tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η νόμιμη διάθεση προϊόντων μετά την ημερομηνία λήξης.

Πότε είναι νόμιμη η διάθεση προϊόντων με περασμένη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας

Στους νέους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) επαναλήφθηκε η διάταξη με βάση την οποία προσδιορίζεται πότε είναι νόμιμη η διάθεση προϊόντων με περασμένη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
 

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 13 του κανονισμού ισχύουν τα εξής:

1. Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ."

2. Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

3. Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

4. Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

5. Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

6. Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

7. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

α) Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ." χίλια ευρώ (€1.000) ανά κωδικό προϊόντος

β) Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα χίλια ευρώ (€1.000) ανά κωδικό προϊόντος.

γ) Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000) ανά κωδικό προϊόντος.

δ) Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ανά κωδικό προϊόντος

ε) Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ" σε χαμηλότερη τιμή δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000) ανά κωδικό προϊόντος.