Κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων

περιπτώσεις εμπορευματοκιβωτίων με λαθραία τσιγάρα

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και την καταστολή της λαθρεμπορίας καπνικών, ανακοίνωσε, στις 19 Απριλίου 2018, ότι το Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης, εντόπισε δύο περιπτώσεις εμπορευματοκιβωτίων με λαθραία τσιγάρα.

 

Κατόπιν τοπικής ανάλυσης κινδύνου εμπορευματοκιβωτίου με δηλωθέν εμπόρευμα «Σεντόνια Μαξιλαροθήκες» καθώς και ενός εμπορευματοκιβωτίου με δηλωθέν εμπόρευμα «Δάπεδα laminate», τα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση. Έπειτα, αφού είχε προηγηθεί η κατάθεση παραστατικών διαμετακόμισης των εμπορευμάτων που εμπεριέχονταν στα εμπορευματοκιβώτια, δρομολογήθηκαν για εκ των υστέρων φυσικό έλεγχο από το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου. Έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε σάρωση των φορτίων από αυτοκινούμενο μηχάνημα X-RAY με ενδείξεις ύπαρξης καπνικών-τσιγάρων, όπου για το πρώτο εμπορευματοκιβώτιο επιβεβαιώθηκαν από το σκύλο ανιχνευτή καπνικών.

 

Ακολούθησε καθολικός φυσικός έλεγχος, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τσιγάρων στο σύνολο των εμπορευματοκιβωτίων, έγινε καταμέτρηση και το σύνολο των κατασχεθέντων τεμαχίων ανέρχεται σε 14.247.200 και σε 11.008.600 τεμάχια αντίστοιχα.

 

Ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης και τα ανωτέρω λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν ως αντικείμενο λαθρεμπορίας όπως και το εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων.

 

Κατασχέσεις από το Γ' Τελωνείο Πειραιά

 

Το Τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ' Τελωνείου Πειραιά, προχώρησε στην κατάσχεση δύο εμπορευματοκιβωτίων με λαθραία τσιγάρα.

 

Το Τμήμα Δίωξης, σε συνεργασία με το Τμήμα ανάλυσης κινδύνου της ΔΣΤΕΠ, αναλύοντας στοιχεία από το modus operandi λαθρεμπορικών ενεργειών που προέκυψαν από σχετικές κατασχέσεις του Α' Τελωνείου Θεσσαλονίκης, ενήργησε, με τη συνδρομή του συστήματος X-RAY, στοχευμένους ελέγχους που οδήγησαν στον εντοπισμό και την κατάσχεση, ως αντικειμένων λαθρεμπορίας, δύο εμπορευματοκιβωτίων με συνολικό περιεχόμενο 25.400.000 τεμάχια τσιγάρα. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι αυτών ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 4.909.046,63 ευρώ.

 

Τα εμπορευματοκιβώτια επρόκειτο να μεταφορτωθούν για άλλο ελληνικό λιμάνι και στα σχετικά φορτωτικά έγγραφα τα φορτία τους είχαν δηλωθεί ως «Πάτωμα laminate» και «Γεωργικά μηχανήματα». Η έρευνα για τον εντοπισμό του τελικού παραλήπτη είναι σε εξέλιξη.

 

Οι αναλογούσες δασμολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.787.564,55 και 2.153.909,76 ευρώ αντίστοιχα.

 

 

 

ΑΣΒ