tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η σημασία της συγκέντρωσης κατά την οδήγηση


Με πάγιο στόχο τις ασφαλείς μετακινήσεις – μάλιστα σε περίοδο επιστροφής των καλοκαιρινών εκδρομέων – και την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη οδήγηση, η  Επιτροπή Κυκλοφοριακής Αγωγής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι κοντά στους πολίτες και τους ευαισθητοποιεί για τη σημασία της συγκέντρωσης κατά την οδήγηση.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι οδηγοί να αντιληφθούν τους κινδύνους που επιφέρει η αμελής και η επιπόλαιη οδήγηση, να συνειδητοποιήσουν ότι η συγκέντρωση στο τιμόνι είναι ζωτικής σημασίας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ασφαλή οδήγηση.
Σύμφωνα με υπολογισμούς η αντίδραση του μέσου ανθρώπου κατά την οπτική αντίληψη ενός γεγονότος στο δρόμο – από τη στιγμή που θα αντιληφθεί ένα συμβάν – μέχρι να το επεξεργαστεί ο εγκέφαλός του και να δώσει εντολή για τη σχετική αντίδραση, διαρκεί περίπου 1 δευτερόλεπτο. Επομένως επιβάλλεται, κάθε φορά που οδηγούμε, όλες μας οι αισθήσεις και οι αντιληπτικές ικανότητες να βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση, ώστε να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε πιθανό ερέθισμα που μπορεί να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα.
Ενώ η ενδεδειγμένη δραστηριότητα της οδήγησης κατά την αναγνώριση ενός γεγονότος συγκροτείται ως εξής: αντίληψη~ανάλυση~απόφαση~ενέργεια λόγω της ελλιπούς συγκέντρωσης και ανύπαρκτης προβλεψιμότητας τα δύο πρώτα στάδια “άμεση αναγνώριση και ορθή εντολή από τον εγκέφαλο” δεν πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα η ενέργεια του οδηγού να θεωρείται αναμφίβολα επικίνδυνη.
Η συγκέντρωση δίνει την ικανότητα στον εγκέφαλο να εστιάσει την προσοχή άμεσα σε κάθε πιθανό ερέθισμα. Η συγκέντρωση μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα έργο αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο από το πεδίο συνείδησης. Αυτή η γνωστική ικανότητα είναι πολύ σημαντική διότι μας επιτρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Η έλλειψη προσοχής ή η διάσπασή της από εξωγενείς παράγοντες θεωρείται υπεύθυνη για το 35% των τροχαίων. Παράγοντες όπως η οδήγηση σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, η χρήση του κινητού τηλεφώνου, η κόπωση,η ταυτόχρονη ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες μειώνουν την αυτοσυγκέντρωση, επηρεάζουν τις ψυχοκινητικές λειτουργίες και υπερδιπλασιάζουν τις πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα.
Όταν οδηγούμε μόνο οδηγούμε, με την προσοχή μας να εστιάζεται αποκλειστικά στις πληροφορίες που μας παρέχει ο δρόμος.