tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ηχηρά μηνύματα για τη Γυναίκα στη διαδικτυακή εκδήλωση του Ε.Ε.Α. και της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά μηνύματα καταξιωμένων γυναικών από τους χώρους της πολιτικής, των επιμελητηρίων, του επιχειρείν, της επιστήμης και του πολιτισμού, αλλά και τον κοινωνικό στίβο, πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, η διαδικτυακή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκα Σημαίνει…» ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στις ίσες ευκαιρίες που δικαιούνται γυναίκες και άνδρες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει το Επιμελητήριο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του Ε.Ε.Α. προχώρησε, όπως τόνισε, πριν από 4 χρόνια, στη σύσταση της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική δράση, εστιάζοντας, πέραν των ενημερωτικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, και στη δυνατότητα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων που θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές προσπάθειες των γυναικών.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α., κ. Χριστίνα Φυτέα, ανέδειξε τις ανισότητες που εξακολουθούν να ισχύουν στον χώρο εργασίας αλλά και το σημαντικό πλήγμα που δέχονται οι γυναίκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών εξάλειψης των ανισοτήτων, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας.

Από τον χώρο της πολιτικής, κατά σειρά τοποθέτησης, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος E.Ε. και πρώην Υπουργός, υπογράμμισε ότι «γυναίκα σημαίνει άνθρωπος». Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κίνημα “metoo” και επισήμανε ότι το επόμενο βήμα είναι να δοθούν οι απαραίτητες, σύνθετες, απαντήσεις σε θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η κ. Διαμαντοπούλου εστίασε ακόμη στις μεγάλες δυσκολίες των γυναικών στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε δύο κυρίαρχα ζητήματα και αυτά είναι οι παιδικοί σταθμοί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

«Σήμερα είναι μια μέρα που στέλνουμε το μήνυμα πως καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της. Ας είναι όμως σήμερα και μια μέρα που περισσότερες και περισσότεροι παίρνουμε την απόφαση να προσπαθήσουμε, να αγωνιστούμε για την ουσιαστική ισότητα ανδρών και γυναικών. Διότι αυτός τελικά είναι ένας αγώνας για την ίδια την ελευθερία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της η κ. Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης για τις γυναίκες, αναφερόμενη στο πλήγμα που δέχεται, λόγω της πανδημίας, η γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα, αλλά και στην οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της έμφυλης ισότητας, όπως καταδεικνύεται από την σοκαριστική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά της περιόδους της καραντίνας.

Για την όξυνση, λόγω της πανδημίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το γυναικείο φύλο, το ζήτημα της έμφυλης βίας και τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών στον εργασιακό χώρο, μίλησε η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως η ισότητα είναι μια πρόκληση που αφορά όλες τις γυναίκες και ιδίως όσες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη χάραξη πολιτικών για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 κ. Σοφία Σακοράφα ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την πολιτική υποεκπροσώπηση των γυναικών, επισήμανε ότι η ίση μεταχείριση στον τομέα της εργασίας είναι ακόμη στόχος διεκδίκησης, ενώ αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της κακοποίησης. «Για να διορθωθεί η κατάσταση δεν αρκούν ούτε οι εκθέσεις ιδεών ούτε τα ευχολόγια. Χρειάζεται αγώνας από όλους και από όλες. Χρειάζεται και στοχευμένη διεκδίκηση και άμεσα μέτρα από όσους και όσες έχουμε θέσεις ευθύνης», υπογράμμισε.

«Γυναίκα σημαίνει … σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία της πανδημίας, να είσαι παρούσα και να διακρίνεσαι, από οποιοδήποτε θέση μάχης και αν βρεθείς. Ως εργαζόμενη στις υγειονομικές υπηρεσίες, στην έρευνα για φάρμακα και θεραπείες, μέχρι και  στη δημιουργία των εμβολίων. Γυναίκα σημαίνει … να στέκεσαι με τόλμη και αξιοπρέπεια στον αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας, παρενόχλησης και κακοποίησης. Να μη φοβάσαι να μιλήσεις, και το παράδειγμά σου να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η κ. Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας και ως μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπως είπε η ίδια, έθεσε δύο στόχους. Ο πρώτος είναι οι ίδιες οι γυναίκες επαγγελματίες και επιχειρηματίες να μπουν μπροστά στον αγώνα καταπολέμησης της έμφυλης και σεξουαλικής βίας στον χώρο εργασίας, και ο δεύτερος, να προσπαθήσουν να αυξήσουν τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην εργασία τους.

Η κ. Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι καιρός να σπάσει ο συντηρητισμός της κοινωνίας μας και να δούμε γυναίκες σε όλο και υψηλότερες θέσεις, ενώ εκτίμησε ότι πολύ περισσότερες γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν στη νέα ψηφιακή οικονομία, μέσω και των δυνατοτήτων που προσφέρει η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση.

Επιπλέον, με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση και έστειλαν τα μηνύματά τους για την Ημέρα της Γυναίκας ο Dr Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης Χειρουργός Μαστού –  Πρόεδρος Δ.Σ Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, η κ. Σοφία Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος Ίδρυμα Μείζoνος Ελληνισμού και Πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, η κ. Ευγενία Μανωλίδου,  Διευθύντρια Σπουδών της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή», η κ. Αννίτα Πατσουράκη, Ιστορικός Τέχνης, η κ. Κατερίνα Μανανεδάκη, Δημοσιογράφος –  Συγγραφέας, ο κ. Δημήτρης Γραμματικογιάνης, Στυλίστας, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών, η κ. Θεοφανία Παπαθωμά, Ηθοποιός, η κ. Δέσποινα Καμπούρη, Δημοσιογράφος, η κ. Βασιλική Γκόλα, επιχειρηματίας NOMSY – StartUp, η κ. Βασιλική Γραμματικογιάννη, Οικολόγος, Συντάκτρια AthensVoice, η κ. Αθανασίου Σιμώνη, Πρωταθλήτρια Ελλάδος και Βαλκανίων Καράτε, η κ. Ντορέττα Παπαδημητρίου, Ηθοποιός – Παρουσιάστρια, η κ. Διάνα Βουτυράκου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, η κ. Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Managing Partner @ Social Mellon – Τεχνολογία και η κ. Ματίνα Κυριάκου, Μητέρα –  Ομάδα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», εκπρόσωπος Σύλλογος Φλόγα.

Με βιντεοσκοπημένα μηνύματα συμμετείχαν ακόμη στην εκδήλωση οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Γυναικείας Επιχειρηματικότητας των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Λάρισας, Σερρών, Κέρκυρας, Τρικάλων, Ρεθύμνου, Ζακύνθου, Πιερίας, Πρέβεζας, ενώ γραπτό μήνυμα εστάλη από το Επιμελητήριο Χανίων.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ντόρα Κουτροκόη, ενώ διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα έκαναν οι κ.κ. Νεφέλη Ράντου και Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.