tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η νέα προθεσμία άραγε αρκεί;

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο Ιούνιος φτάνει στο τέλος του, αλλά πριν τη λήξη του μας επιφύλαξε μια μικρή έκπληξη (;) όσον αφορά την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Λέγαμε από την πρώτη σχεδόν στιγμή ότι ήταν ανέφικτο να αρκέσει η αρχική προθεσμία για τις 30 Ιουνίου, κάτι που αποδείχθηκε από την πορεία των υποβολών, αφού μετά βίας έχουμε φτάσει περίπου στο 50% των υποβολών σε σχέση με πέρυσι.

Βέβαια, τον αριθμό υποβολών, όπως επίσης έχουμε πει, τον θεωρούμε σχεδόν επιτυχία, εάν συνυπολογίσουμε ότι οι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις εδώ και περίπου έναν μήνα, αφού πριν υπήρχε το μεγάλο κενό με τις επιστρεπτέες προκαταβολές σχετικά με το πώς θα απεικονιστούν, αλλά και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων που παρέμεναν κλειστές. Εκτός αυτού, υπήρχε παράλληλα το μεγάλο κενό σχετικά με τις διασταυρώσεις των myDATA, το οποίο βέβαια εξακολουθεί και παραμένει, αλλά εάν περιμένουμε να καλυφθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιμένουμε για πάρα πολύ καιρό…

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω λοιπόν, εχθές το πρωί εκδόθηκε δελτίο τύπου από το Υπουργείο Οικονομικών, που αναφέρει ότι «με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021».

Βέβαια, στο ίδιο δελτίο τύπου φρόντισε το Υπουργείο να «υπενθυμίσει» ότι η εφαρμογή άνοιξε στις 30 Μαρτίου, όμως πουθενά δεν είδαμε να αναφέρεται το πραγματικό γεγονός, από πότε δηλαδή μπορεί ο φορολογούμενος με απόλυτη ασφάλεια να υποβάλλει τη δήλωσή του χωρίς να ψάχνει εάν κάτι λείπει και θα πρέπει να περιμένει. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, θεωρούμε ότι το πραγματικό γεγονός καλύπτεται από τις «ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν» που αναφέρει το δελτίο τύπου.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι εάν το περιθώριο αρκεί. Οι «απ’ έξω» θεωρούν ότι η παράταση είναι μεγάλη, αφού βλέπουν παράταση 28 ημερών και 15 ωρών. Τις ώρες τις λέμε για την προθεσμία που λήγει στις 15.00 το μεσημέρι, κάτι το οποίο γίνεται προφανώς για να παραλληλιστεί με την πρώτη δόση που δεν αλλάζει, αφού παραμένει στις 29 Ιουλίου όπως ξεκαθαρίζεται στο δελτίο τύπου. Εμείς πάντως που είμαστε του χώρου, κρίνουμε ότι το διάστημα της παράτασης δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται, αφού για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά κάτι παραπάνω από 90.000 φορολογικές δηλώσεις κατά μέσο όρο, ώστε να υποβάλλουν όλοι εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας.

Το νούμερο μπορεί να επιτευχθεί;

Δεν είναι και τόσο εύκολο, εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι από εβδομάδα μπαίνει στο παιχνίδι ο ΦΠΑ των απλογραφικών βιβλίων, που είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, άρα τα εξαψήφια νούμερα ημερησίως θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν να επιτυγχάνονται. Επίσης εκτός του ΦΠΑ και των άλλων υποχρεώσεων, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μέσα στις δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί, ένα πολύ μεγάλο μέρος αφορά δηλώσεις με έντυπα Ε3, άρα επαγγελματιών. Για τα έντυπα Ε3, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι δεν έχει υποβληθεί περίπου το 68% των δηλώσεων, οι οποίες όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας, δεν είναι δηλώσεις του «ενός κλικ», αλλά πολλών παραπάνω. Τα στοιχεία των Ε3 που αναφέρουμε είναι χωρίς τα νομικά πρόσωπα, οπότε εάν στα ανωτέρω προσθέσουμε και τα νομικά πρόσωπα, τότε η ψαλίδα των μη υποβληθεισών θα ανοίξει ακόμα περισσότερο, αφού τα νούμερα στα νομικά πρόσωπα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί άνοιξαν τελευταία.

Βάσει όλων αυτών λοιπόν, θα χαρακτηριζόταν η προθεσμία των 28 ημερών και 15 ωρών μεγάλη;

Εμείς θεωρούμε πως ξεκάθαρα δεν είναι μεγάλη, αλλά το ακριβώς αντίθετο, σύμφωνα με τα όσα προαναφέραμε… Από την άλλη όμως θα την χαρακτηρίζαμε ξεκάθαρη για δύο λόγους, έναν καλό και έναν κακό:

Ξεκάθαρη γιατί πρώτον δεν υπάρχει το άγχος και η πίεση των 15 ημερών, που μετά θα γίνονταν 20, μετά 25 και τελικά θα καταλήγαμε στις 29 Ιουλίου στις 15.00 η ώρα, δηλαδή το φαινόμενο των συνεχόμενων σταδιακών παρατάσεων λίγων ημερών, αυτός είναι ο καλός λόγος. Από την άλλη, ο δεύτερος και κακός λόγος έχει να κάνει με το χρονικό όριο της τελευταίας ημέρας… Για να ορίζεται το μεσημέρι σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλαχτεί η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, άρα όπως θα το ερμήνευε κάποιος έμπειρος στον χώρο, δεν υπάρχει διάθεση περαιτέρω παράτασης, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει η πληρωμή της πρώτης δόσης. Σε αυτό βέβαια η λύση είχε δοθεί πέρυσι και πρόπερυσι… Συγχώνευση των πρώτων δόσεων μαζί και λύθηκε το πρόβλημα! Δεν είναι περίοδος για πρόστιμα και προσαυξήσεις… Το θυμίζουμε από τώρα για την περίπτωση που θα φτάσουμε στο σημείο στα τέλη Ιουλίου να κυνηγάμε την ουρά μας για να προλάβουμε τις προθεσμίες δηλώσεων και ΦΠΑ, αλλά και των άλλων υποχρεώσεων παράλληλα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να πούμε και κάτι άλλο σχετικά με τον κλάδο μας και τις δουλειές που είναι «υποχρεωμένος» να αναλαμβάνει, εκθέτοντας από τη φιλόξενη σελίδα του e-forologia την άποψή μας και μόνο:

Έχει γίνει καραμέλα εδώ και πολλά χρόνια από πολλούς ανθρώπους η χρήση της έκφρασης «μίλα με τον λογιστή σου» για κάθε ζήτημα, οποιασδήποτε φύσης. Το συγκεκριμένο ζήτημα επανήλθε πάλι με τις πρόσφατες πλατφόρμες κι εάν είναι δουλειά του λογιστή να «τρέχει» τις συγκεκριμένες πλατφόρμες αιτήσεων διαφόρων επιδομάτων, όπως για παράδειγμα είναι το power pass και το fuel pass, αλλά και άλλων παρόμοιων εφαρμογών.

Η γνωστή «καραμέλα» δημιουργείται κυρίως από το γεγονός ότι η πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές γίνεται με χρήση των κωδικών taxis, όπου επικρατεί εδώ και καιρό η λανθασμένη άποψη ότι όπου κωδικοί taxis θα πρέπει να εμπλέκεται ο λογιστής. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τις περιπτώσεις που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη συγκεκριμένη «καραμέλα», όλοι μας γνωρίζουμε ποιοι συνηθίζουν να την «κερνούν» και να μας την στέλνουν πακέτο. Σε κάθε περίπτωση, η στρέβλωση αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα. Οι κωδικοί taxis είναι του φορολογούμενου κι αυτός είναι αρμόδιος να τους χειρίζεται και να τους χορηγεί όπου επιθυμεί, για όποια εργασία προκύπτει με αυτούς.

Ο φορολογούμενος είναι υπεύθυνος να γνωρίζει που τους έδωσε και για ποιον σκοπό και όχι ο λογιστής. Ο λογιστής τους χρησιμοποιεί για κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς και όχι για τα πάντα, άρα ο λογιστής δεν είναι υπεύθυνος να κρίνει εάν θα πρέπει να δοθούν οι κωδικοί σε όποιον τους ζητά, ούτε θα πρέπει να μπαίνει στη δύσκολη θέση να απαντήσει στην ερώτηση «να τους δώσω ή όχι; Τι λες;», γιατί η απάντηση «όχι», αυτόματα φέρνει την άλλη ερώτηση «και ποιος θα το κάνει;» ενώ η απάντηση «ναι», φέρνει την άλλη ερώτηση «μπορώ να τον εμπιστευτώ; Τι ζημιά μπορεί να μου κάνει με αυτούς τους κωδικούς;»… Με λίγα λόγια ατέρμονη συζήτηση χωρίς ουσία και κατάληξη!

Οι κωδικοί taxis είναι προσωπικό δεδομένο και στοιχείο των φορολογουμένων και όχι των λογιστών, πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την «καραμέλα»!

Όσον αφορά το εάν θα κάνει η όχι τις αιτήσεις επιδομάτων ο λογιστής, είναι απόφαση του κάθε επαγγελματία συναδέλφου. Οι αιτήσεις τέτοιου είδους, κατά την άποψή μας, αλλά και την άποψη πολλών συλλόγων μας πανελλαδικά, είναι ότι δεν ανήκουν στις συνήθεις λογιστικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι σημαντικότερες όλων και αποτελούν απόλυτη και ξεκάθαρη προτεραιότητά μας, γιατί απλά αυτή είναι η δουλειά μας. Το κυριότερο είναι ότι ο λογιστής σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένος να ελέγχει δικαιούχους και ποιοι το έκαναν και ποιοι όχι, άρα κατ’ επέκταση δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί και να απαντήσει στα υποθετικά, αλλά και πολύ συνηθισμένα, παράπονα του τύπου «δεν μου το είπες», «δεν με ενημέρωσες», «δεν με σκέφτηκες» και άλλα τέτοια παρόμοια. Εάν θέλει φυσικά και μπορεί να το κάνει, αλλά με επιλογή του και με τους όρους που ορίζει αυτός στην επιχείρησή του.

Πηγή: www.e-forologia.gr