Η κρίση στην οικοδομή πλήττει τους μεσίτες

Σοβαρές παρενέργειες έχει η γενική κρίση της οικοδομής σε σειρά από επαγγέλματα όπως των μεσιτών ακινήτων κ.α.

Σοβαρές παρενέργειες έχει η γενική κρίση της οικοδομής σε σειρά από επαγγέλματα όπως των μεσιτών ακινήτων, των κατασκευαστών, των επιχειρήσεων οικοδομικών υλικών κ.α. Η δε ανεργία στους εργαζόμενους στην οικοδομή από καιρό έχει κτυπήσει κόκκινο.

Επί πλέον η μεγάλη αύξηση της φορολογίας ακινήτων, με διάφορες μορφές έχει «τρομοκρατήσει» κάθε υποψήφιο αγοραστή ενώ η κρίση εισοδημάτων βγάζει στο «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα από νοικοκυριά που αδυνατούν είτε να πληρώσουν δάνεια είτε άλλες υποχρεώσεις.

Στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo 2012 εκτέθηκαν σειρά από στοιχεία που δείχνουν ανάγλυφα την κρίση η οποία απεικονίζεται κυρίως στα απούλητα ακίνητα και στην πτώση αδειών οικοδομής.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, ανέφερε ότι τα αδιάθετα προς πώληση ακίνητα (κατοικίες) σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 160.000 και 180.000.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των συναλλαγών, που πλήττει κυρίως τους μεσίτες, παρουσιάσει μεγάλη πτώση που κυμαίνεται στο 40% περίπου το 2012 σε σχέση με το 2011, όταν έχει προηγηθεί μείωση συναλλαγών 30% το 2011 σε σχέση με το 2010.

Ταυτόχρονα οι χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο συγκεκριμένο τομέα να φθάνουν το 20%.

Η κατάσταση όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα χειροτερεύει για έναν ακόμη χρόνο με τις οικοδομικές άδειες να έχουν υποχωρήσει στις 24.000 ετησίως σε σχέση με πάνω από 90.000 πριν την κρίση, ενώ ένας στους δύο εργαζόμενους στον κλάδο έχει χάσει την εργασία του.

Οι τιμές στα ακίνητα έχουν υποχωρήσει κατά 21% περίπου σε ονομαστικούς όρους από τότε που ξεκίνησε η κρίση και 30% σε πραγματικούς όρους.

Από πλευράς επαγγελματιών ο κλάδος που έχει κτυπηθεί πιο πολύ από την κρίση είναι οι μεσίτες ακινήτων. Υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων αλλά δεν υπάρχει ζήτηση και οι συναλλαγές πέφτουν κατακόρυφα. Η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη ώστε πολλοί επαγγελματίες έχουν χάσει κυριολεκτικά τη δουλειά τους ενώ ακόμη δεν φαίνεται φως στο τούνελ.