tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

[i2.d] technologies: Μια ελληνική startup δείχνει το δρόμο για τη διεθνή αγορά λογισμικού cloud

Με στόχο να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή αγορά τεχνολογιών cloud με την διάθεση λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS), η ελληνική νεοφυής επιχείρηση πληροφορικής [i2.d] technologies, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, μετά την χρηματοδότηση που εξασφάλισε από την Metavallon VC, ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά σχήματα στην ελληνική αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, ύψους 32 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύεται σε χρηματοδότηση πρότυπων νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Μαρία Kαΐνη, η [i2.d] technologies στοχεύει σε διείσδυση στην αγορά SaaS, η οποία αναμένεται σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις να ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια έως το 2026, με 3 στις 4 εταιρίες διεθνώς  να χρησιμοποιηούν λύσεις SaaS στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Με το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών που διαθέτει η εταιρία, είμαστε πρωτοπόροι γιατί δημιουργούμε και διαθέτουμε ως Cloud υπηρεσία την τεχνολογία που χρειάζονται οι πάροχοι λύσεων SaaS. Στόχος μας να αποτελέσουμε το σημείο αναφοράς παγκοσμίως ως πρωτοποριακοί πάροχοι τεχνολογίας SaaS», αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η Μαρία Καΐνη,  που εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρίας από το 2020, μετά μια πολυετή καριέρα σε θέσεις ευθύνης που απαιτούσαν συνεχούς μετασχηματισμούς, καινοτομία, προσαρμοστικότητα στρατηγική αξιολόγηση ευκαιριών. Μια εταιρία που ιδρύθηκε το 2018 από τον Γιάννη Δημητριάδη απόφοιτο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, με πολυετή εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνίων, στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, στην βιομηχανία και στην ενέργεια, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλη του την πορεία τις νέες τεχνολογίες.

Πρόσβαση σε λογισμικό διαδικτυακά με πολλαπλά οφέλη για τον τελικό χρήστη

Με απλά λόγια, όπως εξηγεί η Μαρία Καΐνη, το SaaS (Software as a Service) σημαίνει «Λογισμικό ως Υπηρεσία». Ο όρος αναφέρεται στην παράδοση και την αδειοδότηση λογισμικού όπου οι τελικοί χρήστες, συνήθως επιχειρήσεις, έχουν πρόσβαση στο λογισμικό που επιθυμούν διαδικτυακά, με βασικό στόχο να μειώσουν το κόστος των επιχειρήσεων καθώς και το χρόνο ανάπτυξης που σχετίζεται με την εγκατάσταση και τη χρήση του απαραίτητου λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε επιχειρηματίας, ιδιαίτερα μικρομεσαίος που ενδεχομένως δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, δεν δαπανά χρόνο στην εγκατάσταση του λογισμικού στους υπολογιστές της εταιρίας του, που αναλαμβάνουν τρίτοι από απόσταση μαζί με άλλα βασικά ζητήματα όπως η ασφάλεια του λογισμικού, οι αναβαθμίσεις, η συντήρηση του κλπ. Οι τελικοί χρήστες, επιχειρήσεις, συνήθως πληρώνουν ένα τέλος συνδρομής για να μπορούν να χρησιμοποιούν το λογισμικό. Το SaaS είναι ένα υποσύνολο του cloud computing που αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπου ορισμένες πτυχές της υπηρεσίας είναι προσβάσιμες ή διαχειριζόμενες μέσω διαδικτύου και όχι εξ ολοκλήρου στο υπολογιστή του τελικού χρήστη ή διακομιστή εταιρίας.

Η καινοτομία που εισάγει

Η καινοτομία της ελληνικής νεοφυούς εταιρίας [i2.d] technologies, όπως μας αναφέρει ο ιδρυτής και εμπνευστής της ιδέας Γιάννης Δημητριάδης, στηρίζεται στην δημιουργία τεχνολογίας SaaS που εφαρμόζεται χωρίς ανάγκη επέμβασης στον κώδικα λογισμικού και καταναλώνεται άμεσα ως cloud υπηρεσία. Τα οφέλη για τους πελάτες όπως οι κατασκευαστές λογισμικού και οι πάροχοι λύσεων SaaS,  είναι η μεγάλη μείωση στα κόστη και η αύξηση της ταχύτητας ανάπτυξης και διάθεσης των δικών τους προϊόντων & υπηρεσιών χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη τεχνολογίας μας.

Η εταιρία, όπως αναφέρουν τα στελέχη της, έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που περιλαμβάνει το SaaS.fabric Trademark και το petranna Trademark .db. Η cloud υπηρεσία βάσεων δεδομένων petranna Trademark .db  κεφαλαιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα της multitenancy αρχιτεκτονικής εξασφαλίζοντας για τους πελάτες οικονομίες κλίμακας (σε επίπεδο χρήσης πόρων, επένδυσης, συντήρησης, ανάπτυξης κλπ), δυνατότητα μετασχηματισμού με λίγα μόνο βήματα, γρήγορο χρόνο διάθεσης προϊόντων & υπηρεσιών και αναμένεται να κυκλοφορήσει εμπορικά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Με απλά λόγια η   Multi-tenancy είναι αρχιτεκτονική λογισμικού με βάση την οποία δίνεται η δυνατότητα διάθεσης της ίδιας εφαρμογής σε πολλούς τελικούς χρήστες μέσα από μια ενιαία, κοινή υποδομή και βάση δεδομένων  (οι πελάτες δεν μοιράζονται και δεν έχουν πρόσβαση ο ένας τα δεδομένα του άλλου). Το SaaS.fabric Trademark , είναι ένα πλέγμα υποστηρικτικών υπηρεσιών και αυτοματισμών διάθεσης λογισμικού στο Cloud, είναι συμβατό με διάφορες υποδομές και λογισμικά και προσφέρει ταχύτητα διάθεσης νέων υπηρεσιών λογισμικού, χαμηλά κόστη διασύνδεσης με τρίτα συστήματα καθώς και ευέλικτη διαμόρφωση και απευθύνεται σε παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

B