tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Η χρησιμότητα των Επιμελητηρίων στην αντιμετώπιση της κρίσης»

Η ιστορία έχει δείξει ότι ελάχιστοι σύμμαχοι έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δίπλα στους ανθρώπους της αγοράς και τα Επιμελητήρια ανήκουν σε αυτούς.

Η ιστορία έχει δείξει ότι ελάχιστοι σύμμαχοι έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δίπλα στους ανθρώπους της αγοράς και τα Επιμελητήρια ανήκουν σε αυτούς.

 

Πάνος Τουμάσης, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Επικοινωνίας ΕΕΑ


Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα την δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη, την αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με την διακοπή λειτουργίας πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, την αύξηση της ανεργίας και βεβαίως την ανάδειξη των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Τώρα, που πλέον έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την μεταμνημονιακή εποχή, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικότητας. Και σε αυτό το πλαίσιο κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια της χώρας, ως οι φορείς που μπορούν και πρέπει να στηρίξουν τον Έλληνα επιχειρηματία και επαγγελματία.

Βλέποντας κανείς τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί έως τώρα, καταλαβαίνει και τη χρησιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού. Για παράδειγμα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τις στοχευμένες δράσεις του αποδεδειγμένα έχει συμβάλει αποφασιστικά στην στήριξη των μελών του. Ήδη ανακοινώθηκε ότι προσφέρει για 3η συνεχή χρονιά τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής των μελών του, με δικό τους περίπτερo εντός του Περιπτέρου του Ε.Ε.Α., στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγεται φέτος από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018.

Η προσφορά του Ε.Ε.Α. αφορά στα μέλη του και καλύπτει το κόστος ενός Περιπτέρου 4-6 τ.μ. Σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο μέλος επιθυμεί μεγαλύτερο περίπτερο, μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα και θα εξεταστεί άμεσα από το Ε.Ε.Α.

Για τα μέλη του Επιμελητηρίου που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν με δικό τους χώρο στο περίπτερο του Επιμελητηρίου αλλά θέλουν να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της 83ης Δ.Ε.Θ, το Ε.Ε.Α. θα παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις συναντήσεις αυτές σε χώρο του, εντός της Έκθεσης. Για κάθε συνάντηση θα παρασχεθεί τραπέζι 3 ή 4 ατόμων για διάστημα 30 λεπτών, σε προκαθορισμένη ώρα.

Πρόκειται για μία ακόμα πρωτοβουλία που έχει στόχο την ουσιαστική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ ήδη είναι σε εξελιξη αρκετές άλλες δράσεις του, όπως το Πρόγραμμα της Έγκαιρης Προειδοποίησης που μπορεί να προσφέρει προοπτικές βιωσιμότητας και ανάκαμψης σε επιχειρήσεις που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Παράλληλα υπάρχει πληθώρα ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τα μέλη του ΕΕΑ, όπως νομικών πληροφοριών και φοροτεχνικών συμβουλών, διοργάνωση ενημερωτικών συνεδρίων και ημερίδων, ψηφιοποίηση υπηρεσιών ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία και σπατάλη χρόνου, ενώ επιτυγχάνεται και η αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού του. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ομάδας που θα ασχολείται με το σοβαρότατο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσφέροντας συμβουλές στα μέλη του ΕΕΑ που ταλαιπωρούνται από αυτό.

Εφόσον ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα προσφοράς και άλλα Επιμελητήρια της χώρας και κυρίως η Πολιτεία αποφασίσει να συνεργαστεί αρμονικά μαζί τους, καθώς αποδεδειγμένα είναι γνώστες των προβλημάτων της αγοράς, τότε μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε όλοι σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος και σταδιακά σε ανάκαμψη της οικονομίας με τις επιχειρήσεις της χώρας –κυρίως τις μικρομεσαίες- στην πρώτη γραμμή.