tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κακοποίηση: Μια λέξη με χιλιάδες πρόσωπα…

Γράφει η Χριστίνα Φυτέα,

 Πρόεδρος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.


Κακοποίηση: Μια λέξη με χιλιάδες πρόσωπα…

Καθημερινές ιστορίες που δίνουν ήχο σε όσα δεν έχουν ακουστεί και ντύνουν με λέξεις τα ανείπωτα.

Μια λέξη που τα αποτελέσματά της εν έτη 2022 , σε ένα τόσο ραγδαία τεχνολογικά  εξελισσόμενο κόσμο θεριεύει κάθε μέρα και περισσότερο.

Ένα τόσο εκκωφαντικό πρόβλημα που σκεπάζει όλες τις επιτυχίες και τις εξελίξεις του αναπτυσσόμενου Δυτικού κόσμου που θέλει να λέγεται και πολιτισμένος.

Στην Ευρώπη σήμερα το 98% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ενώ μία στις 20 γυναίκες έχουν πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών.

Στις ΗΠΑ το κράτος δαπανά ετήσια 5-10 δισεκατομμύρια δολάρια για την φροντίδα των γυναικών που υπέστησαν πράξεις βίας.

Και για να έρθουμε και στην Ελλάδα το 1/3 των γυναικών που προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων για οποιοδήποτε λόγο έχουν υποστεί έστω και για μια φορά στην ζωή τους πράξεις βίας.

Είναι ένα φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις ανεξάρτητα από την ανάπτυξη, το πολιτισμό ή τη θρησκεία.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ άτομα υπεράνω πάσης υποψίας που μας κάνουν να πέφτουμε από τα σύννεφα αποκαλύπτονται   καθημερινά.

Η κακοποίηση αποτελεί πλήγμα στο αξιακό σύστημα της ανθρωπότητας, στον σεβασμό της υπόστασης της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, είναι  έγκλημα και όχι οικογενειακή υπόθεση και σίγουρα είναι ευθύνη όλων μας.

Με θύματα, που φεύγουν από αυτή τη ζωή και με θύματα που μένουν πίσω και  δέχονται τις συνέπειες όσων ασκήθηκαν εναντίων τους χωρίς την θέλησή τους,  που μένουν πίσω να αντιμετωπίσουν το στίγμα, την απομόνωση, την κατάθλιψη και πολλαπλές άλλες συνέπειες.

Πέρα από τις συναισθηματικές, τις ψυχικές αλλά και τις σωματικές συνέπειες που είναι οι πιο σημαντικές αφήνουν πίσω τους γυναίκες με  μειωμένη αυτοπεποίθηση και δυσκολία στην ένταξη ως παραγωγικών μελών  της κοινωνίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον οικονομικό αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας, και τις οικογενειακές δυσλειτουργίες που διαιωνίζονται σε νέες γενιές.

Η βία ενάντια στις γυναίκες αποτελεί αντικείμενο κανόνων Δικαίου της Ελληνικής Νομοθεσίας που χρειάζεται να  αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο μια κοινωνία προοδευτική χρειάζεται να επενδύει στην πρόληψη και όχι μόνο στην αποκατάσταση. Σε αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει προσπάθειες που χρειάζεται να εντατικοποιηθούν γιατί δεν είναι αρκετές.

Είναι η στιγμή να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής και να επενδύσουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνίες στην δημιουργία μιας νέας κουλτούρας σεβασμού απέναντι στις γυναίκες που δίνουν και γεννούν  ζωή. Στις μάνες, στις κόρες, στις συζύγους και τις εγγονές… Γιατί όπως είπαμε αποτελεί ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Δεν συνηθίζω να μένω στο πρόβλημα, συνήθως επικεντρώνομαι στην λύση. Θέλω να πιστεύω, ως θετικός λύτης προβλημάτων  πως εάν αρκετοί από εμάς αποτελέσουμε μια κρίσιμη μάζα και δουλέψουμε προς αυτό, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σταδιακά αυτή τη νοοτροπία.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στοχεύουμε όχι μόνο στην ενημέρωση της κοινωνίας για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα αλλά κάνουμε και τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ευαισθητοποιηθούν και παράλληλα να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εξάλειψης αυτών των περιστατικών οι Αρμόδιες Αρχές.

Μια αχτίδα φωτός αρκεί για να σκίσει το σκοτάδι και να φέρει φως !

Ένα βήμα την φορά, μια δράση την φορά, με φροντίδα, αγάπη και σεβασμό απέναντι σε ότι θέλουμε να πετύχουμε.