tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η νέα KYA για τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας σε επιχειρήσεις και τις κυρώσεις για την παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Γράφει ο Στάθης Δημ. Σταματελόπουλος, Νομικός Συνεργάτης Ε.Ε.Α.


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄2401/17-6-2020 η υπ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 37992/17.6.2020 κοινή υπουργική απόφαση, που αφορά τους κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και προβλέπει τις νέες διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων.

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 της ως άνω ΚΥΑ καθορίζονται οι κανόνες λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής :

  1. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, των ακόλουθων αποστάσεων:
  2. Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων πάσης φύσεως που παραμένουν σε λειτουργία, τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5)μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.
  3. Oι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων γυμναστικής ΚΑΔ 93.13 και των υπηρεσιών σωματικής ευεξίας (πιλάτες κ.λπ.) ΚΑΔ 96.04.10.00 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος I, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
  4. Οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες/88.10.13 και των υπηρεσιών επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες/88.10.14.00 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος ΙΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
  5. Oι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων που προσφέρουν υπηρεσίες παιδότοπου ΚΑΔ 93.29.19 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος IV, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
  6. Σε όλους τους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30 απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.Οι κυρώσεις επιβάλλονται στις πιχειρήσεις σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας.
  7. Προκειμένου να λειτουργήσουν οι αγορές τουάρθρου 38 του Ν. 4497/2017(ΦΕΚ Α’ 171), οι φορείς λειτουργίας τους οφείλουν να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]τα στοιχεία της παρ. 1 που αφορούν στο τοπογραφικό διάγραμμα, με κοινοποίηση στην τοπική αστυνομική αρχή. Σε αντίθετη περίπτωση η λειτουργία της αγοράς θεωρείται μη νόμιμη.

Στο άρθρο 3 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης καθορίζονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα σχετικά μέτρα και ειδικότερα προβλέπονται τα εξής :

  1. Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 1, επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

 

Ειδικότερα όσον αφορά στην αναστολή λειτουργίας τρων επιχειρήσεων από 15- 90 ημέρες προβλέπεται ότι θα επιβάλλεται αναστολή :

– 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση,

– 30 ημέρες στη δεύτερη

– και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου

– 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου.

 

  1. Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
  2. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στο άρθρο 4 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης καθορίζονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικότερα προβλέπονται τα εξής :

  1. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
    Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει επίσης για τον οδηγό και τους επιβάτες επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης.
  2. Οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και εκτάκτου προσωπικού των συγκοινωνιακών φορέων, που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση προς αποφυγή συνωστισμού.
  3. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στο άρθρο 5 καθορίζονται τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό και ειδικότερα ορίζεται ότι :

  1. Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α’ 222) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών, πλέον του οδηγού.
  2. Για επιβατηγά οχήματα οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του Ν.4093/2012, επιτρέπεται η μεταφορά τεσσάρων (4) επιβατών πλέον του οδηγού.
  3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου, ή διπλώματος οδήγησης).
  4. Για τις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 3, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό.
  5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150)ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.

Στο άρθρο 6 προβλέπονται τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και ορίζεται ειδικότερα ότι :

  1. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.
  2. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά τεσσάρων (4) επιβατών πλέον του οδηγού.
  3. Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου Βαν οχήματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 61512/2900/11.12.2002 υπουργικής απόφασης (Β΄ 1548).
  4. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης).
  5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.

Στο άρθρο 7 καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός επιβατών στις μετακινήσεις με λεωφορεία δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις και συγκεκριμένα ορίζεται ότι:

  1. Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό.
  2. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού της παρ. 1, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
  3. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που σε αστικά λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό το οποίο απομονώνει τον οδηγό από τους υπόλοιπους επιβάτες, συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον οδηγό. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τους οδηγούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των σιδηροδρομικών οχημάτων, στα οποία απομονώνεται η θέση του οδηγού από τον υπόλοιπο συρμό ή μέσο. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στο άρθρο 9 καθορίζονται τα μέτρα προστασίας κατά τις αεροπορικές μετακινήσεις και ορίζεται ότι :

  1. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
  2. Οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.
  3. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Επίσης στο άρθρο 10 καθορίζονται τα μέτρα προστασίας στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές και ειδικότερα προβλέπεται ότι :

  1. Με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων των επιβατηγών και επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, διασφαλίζεται η μεταφορά κατ’ ανώτατο όριο του εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες, καθώς και η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά. Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα (4) άτομα, εφόσον είναι είτε συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους, σε διαφορετική δε περίπτωση δυο (2) μεμονωμένοι επιβάτες ή μέλη πληρώματος, αντιστοίχως.
  2. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος των πλοίων υποχρεούνται, πριν την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τις οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https:// www.ynanp.gr/el/).
  3. Για κάθε παράβαση των διατάξεων της παρούσας επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στους πλοιάρχους διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Στο άρθρο  19 επαναλαμβάνονται τα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και ειδικότερα ορίζεται ότι, οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών ενώ σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Για κάθε παράβαση των κανόνων ελάχιστης απόστασης και αναλογίας σε χώρους συνάθροισης κοινού επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στο άρθρο 22 καθορίζονται οι διαδικασίες ελέγχων και η πιστοποίηση των παραβάσεων και προβλέπεται ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση, συντάσσεται από τα ελεγκτικά όργανα Πράξη Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας (Παράρτημα VΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας), εφόσον συντρέχει περίπτωση κατά το άρθρο 3. Αν η παράβαση αφορά σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή επιχείρηση ή οργανισμό/φορέα, σε περίπτωση άρνησης παραλαβής, η επιδιδόμενη πράξη θυροκολλάται στον χώρο όπου διαπιστώθηκε η παράβαση με την παρουσία δυο (2) εκ των οικείων ελεγκτικών οργάνων. Για την άρνηση παραλαβής και τη θυροκόλληση γίνεται σχετική ενυπόγραφη και χρονολογημένη μνεία στα αντίτυπα της επιδιδόμενης πράξης. Εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Η υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται μόνον ηλεκτρονικά στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας. Με εξαίρεση τις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), όπου εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας επί των αντιρρήσεων εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών, στις υπόλοιπες Αρχές της παρ. 1 του άρθρου 21, με απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας ή της Αρχής, συγκροτείται τριμελής επιτροπή, η οποία εξετάζει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει. Αν οι υποβληθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, επικυρώνονται οι ήδη επιβληθείσες διοικητικές πράξεις (διοικητικό πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας, όπου προβλέπεται) από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή Αρχής, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση. Η προθεσμία υποβολής καθώς και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης/οργανισμού/φορέα, το οποίο επιβάλλεται παραχρήμα με τη διαπίστωση της παράβασης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

 

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι, για δικαιοπολιτικούς λόγους και για την τήρηση της ισότητας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 26, η ισχύς της κοινής αυτής υπουργικής απόφασης έχει αναδρομική ισχύ από την 31/5/2020, ώστε να μην τύχουν δυσμενέστερης μεταχείρισης, ειδικότερα   σε ότι αφορά στο χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει ήδη επιβληθεί η σχετική διοικητική κύρωση, καθώς με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προβλέπεται κλιμάκωση στην διάρκεια της αναστολής, ανάλογα με την υποτροπή του παραβάτη.