Καποδιστρίου. Οδός επαγγελματικής απελπισίας! (φωτο-ρεπορταζ)

Φωτορεπορτάζ του ΕΕΑ σε έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους του κέντρου που πεθαίνει μέρα με τη μέρα

 

Οδός Καποδιστρίου. Κάποτε ήταν το κέντρο της εκτελεστικής κυβερνητικής έκφρασης μέσα από το Εθνικό Τυπογραφείο που δημοσίευε τους νόμους. Μεταπολεμικά ακολουθούσε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σταδιακά μετατράπηκε σε εμπορικό δρόμο γεμάτο ζωή με κάθε είδους μαγαζιά. Σήμερα έχει μετατραπεί σε αντιπροσωπευτικό δείγμα της κρίσης που μαστίζει την αγορά αλλά και της υποβάθμισης του κέντρου της πόλης.

Πρόκειται για την οδό Καποδιστρίου στο κέντρο των Αθηνών.

Περιδιαβήκαμε, ώρα αίχμής, στις 12.00 το μεσημέρι  την οδό και μείναμε άφωνοι από την εγκατάλειψη, την υποβάθμιση και τα κλειστά μαγαζιά. Ο δρόμος που έσφυζε κάποτε από ζωή τώρα έχει μετατραπεί σε σκιά του παλιού εαυτού του. Ελάχιστοι μαγαζάτορες περιμένουν με αγωνία να μπει πελάτης. Κάποιοι τα κρατάνε μετά βίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Ερήμωση και υποβάθμιση. Με άλλα λόγια, οδός επαγγελματικής απελπισίας!

Άνθρωποι του περιθωρίου που τους κτύπησε η μάστιγα των ναρκωτικών πλημμυρίζουν το κάτω μέρος της οδού προς την πλατεία Βάθης, όπου βρίσκεται και ο ΟΚΑΝΑ.  Κάποιοι μετανάστες χωρίς δουλειά στα πέριξ. Στρώματα αστέγων στις εσοχές, ακαθαρσίες και σκουπίδια από το ψάξιμο των κάδων για φαγητό κείτονται στο δρόμο και στα πεζοδρόμια. Τα εναπομείναντα μαγαζιά διατηρούν όσο μπορούν την καθαριότητα μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου. Το βράδυ ερήμωση και παράνομες πόρνες κάθε φυλής αναπληρώνουν το έλλειμμα του κόσμου. Οι κάτοικοι μάλλον είναι σπάνιο είδος.

Τα μαγαζιά για πολλά τετράγωνα παρουσιάζουν όψη εγκαταλειμμένης πόλης. Κάποια έκλεισαν από καιρό, κάποια πριν λίγες μέρες. Ενοικιαστήρια εδώ κι εκεί. Λιγότερα από τα μαγαζιά! Φαίνεται πως κάποιοι ιδιοκτήτες έχασαν την ελπίδα να βρουν ενοικιαστές και δεν κάνουν τον κόπο να βάλουν ενοικιαστήρια! Κανένας δεν ξέρει την τύχη αυτών των επαγγελματιών και των εργαζόμενων που έφυγαν αναγκαστικά.

Οι άνθρωποι περνάνε βιαστικά και δεν σταματάνε για κανένα λόγο. Τα μάτια τους χαμηλωμένα, προσπαθούν να μη δούνε την κατάντια που κυριαρχεί παντού. Η οδός Καποδιστρίου, κάποτε ανθούσε μαζί με την Ελλάδα που αναπτύσσονταν επιχειρηματικά. Σήμερα, όλοι ψάχνουν να μην περιδιαβούν αυτό το δρόμο. Είναι ένα κομμάτι της σημερινής Ελλάδας.

Το φωτορεπορτάζ – ντοκουμέντο του ΕΕΑ απέφυγε να εμφανίσει τραγικές καταστάσεις ανθρώπων και πραγμάτων στο δρόμο όπως το «κτύπημα» της σύριγγας μπροστά σε κόσμο και τις ομάδες αστέγων στις εσοχές των εγκαταλειμμένων μαγαζιών, σεβόμενο την τραγική κατάσταση από ανθρώπους – κουρέλια. Αυτό το κοινωνικό πρόβλημα είναι θέμα κάποιου άλλου ρεπορτάζ.

Φωτογραφίες: Άρης Βασιλείου