Υπ. Εργασίας: Νέο ασφαλιστικό, Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, e-EFKA, ψηφιακή κάρτα εργασίας μεταξύ των δράσεων για το 2020

Ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με τους Υπουργούς και τα επιτελεία τους για την εξαμηνιαία αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, συναντήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Στα πλαίσια της εξαμηνιαίας διαδικασίας καθορισμού των στόχων για το επόμενο χρονικό διάστημα, καλωσήρθατε και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, όλη η ηγεσία του Υπουργείου.

Ξέρω ότι έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά αυτό το εξάμηνο σε πολλά μέτωπα τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα για την καθημερινότητα των πολιτών. Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων, για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά.

Αλλά, πέραν αυτού, έχουμε πολλά άλλα ζητήματα να συζητήσουμε σχετικά με παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, τα ζητήματα που αφορούν την πρόνοια, το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με νέα, καινοτόμα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, τα οποία πιστεύω ότι θα γεφυρώσουν πολλές από τις δυστοκίες και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς είναι κυρίως νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας.

Βέβαια, τα συγχαρητήριά μου στο τεχνολογικό κομμάτι της δουλειάς η οποία γίνεται, και αυτό είναι, Υπουργέ μου, εξαιρετικά χρήσιμο. Οπότε και πάλι καλωσήρθατε και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον τη συζήτησή μας».

Απολογισμός Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2019

● Δράσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση και συστηματοποίηση διαδικασιών ελέγχου (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)
● Θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης
● Μητρώο παραβατικότητας
● Νέο σύστημα προστίμων
● Αύξηση συντάξεων χηρείας
● Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων των επιμέρους φορέων
● Αλλαγή πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων
● Κατάργηση βασίμου λόγου
● Εξορθολογισμός συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων
● Ενίσχυση πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και την προστασία του παιδιού
● Κανονιστικές παρεμβάσεις για την επίσπευση της διαδικασίας απονομής εκκρεμών συντάξεων (έκδοση εγκυκλίου για συντάξεις χηρείας – ανώτατο όριο σύνταξης, επιστροφή υπαλλήλων ΕΦΚΑ σε κλιμάκια απονομής συντάξεων, έκδοση εγκυκλίου για συντάξεις θανάτου λόγω καταστροφών, Μάτι, επανυπολογισμός/αύξηση συντάξεων ΝΑΤ)
● Διατάξεις Νόμου: για το επίδομα γέννησης τέκνου (2.000 ευρώ για κάθε παιδί), το Επίδομα Στέγασης, τη μετονομασία του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη Χρηματοδότηση των Δήμων για την κατασκευή Βρεφονηπιακών Σταθμών

Κύριες δράσεις για το 2020

● Νέο ασφαλιστικό σύστημα και νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
● Ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων
● Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
● Πλήρης ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίου δράσης για καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας
● Έναρξη υλοποίησης δέσμευσης «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών»
● Ανάπτυξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ενσωμάτωση σε αυτό νέων ψηφιακών λειτουργιών (ψηφιακό ωράριο εργασίας, ψηφιακή κάρτα εργασίας). Με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, δημιουργείται πλέον ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, με το οποίο θα μπορεί να συνδέεται σε πραγματικό χρόνο ο κάθε εργαζόμενος, ενώ για πρώτη φορά θα καταγραφούν οι νέες μορφές απασχόλησης.
● Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων
● Εκσυγχρονισμός συνδικαλιστικού πλαισίου
● Αναδιοργάνωση του θεσμού της μαθητείας, ενίσχυση επαγγελματικής κατάρτισης
● Προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των φύλων
● Προώθηση της αυτόνομης διαβίωσης των ΑμΕΑ και Υποστήριξη της ένταξης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας
● Μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ:
○ Άμεση έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων (ATΛΑΣ)
○ Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων των ενταχθέντων Φορέων σε μία ενιαία βάση δεδομένων
○ e-EFKA
○ Πρόσβαση ασφαλισμένων σε ψηφιακές υπηρεσίες
○ Ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών
○ Ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών
○ Οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση των ενταχθέντων Φορέων
○ Προώθηση της διαλειτουργικότητας με κρίσιμες βάσεις δεδομένων
○ Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας