Νέα Υόρκη – Ρωσία. Υπό έλεγχο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε  ότι θα απαγορευτούν όλα τα υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις για ηλεκτρονικά τσιγάρα -εκτός από τα μεντόλ και καπνού- προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή πνευμονική ασθένεια, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε στον θάνατο και αποδίδεται στο άτμισμα.

Ο Κουόμο είπε ότι το άτμισμα είναι επικίνδυνο και ανησυχεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων ή γλυκών οδηγούν τους νέους στην εξάρτηση από τη νικοτίνη.

«Προφανώς αυτά στόχευαν τους νέους και ήταν πολύ επιτυχημένα στον στόχο τους», είπε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μανχάταν.

Σχεδόν 400 άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ασθενήσει από μια μυστηριώδη πνευμονική νόσο που ενδέχεται να σχετίζεται με το άτμισμα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Έξι από τους ασθενείς πέθαναν.

Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι προκαλεί την ασθένεια. Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να μην αγοράζει προϊόντα ατμίσματος στον δρόμο και να μην χρησιμοποιεί ουσίες που περιέχουν μαριχουάνα.

Η Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη Πολιτεία που υιοθετεί μια τέοια απαγόρευση. Είχε προηγηθεί το Μίσιγκαν, στις αρχές του μήνα. Την Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποσύρει από τα ράφια όλα τα προϊόντα με γεύσεις.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων στη Νέα Υόρκη απαγορεύονται σε νέους κάτω των 18 ετών και αυτό το ηλικιακό όριο θα αυξηθεί στα 21 από τον Νοέμβριο.

Ρωσία: Η κυβέρνηση βάζει φόρο κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η ρωσική κυβέρνηση  προτίθεται να επιβάλει φόρο κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα νικοτινούχα υγρά, εξισώνοντάς τα με τα τσιγάρα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του καπνίσματος.
Η υπουργός Υγείας της Ρωσίας Βερονίκα Σκβαρτσόβα δήλωσε σότι το ζήτημα της επιβολής φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πως το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο.
Η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός έδωσε εντολή στη κυβέρνηση « να εξισώσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με τα συνήθη είδη καπνού, ώστε όλοι οι περιορισμοί που αφορούν τα συνήθη τσιγάρα να ισχύουν και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα».
Η Βερονίκα Σκβαρτσόβα επεσήμανε ότι το κάπνισμα στην Ρωσία τα τελευταία χρόνια μειώνεται αποτελεσματικά.
Το ρωσικό υπουργείο έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του καπνίσματος βασικός στόχος του οποίου είναι να μειώσει την κατανάλωση καπνού στο 5% στα προσεχή 30 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Υγείας, από παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα, ετησίως πεθαίνουν περίπου 300.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση καπνού συνιστά μια από τις πλέον σημαντικές απειλές για την ανθρώπινη υγεία, εξαιτίας της οποίας ετησίως πεθαίνουν περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, 890.000 εκ των οποίων είναι  παθητικοί καπνιστές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

B