Ημερίδα:Κοινωνικός Διάλογος Καταπολέμησηw των Διακρίσεων στην Εργασία
Μοιράσου το στο
Ημερίδα:Κοινωνικός Διάλογος Καταπολέμησηw των Διακρίσεων στην Εργασία
Ημερίδα με θέμα «Επένδυση στην Ισότητα: Ο ρόλος του Κοινωνικού Διαλόγου για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Εργασία» πραγματοποιείται την Πέμπτη 12/3/2015 και από ώρα 09:30 μέχρι 15:30 στο αμφιθέατρο της Γ.Σ.Ε.Ε., Πατησίων 69 & Αινιάνος 2-4.
Η ημερίδα εντάσσεται στο Έργο «Σχέδιο Κοινών Δράσεων εθνικών κοινωνικών εταίρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ενδυνάμωσης της αποτελεσματικής συμμετοχής τους στον κοινωνικό διάλογο» και στο υποέργο 4 «Ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την καταπολέμηση των απαγορευμένων από το νόμο διακρίσεων στην αγορά εργασίας».
Την ημερίδα οργανώνουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν, εκτός των εθνικών εργοδοτικών οργανώσεων, εκπρόσωποι της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ.
Με τις κοινές δράσεις εργαζομένων – εργοδοτών, επιδιώκεται να αναδειχθεί η αξία του κοινωνικού διαλόγου για την ευαισθητοποίηση του κόσμου της εργασίας, στην ισότητα των φύλων, στη διαφορετικότητα, μέσα στην πολυφυλετική και αλληλοεξαρτώμενη σύγχρονη κοινωνία και σηματοδοτούν την ανάγκη οικοδόμησης κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας στους χώρους εργασίας.
Οι κοινές δράσεις κοινωνικού διαλόγου για τις διακρίσεις, όπως και αυτές για τον τριμερή κοινωνικό διάλογο, για τις κλαδικές ΣΣΕ και τον μηχανισμό επέκτασής τους και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, αποτυπώνονται στο άρθρο 1 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του έτους 2014 και υλοποιούνται με την τεχνική συμβολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και του Γραφείου Διασύνδεσής της στην Αθήνα.
Η ημερίδα αποτελεί την κορύφωση των κοινών εκδηλώσεων κατά των διακρίσεων, όπου υπό το κοινό σύνθημα "ΜΑΖΊ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ" υλοποιήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 ταυτόχρονες κοινές δράσεις μικτής συμμετοχής από το σύνολο των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών σε 7 πόλεις ανά την Ελλάδα (Αθήνα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Πέμπτη 12/3/2015, 09:30
09.30 Άφιξη και εγγραφή προσκεκλημένων
10.00 – 10.15 Εναρκτήρια Ομιλία και Εισαγωγικές Παρατηρήσεις
Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος ΓΣΕΕ
10.15- 10.45 Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
«Οι διακρίσεις στην εργασία και ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου:
Ευρωπαϊκό και Διεθνές Πλαίσιο»
Συντονίστρια: Ζωή Λαναρά, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΓΣΕΕ
o «Ισότητα των Φύλων: Σχόλια για την Ελλάδα από τα Εποπτικά Όργανα του ILO –
Εισαγωγική προσέγγιση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης» Adrienne Cruz, Εμπειρογνώμων σε θέματα Ισότητας Φύλων, ILO, Μονάδα Ισότητας Φύλων,
Ισότητας και Διακρίσεων
o « Ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου για την προώθηση της μη διάκρισης στην εργασία – Διεθνείς Καλές Πρακτικές»
Lisa Wong, Ειδική Εμπειρογνώμων σε θέματα μη Διάκρισης, ILO, Μονάδα Θεμελιωδών Αρχών και Δικαιωμάτων στην Εργασία
Oι «Φραγμοί στην απασχόληση του προσφυγικού πληθυσμού» Ξένια Πασσά, Βοηθός Τομέα Προστασίας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – Γραφείο Ελλάδας.
Συζήτηση
12.30-13.30 Ελαφρύ Γεύμα
13.30-13.45 «Κοινωνικός Διάλογος και Ισότητα: Ο ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων» Άγγελος Ζησιμόπουλος, Πρόεδρος Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας
13.45 – 15.00 Συζήτηση – Πάνελ IΙ.
«Προσέγγιση με άξονα τα δικαιώματα έναντι πρακτικών διάκρισης: Η φωνή του κόσμου της εργασίας» Συντονίστρια: Γωγώ Τότση, Δημοσιογράφος
o Εκπρόσωπος Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
o Εκπρόσωπος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
o Εκπρόσωπος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
o Εκπρόσωπος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)
o Εκπρόσωπος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)