Καθυστερήσεις και αναμονή διευκρινιστικών διατάξεων-εγκυκλίου για 120 δόσεις και εκκρεμείς συντάξεις

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


Σύμφωνα με τον νόμο 4611/2019, όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι ή βρίσκονται στη διαδικασία συνταξιοδότησης και θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η προϋπόθεση είναι: το ποσό της κάθε δόσης της οφειλής να καλύπτεται μέσα από το ποσό που ήδη καταβάλλεται είτε θα καταβάλλεται ως σύνταξη, στον δικαιούχο οφειλέτη.

Ξεμπλοκάρουν δε οι περιπτώσεις που ενώ υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα, δεν προχωρούσε μέχρι σήμερα σε συνταξιοδότηση ο δικαιούχος λόγω οφειλών.

Όμως έχει ανακύψει το εξής πρόβλημα το τελευταίο διάστημα το οποίο και εξετάζεται.

Όσοι είναι δικαιούχοι απονομής σύνταξης και έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, θα πρέπει να ενταχθούν στο ευμενές ρυθμιστικό πλαίσιο δόσεων εφόσον εκκρεμούν οφειλές. Οι δόσεις θα πρέπει να υπολογιστούν με βάση το ύψος των οφειλών, σε συνάρτηση με τον αριθμό δόσεων, και το ύψος της σύνταξης ή της αναμενόμενης σύνταξης, ώστε να καλύπτεται μέσα από το συνολικό ποσό της σύνταξης η παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών.

Δυστυχώς θα καθυστερήσουν αρκετά, αφού αναμένεται το επόμενο 20ήμερο να τεθεί η δεύτερη φάση υπολογισμού της ρύθμισης στην πλατφόρμα σε λειτουργία, μετά την ανακοίνωση των απαραίτητων διευκρινιστικών από το αρμόδιο τμήμα απονομής συντάξεων που θα αναλάβει το συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά συντάξεις.

Σε δεύτερο χρόνο, προβλέπεται περαιτέρω καθυστέρηση, διότι θα πρέπει ο αρμόδιος υπάλληλος του τμήματος απονομής συντάξεων, να ελέγχει τον φάκελο του δικαιούχου προς απονομή σύνταξης να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπολογισμού επανυπολογισμού και ρύθμιση των οφειλών ώστε να εγκρίνεται η ρύθμιση.

Γνωρίζουμε ότι οι συντάξεις που βρίσκονται ήδη σε καθυστέρηση είναι μεγάλος. Αναρωτιόμαστε πώς θα διαχειριστούν οι ελάχιστοι υπάλληλοι τον όγκο των κατατεθειμένων αιτημάτων προς συνταξιοδότηση;

Επιπλέον ο όγκος των συντάξεων θα αυξηθεί αφού όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα δικαιούνται με ρύθμιση των οφειλών τους το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Θεωρητικά εφόσον έχει κατατεθεί η αίτηση στο πρώτο στάδιο για ρύθμιση θα κατοχυρώνεται η υπαγωγή του οφειλέτη στον ΕΦΚΑ και δεν θα απολύεται λόγω του χρόνου που θα χρειαστεί το τμήμα απονομής συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι θα προβλέπεται η χρονική επιμήκυνση έως ότου να εξυπηρετηθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών και να προχωρήσουν ομαλά στην συνταξιοδότησή τους.


ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΟΙΚ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Email: [email protected]
Τηλ 2110168045
Web: https://taxgservices.business.site