιάσω, όχι τον δήθεν εύκολο δρόμο αλλά τον ανηφορικό, διότι κατά τη γνώμη μου, μόνο έτσι θα κατακτήσουμε τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό προχωράμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ότι οι επιλογές μας εκφράζουν βαθύτερες ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας και γι’ αυτό θα βρουν και αυτή τη φορά τη στήριξη του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.  Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της φορολογίας επεσήμανε ότι βεβαίως υπάρχει θέμα υπερφορολόγησης για όσους πράγματι πληρώνουν φόρους, και πρέπει να γίνουν φοροελαφρύνσεις στοχευμένες που να ενισχύουν τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υπενθύμισε όμως, ότι την περίοδο 2009-2014 το φορολογικό βάρος αυξήθηκε 5 ποσοστιαίες μονάδες και την περίοδο 2015-2018 κατά 1,6 μονάδες. «Το να ανάγεται λοιπόν το πρόβλημα σε κάποια ιδεοληψία της παρούσας κυβέρνησης, ενέχει τον κίνδυνο να επαναληφθεί το γνωστό ιστορικό μοτίβο: πρώτα έρχεται η χρεοκοπία. Μετά έρχεται η υπερφορολόγηση. Μετά κάποιοι φωνάζουν «κάτω οι φόροι». Μετά, έρχεται η καταστροφή, η κρίση επιστρέφει. Συνέβη στο παρελθόν, ας μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί», υπογράμμισε ο κ.Δραγασάκης και πρόσθεσε:  «Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της φορολογίας είναι ‘ναι σε στοχευμένες αναπτυξιακές και δίκαιες φοροελαφρύνσεις με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε’. Λέμε όμως ένα ισχυρό ‘όχι’ σε κάθε προσπάθεια επιστροφής ή διολίσθησης στο πριν την κρίση καθεστώς υποφορολόγησης και ασυδοσίας. Η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης στο 150%, η μείωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων, η υπερέκπτωση σε δαπάνες έρευνας, τα κίνητρα για ευρεσιτεχνίες κ.ά., είναι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Παραδείγματα επιχειρηματικότητας
Στη, διαφορετική, φετινή Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν 11 θετικά παραδείγματα από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά, τον δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, με στόχο να αναδείξουμε την «Ελλάδα αλλιώς».

Η Γενική Συνέλευση συνεχίστηκε με συζήτηση, με θέμα: «Να φέρουμε το αύριο σήμερα. Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών» στην οποία συμμετείχαν οι Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ, Θεοδόσης Π. Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και Μαρία Κοκάλα, Τελειόφοιτος Λυκείου, Υπότροφος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Σκληρές αλήθειες

Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος που είχαν ο Θεόδωρος Φέσσας, και ο καθηγητής του ΕΠΜ κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος για τη σημερινή κατάσταση της ηθικής της επιχειρηματικότητας και κατά πόσο η ηθική παραγει αξίες. Σε ερώτηση του κ. Φύσσα για τη σχέση ανάπτυξης του ΑΕΠ και της ηθικής στην επιχειρηματικότητα και αν στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να επιδεχθούμε αυτή την αρχή ο κ. Καθηγητής «δεν μάσησε» τα λόγια του: «Μεταξύ μας ε, δεν μας ακούει κανένας! Δεν είμαστε πολύ έντιμοι»! (χειροκροτήματα) για να συνεχίσει παρακάτω: «όταν λες ψέματα σε έναν λαό και του χαϊδεύεις τα αυτιά είστε «νταβατζής»! με συγχωρείτε, χρησιμοποιώ «επιστημονική» ουρολογία, «είστε νταβατζής. Το ψέμα είναι βαθύτατα αντιλαϊκό» (χειροκροτήματα). Ο κ. Τάσιος πρότεινε ένα 15ετές πρόγραμμα «Ηθικοπαιδείας» αφού πρώτα εντόπισε την κύρια αιτία της ανηθικότητας στον βίο των Ελλήνων, στη έλλειψη ηθικής παιδείας.

Δείτε τον αποκαλυπτικό διάλογο στο βίντεο

 

Β