«Η πρόληψη σώζει και τις επιχειρήσεις»

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", της 6ης Μαΐου 2018.

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", της 6ης Μαΐου 2018.


Ένα σκληρό μάθημα που έχουμε αποκομίσει όσοι κινούμαστε στην αγορά, είναι ότι πάρα πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν απέφυγαν το «λουκέτο» επειδή δεν υπήρξαν σωστή διάγνωση και έγκαιρη αξιολόγηση των κινδύνων και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και δυστυχώς, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αρκετές φορές δεν υπάρχει «θεραπεία». Οπότε, με δεδομένο και το γνωστό σκεπτικό του ιατρικού κόσμου ότι «η πρόληψη σώζει», στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εστιάσαμε στο να προλαμβάνουμε δύσκολες καταστάσεις έτσι ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες διάσωσης των επιχειρήσεων μας. Γι΄αυτό ακριβώς, σε συνεργασία και με την ΓΣΕΒΕΕ, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του Προγράμματος Early Warning Europe.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο αντιμετώπισης της επιχειρηματικότητας από την Πολιτεία και την Κοινωνία και -το κυριότερο- θα δώσει προοπτική σε επιχειρήσεις που είναι πιθανόν στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσουν δισεπίλυτα προβλήματα. Δηλαδή προσπαθούμε να προλάβουμε και όχι να «θεραπεύσουμε».
Ως Επιμελητήριο αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε δωρεάν υποστήριξη μέσω του προγράμματος σε 480 επιχειρήσεις. Δηλαδή αυτές οι επιχειρήσεις θα λάβουν εντελώς δωρεάν μια εξαιρετικά επαγγελματική υποστήριξη, διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης στη δραστηριότητα τους και συμβουλές από ειδικούς –ανάλογα πάντα με τους κινδύνους που θα εντοπιστούν. Έτσι, θα μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον σε πιο υγιή βάση. Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι όλη αυτή η διαδικασία προβλέπει απόλυτη εχεμύθεια, δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να δημοσιοποιηθούν στοιχεία των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι απλές. Η επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί νόμιμα πάνω από 3 χρόνια, να μην ανήκει σε δίκτυο franchise, να απασχολεί έως 50 άτομα προσωπικό, να δραστηριοποιείται στην Αττική με οποιοδήποτε  αντικείμενο δραστηριότητας (ΚΑΔ) και νομική μορφή.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η συμμετοχή της επιχείρησης δεν γίνεται γνωστή σε κανέναν εκτός από την οργανωτική ομάδα του Προγράμματος και τους Μέντορες που θα επιλεχθούν να παράσχουν συμβουλές.
Γενικότερα, πληροφορίες του Προγράμματος αλλά και αιτήσεις συμμετοχής βρίσκονται στο http://www.earlywarning.eea.gr/
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μία σειρά από δράσεις που έχει αναλάβει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με προφανή στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας και την ενίσχυση της μεγάλης προσπάθειας για τη χάραξη μίας αναπτυξιακής πορείας. Βαθιά πεποίθησ;h μας είναι ότι η ανάκαμψη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων. Αυτές είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας μας, αυτές οφείλουμε να προστατεύσουμε, να εξελίξουμε, να αναβαθμίσουμε, σε αυτές οφείλουμε να επενδύσουμε. Ισχυρή επιχειρηματικότητα σημαίνει και ισχυρή οικονομία, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί προκειμένου να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση. Με τα λόγια δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζονται πράξεις και στοχευμένες δράσεις για το ποθητό αποτέλεσμα και το Πρόγραμμα Early Warning είναι σίγουρα μία από αυτές.