tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Ε.Ε.Α. στο Ηρώδειο

 

  • Επί 15 λεπτά το κοινό συνεπαρμένο χειροκροτούσε τους συντελεστές της παράστασης «Η καρδιά του Chopin χτυπά στο Ηρώδειο», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στην οποία συνδιοργανωτής ήταν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.

 

Μια μεγαλειώδης και αξέχαστη συναυλία, με συνδιοργανωτή το Ε.Ε.Α., δόθηκε στο Ηρώδειο, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022. Η  Ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας  «Teatr Wielki – Polish National Opera»,  μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο, και η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, παρουσίασαν  στο Αθηναϊκό κοινό τα αριστουργήματα του παγκόσμιου συμφωνικού ρεπερτορίου σε ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στον μεγάλο Πολωνό συνθέτη Frédéric Chopin, τον μύθο του παγκόσμιου Ρομαντισμού, εκφραστή του αέναου πάθους και της λαμπερής δεξιοτεχνίας. Το έργο του  ξεδιπλώθηκε επί σκηνής μέσα από τα αριστουργήματά του για πιάνο και ορχήστρα από την εμβληματική Πολωνική Ορχήστρα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσιου είπε ότι «είναι χαρά μας που σαν Επαγγελματικό Επιμελητήριο υποστηρίξαμε αυτή την πολύ όμορφη συναυλία προς τιμή του Σοπέν. Εμείς οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις της χώρας, στηρίζουμε όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη κουλτούρα και ότι μπορεί να δώσει όμορφες στιγμές σε όλους τους Έλληνες»

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καλύφθηκαν όλες οι θέσεις στο Ηρώδειο, πολλοί επίσημοι και πολλοί επαγγελματίες – μέλη του ΕΕΑ καθώς και μέλη του Δ.Σ.

Η  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας, «Teatr Wielki – Polish National Opera» ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier, Γάλλου μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του δημοφιλούς ηθοποιού Δημήτρη Λάλου επί σκηνής ως Frederic Chopin, ο οποίος θα ερμήνευσε αυθεντικά βιογραφικά κείμενα και επιστολές  του Chopin, σπονδυλωτά, στην εισαγωγή και μεταξύ των μερών του μουσικού έργου εισαγάγοντας το κοινό στις σκέψεις και τα συναισθήματα του τόσο ευαίσθητου και  ευθραύστου καλλιτέχνη, στην εποχή των ετών 1830 -1849 όταν συνέθετε τα έργα του.

Το παρών έδωσε και ο αγαπημένος των Ελλήνων φιλάθλων, προπονητής ποδοσφαίρου Γιάτσεκ Γκμοχ, Πολωνός στην καταγωγή.

Μέλη της Διοίκησης του ΕΕΑ στο Ηρώδειο

Εκτός του ΕΕΑ η εκδήλωση τελούσε επίσης υπό την αιγίδα Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα.

Ο Σοπέν

Τόσο μέσα από το μουσικό έργο του Chopin, όσο και μέσα από τα κείμενα και τις επιστολές του, ο θεατής-ακροατής μπαίνει  στην ψυχή του συνθέτη και νοιώθει τα συναισθήματα που γέννησαν το έργο του, το οποίο παρουσιάστηκε επί σκηνής, κατά τα πρότυπα των συγχρόνων παραστασιολογικών και μουσικολογικών προσεγγίσεων στις διεθνείς αίθουσες κλασικής μουσικής στα αφιερώματα συνθετών, όπου εισάγεται πλέον θεατρικό αναλόγιο με επεξηγηματικά κείμενα από πρωτογενείς πήγες.

Ο Δημήτρης Λάλος στον ρόλο του Chopin

Ο Frederic Chopin έφυγε από την ζωή μόλις στα 39 του χρόνια, με μια βαθιά εσωστρέφεια παρόλη την επαγγελματική του λάμψη και αποδοχή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεατή ακροατή να προσεγγίζει τα συναισθήματά και την ψυχοσύνθεση του, που οδήγησε σε αυτό το αριστουργηματικό έργο. Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά. Κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.

Σε ηλικία 20 ετών o Chopin έφυγε από τη Βαρσοβία, την πατρίδα του, για να ξεφύγει από την κατοχή των Ρώσων. Με τις παρτιτούρες του στα χέρια έφτασε άγνωστος και φτωχός στο Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα. Αποθεώθηκε και λατρεύτηκε ως καλλιτέχνης και έγινε μύθος.

Παρά την λάμψη και την καθολική αναγνώρισή του ως ιδιοφυής συνθέτης και πιανίστας, έζησε σε βαθιά μελαγχολία νοσταλγώντας την πατρίδα του και αναζητώντας τον ανεκπλήρωτό του έρωτα. Έγραψε μαγική μουσική υμνώντας την πατρίδα του και καθιερώθηκε ως ακαταμάχητος βιρτουόζος πιανίστας. Ο Chopin έζησε μόνο 39 χρόνια, αφήνοντας πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα που λατρεύονται με την ίδια δύναμη μέχρι σήμερα.

«Αναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου; Και την καρδιά μου πού την σπατάλησα;…» γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του, μέρος των οποίων θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, ανάμεσα στα μουσικά έργα.

«…Είμαστε σαν παλιά τσέμπαλα που, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν παιχτεί πάνω τους ατέλειωτες τρίλιες. Το εξωτερικό τους μπορεί να φαίνεται τέλειο, αλλά οι χορδές τους έχουνε σπάσει και τα στηρίγματα λείπουν… Είμαστε προϊόντα ενός μεγάλου δημιουργού, ενός είδους Stradivarius, o οποίος δεν είναι πια παρών για να μας επιδιορθώσει…», έγραψε λίγο πριν το τέλος.

Η καρδιά του Frédéric Chopin αναπαύεται στην αγαπημένη του Βαρσοβία. Η μουσική του ταξιδεύει αιώνια στον χρόνο.

 

Το δελτίο τύπου της εταιρείας που οργάνωσε την εκδήλωση

 

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΠΕΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

ΧΑΡΙΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

MΑΓΕΨΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΗΧΟ ΤΗΣ

Η ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ  

ΓΟΗΤΕΥΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ

ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ

 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΠΑΥΛΟΥ ΤΟΥΤΟΥΖΑ 

 ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

 Η καρδιά του Φρεντερίκ Σοπέν χτύπησε στο κατάμεστο Ηρώδειο σε μια μεγαλειώδη μουσική βραδιά, που πρωταγωνίστησε η μουσική του Πολωνού συνθέτη, αλλά και ο ίδιος ο λόγος του, όπως ακούστηκε μέσα από τις επιστολές του.

Ο μοναδικής ποιότητας αιθέριος ήχος, που χαρακτηρίζει την κορυφαία στην παγκόσμια κατάταξη Ορχήστρα, της Κρατικής Όπερας της Βαρσοβίας καθήλωσε το ελληνικό κοινό που ανταποκρίθηκε με τεράστιο ενθουσιασμό και χειροκρότησε παρατεταμένα, ζητώντας πολλαπλά encore.

Tα αριστουργηματικά έργα του Σοπέν, Chopiniana και Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο, απέδωσε μοναδικά η Εθνική Συμφωνική της Όπερας της Βαρσοβίας, με την λαμπερή σολίστ-πιανίστα  Τατιάνα Παπαγεωργίου, υπό τη διεύθυνση του Γάλλου μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας της Βαρσοβίας, Patrick Fournillier.

Ο Patrick Fournillier είναι από τους πιο περιζήτητους μαέστρους σήμερα στην Ευρώπη. Μοιράστηκε την τέχνη του με το κοινό, που κατέκλυσε τον χώρο, στέλνοντας μηνύματα υψηλού πολιτισμού, αλλά και φίλιας. Διηύθυνε την  Ορχήστρα με εξαιρετική ακρίβεια, λυρισμό και φινετσάτη εκφραστικότητα, αποδίδοντας με γνησιότητα το ιδιαίτερα ευαίσθητο και ρομαντικό ύφος της μουσικής του Σοπέν μέσα από την εμπειρία του ως αρχιμουσικός της ιστορικής Ορχήστρας, που έχει την έδρα της στην Βαρσοβία τη γενέτειρά του Σοπέν.

Στο τέλος της συναυλίας  εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη μοναδική βραδιά στην Αθήνα, σε ένα μνημειακό χώρο όπως το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Επάξια αναμετρήθηκε η Τατιάνα Παπαγεώργιου με το εμβληματικό και άκρως απαιτητικό, δεξιοτεχνικά  έργο του Frederic Chopin, αναδεικνύοντας  με βαθιά εκφραστικότητα, πολλαπλές εναλλαγές χρωμάτων  και λαμπερό σoλιστικό ήχο τις λατρεμένες  μελωδίες του Πολωνού συνθέτη.  Η Ελληνίδα πιανίστα ενσωματώθηκε πλήρως στην αισθητική, την ποιότητα και τον ήχο της Ορχήστρας.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν οι δικές της ενορχηστρώσεις στο έργο Chopiniana για πιάνο και Ορχήστρα Εγχόρδων που αποδοθήκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, με εγκωμιαστικά σχόλια της ορχήστρας που εξειδικεύεται στο ρεπερτόριο του Σοπέν,  δίνοντας μια ονειρεμένη και άκρως μαγική διάσταση στο πολυαγαπημένο αυτό έργο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ορχήστρα υιοθέτησε τις συγκεκριμένες ενορχηστρώσεις της Τατιάνας Παπαγεωργίου τις οποίες θα παρουσιάσει στο Μεγάλο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας.

Το κοινό την υποδέχτηκε με θερμό χειροκρότημα στη σκηνή και χειροκροτούσε μετά από κάθε ερμηνεία της.

Ο Δημήτρης Λάλος ερμήνευσε μοναδικά τον ρόλο του Σοπέν, σκιαγραφώντας μέσα από τα κείμενα  που ερμήνευσε την ψυχοσύνθεση του, μεταφέροντας στο κοινό τον βαθύ λυρισμό,  την αισθαντικότητα, το πάθος, τον πατριωτισμό, αλλά και την απόγνωση και μελαγχολία του.

Η  ζωή και το έργο του Σοπέν φωτίστηκαν, καθώς ο ηθοποιός κατάφερε να συνδιαλαγεί με την Ορχήστρα με απολυτή επιτυχία, δίνοντας και λαμβάνοντας έμπνευση από το συγκλονιστικό μουσικό έργο του Σοπέν. Ανέδειξε το πνεύμα του, την τραυματική του πορεία, όλα εκείνα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του και καταγράφηκαν στις αριστουργηματικές συνθέσεις του πριν φύγει από τη ζωή στα 39 του χρόνια.

Η συνύπαρξη των δυο τεχνών, μουσικής και θεατρικής απόδοσης στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και άγγιξε  το κοινό . Τα κείμενα που ερμήνευσε ο Δημήτρης Λάλος, προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία της Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία ως μουσικολόγος έχει μελετήσει σε βάθος  τις πήγες που αφορούν στο έργο του συνθέτη.

Το κοινό όρθιο, ενθουσιασμένο, μη θέλοντας να  αποχωρήσει από το Ηρώδειο, ζητούσε  να δοθεί και άλλη συνέχεια σε αυτή τη μαγική βραδιά, που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν. Χειροκρότησε θερμά  την σολίστ και την Ορχήστρα, η οποία  χάρισε τρία ακόμα encore.

Ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν ήταν και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης,  ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’, ο Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.ΚΑΡ, καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας, γιός του αείμνηστου Παύλου Τούτουζα  στον οποίο ήταν και αφιερωμένη η συναυλία, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η Πρόεδρος  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας  Όλγα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα Σκυτάλη, Ιωάννα Λεβαντή, Πρόεδρος Ωνασείου κος Ιωάννης Μπολέτης, η Πρόεδρος Δ.Σ. Mediteraneo κα Δραγίνη Γεωργία , ο  Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα κ. Artur Lompart, ο Διευθυντής του Teatr Wielki – Πολωνικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Πολωνίας  Waldemar Dabrowski, τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ Δημήτρης Ρίχτερ, Κωνσταντίνος Τσιούπης,  Χαράλαμπος Βλαχόπουλος. O Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Dr. David G. Horner,  Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κος Βασίλης Γιαννακόπουλος, η γενική γραμματέας κα Ελισάβετ Χατζηγάκη  και ο κος Μιχάλης Χατζηγάκης από  το Ίδρυμα Χατζηγάκη.

 Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα: της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε ο  Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,  της  Περιφέρειας Αττικής, της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου, σε συνδιοργάνωση  με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την εκδήλωση στήριξε η Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας. Την εκδήλωση στήριξαν ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, το Mediteranneo, η ΔΕΔΔΗΕ και το Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Ινστιτούτο.

 

Χορηγοί επικοινωνίας:EΡΤ,  3o Πρόγραμμα, Αlpha TV, Star TV, Εκκλησία της Ελλάδος 89.5 FM,  COSMOTE TV.

 

Β